My Eco Home.nl
Tasje met schoonmaakborstel en toiletpapier
Badkamer

Tien tips voor een plasticvrije badkamer

Duurzaamheid, groen leven, ecologische lifestyle, zero waste huishouden.. Allemaal termen die we tegenwoordig om onze oren krijgen geslingerd. Het zijn grote begrippen, maar voor veel mensen moeilijk toepasbaar in het dagelijks leven. Want waar begin je eigenlijk? Hoe zorg je er in kleine stapjes voor dat jouw leven een beetje groener wordt? Wij van My Eco Home.nl nemen je daarom stapsgewijs mee om jouw zero waste huishouden te creëren. Dus, tien tips voor een plasticvrije badkamer!

De badkamer is de perfecte plek om jouw eerste stap naar een plasticvrij huishouden te realiseren. Dit omdat je je waarschijnlijk niet bewust bent van de hoeveelheid producten die je gemakkelijk kunt vervangen voor duurzamere exemplaren. Denk bijvoorbeeld aan je shampooflessen, tandenborstel en wattenschijfjes. Door deze producten één voor één te vervangen is het ook nog eens vriendelijk voor je portemonnee.

Producten met een ‘groen’ label lijken in eerste instantie vaak duurder dan de standaard producten welke nu in je badkamer staan. De reden voor de vaak hogere prijs heeft te maken met het feit dat deze producten vaak milieuvriendelijker zijn geproduceerd en daarbij ook langer te gebruiken zijn. Uiteindelijk dus juist goed voor je portemonnee!

1. Shampoo Bar

De laatste jaren is de shampoo bar echt in opkomst en dit is niet zonder reden. De shampoo bar is makkelijk in gebruik, leuk geprijsd en ook nog eens super duurzaam!

Er zijn veel merken welke de shampoo bar de laatste jaren hebben opgenomen in het assortiment. Dat betekent ook dat er voor ieder haartype inmiddels wel een shampoo bar beschikbaar is.

Naast de shampoo bar is er natuurlijk ook een conditioner bar. Met het vervangen van je huidige shampoo en conditioner door deze bars betekent het dat je al 2 plastic flessen de deur uit doet. Dat gaat lekker! 😉

Meer lezen over shampoo bars?
10 redenen waarom jij nú een shampoo bar wil gaan gebruiken!
Shampoo bars voor vet haar
De beste shampoo bars zonder SLS/SLES

2. Deodorant

Standaard deosprays en rollers als deodorant zijn naast niet-echt milieuvriendelijk ook niet erg goed voor je lichaam. Dit komt door de stof aluminium die in veel deo’s te vinden is. Deze stof is mogelijk kankerverwekkend. Des te meer reden om deze stof in deodorants te mijden.

Als duurzame vervanger voor je standaard deo kun je denken aan een deodorant uit een potje wat je onder je oksel smeert, of een deodorant in poedervorm. Opties genoeg! Bijvoorbeeld deze deodorants van We Love The Planet. Lees onze uitgebreide review hier!

3. Tandenborstel en tandpasta

Wist je dat plastic tandenborstels een van de grootste plastic problemen ter wereld is? Jaarlijks worden er miljarden tandenborstels weggegooid. Een simpel alternatief om dit product te vervangen bij jou thuis, is om bijvoorbeeld een bamboe tandenborstel of een tandenborstel van hout aan te schaffen. Vaak zijn dergelijke producten voor 98% afbreekbaar, veel beter dus dan je standaard plastic tandenborstel! Wil je weten welke bamboe tandenborstels wij aanraden? Lees dan dit artikel!

Ook de plastic tubes waar de tandpasta in zit kunnen tegenwoordig vervangen worden voor een beter alternatief. Zo bestaan er bijvoorbeeld zero waste tandpasta tabletten. Wanneer je deze kapot kauwt ontstaat er een pasta-achtige substantie waarmee je je gebit ook stralend wit kunt poetsen!

Meer weten over zero waste tandenpoetsen?
– Lees hier ons artikel over zero waste tandpasta’s
– Lees hier ons artikel over tandpasta’s zonder fluoride

Tandenborstels in beker met poedertandpasta in bakje

4. Tandenstokers en flosdraad

Om even in de tandenpoets-hoek te blijven: er zijn natuurlijk ook groene opties voor jouw dagelijkse flossessie. Hier kun je denken aan tandenstokers of borsteltjes gemaakt van bamboe. Of flosdraad gemaakt van zijde en bijenwas van bijvoorbeeld het Duitse merk Yaweco. Dit flosdraad is veel zachter voor je gebit en zit ook nog eens in een volledig biologisch afbreekbare verpakking welke na een aantal jaren zelfs composteert.

5. Wattenschijfjes en wattenstaafjes

Tegenwoordig bestaan er wasbare wattenschijfjes van biologisch katoen waar je je gezicht heel goed mee kan schoonmaken. Deze zijn ook nog eens super zacht voor je huid. Na een wasbeurt zijn deze wattenschijfjes weer schoon en kan je ze opnieuw gebruiken! Lees onze review over wasbare make-up doekjes hier!

