My Eco Home.nl
menstruatiecup gebruiken
Badkamer

Hoe gebruik je een menstruatiecup?

Yes! Je hebt de menstruatiecup in huis gehaald! Dat ging makkelijk, maar nu begint het echte werk. Hoe gebruik je de een menstruatiecup eigenlijk? Het eerste wat je waarschijnlijk denkt is “hoe gaat dit passen?!”. Dat is wel wat ik dacht toen ik de cup voor het eerst zag. Geen zorgen, wij nemen je stap voor stap mee in het hele proces!

Voordat je begint.. 

In het begin kan het inbrengen en verwijderen lastig zijn. Het wordt ook wel vergeleken met contactlenzen: het is even wennen en een struggle, maar na een tijdje niet meer dan normaal. Zodra je de techniek hebt gevonden die het beste voor jou werkt zul je zien dat het steeds makkelijker en sneller gaat. Je kunt voordat je menstruatie begint al oefenen met het vouwen en inbrengen van de cup. Je kunt de cup inbrengen en verwijderen zonder dat je ongesteld bent. 

vrouw in witte jurk met hand op buik en kalender in hand middenboven

Hoe vouw je de menstruatiecup?

De cup geeft een beetje weerstand wanneer je deze indrukt en vouwt. Dit is omdat de cup uit moet klappen en goed moet aansluiten wanneer je deze inbrengt.

Ik geef 2 veelgebruikte en gemakkelijke manieren van vouwen:
C-vouw: duw de randen van de cup naar elkaar toe en vouw de cup daarna dubbel. Het lijkt nu op de letter C (of U). Het is iets breder om in te brengen, maar klapt gemakkelijker uit wanneer deze is ingebracht.
Punch down: duw met je vinger een van randen naar beneden naar het midden van de cup. Vouw daarna de cup dubbel. Dit is vooral een goede techniek voor zachtere cups. De cup is hierdoor smal aan de bovenkant en dus makkelijker om in te brengen. 

Het inbrengen en