Ook bestaan er wattenstaafjes gemaakt van siliconen die je na gebruik kunt schoonmaken met water en zeep. Ze bestaan er in verschillende uitvoeringen, bijvoorbeeld eentje speciaal voor het bijwerken van make-up. Daarnaast zijn er natuurlijk ook de normale wattenstaafjes voor dagelijkse gebruik. Hoe handig! 

Wil je weten wat er op de markt is aan duurzame wattenstaafjes? Klik dan hier!

6. Menstruatiecups 

Ooit gehoord van menstruatiecups? Dit is een duurzame vervanger van tampons en maandverband. Want ja, ook deze veelvuldig gebruikte producten zijn niet zo goed voor het milieu. Een menstruatiecup is een soort bekertje van siliconen die je gebruikt om menstruatiebloed op te vangen. Deze breng je in voor je menstrueert en hoef je maar tussen de twee tot vier keer per dag te wisselen. Super makkelijk en goed voor het milieu omdat je hem na gebruik schoonmaakt en de volgende maand weer opnieuw kunt gebruiken.

Wil je meer weten over hoe je een menstruatiecup kunt gebruiken? Lees dan dit artikel.

7. Haarborstel

Veel haarborstels zijn gemaakt van plastic, maar er bestaan al jarenlang alternatieven. Bijvoorbeeld borstels gemaakt van bamboe en hout. Als je kiest voor een houten haarborstel is het wel verstandig om te kijken of het gemaakt is van een FSC houtsoort. Daarbij kun je kiezen voor een haarborstel gemaakt van echt haar. Dit haar is dan vaak afkomstig van dieren. Wil je liever geen haarborstel waar dierlijke producten in verwerkt zitten dan kun je beter kiezen voor een volledig bamboe exemplaar. Of een kam, dan heb je dit probleem helemaal niet.

Weten wat de beste opties zijn voor duurzaam borstelen? Klik dan hier voor ons artikel!

8. Douchegel

Blokje zeep en wasborstel op handdoek

Ook douchegel kan je makkelijk vervangen door in plaats van een plastic fles met inhoud een blok zeep te kopen. Blokken zeep bestaan er in allerlei groottes, kleuren, geuren en zijn beschikbaar voor verschillende huidtypes. Ook dit is een makkelijk instapproduct voor het verduurzamen van je badkamer en over het algemeen ook niet heel prijzig. Daarnaast bestaan blokken zeep voornamelijk uit natuurlijke ingrediënten wat ook mooi meegenomen is. Een mooie optie is bijvoorbeeld Aleppo zeep!

Meer lezen over handen wassen met een blok zeep? Lees dan dit artikel!

9. Scheren 

Wel eens nagedacht over een beter alternatief dan je plastic scheermesje? Ook deze mesjes creëren een behoorlijke hoop plastic afval waar een gemiddeld scheermesje tussen de twee tot zeven keer meegaat. Echt weggegooid geld dus.

Vroeger waren de safety razors van metaal heel normaal, maar in de loop der jaren zijn ze (helaas) vervangen voor plastic alternatieven. Nu zijn deze metalen scheermessen weer helemaal terug en vooral heel erg duurzaam in gebruik. Het duurzame scheermes is even een investering maar de losse mesjes zijn daarentegen juist heel goedkoop. Ook gaan de mesjes lang mee en wanneer ze echt op zijn kun je ze recyclen. Hoe bedoel je oldskool kan niet duurzaam zijn? 

Psstt.. meer lezen over onze ervaring met de Mühle R89 safety razor? Klik hier!

10. Toiletpapier

Je toiletbezoek ecologisch maken, kan dat echt? Ja dat kan! Er bestaat tegenwoordig toiletpapier wat op een ecologisch verantwoorde manier is geproduceerd en daarnaast ook nog eens plasticvrij is verpakt. Dit toiletpapier wordt gemaakt van bamboe wat veel beter is dan het normale toiletpapier wat van houtsnippers wordt geproduceerd. Bamboe groeit namelijk veel sneller, creëert zuurstof en heeft minder water nodig. Zo’n duurzame optie voor toiletpapier is echt het proberen waard! 

Met deze tien tips moet het zeker lukken om jouw plasticvrije badkamer in te richten. Doordat je het stapsgewijs kunt doen is het ook nog leuk: voor jezelf, het milieu en je portemonnee.

Zelf hebben wij ervaren dat de producten welke je gebruikt in de badkamer makkelijk te vervangen zijn voor meer duurzame exemplaren. Je kunt ieder product vervangen wanneer het op is, waardoor het te behappen is qua kosten. En als je een beetje geïnteresseerd bent in haar- en beauty producten is het ook nog leuk om af en toe eens een ander merk te proberen!

Makkelijker kunnen we het eigenlijk niet maken. Best leuk toch, zo samen werken aan een groenere wereld? 😉

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.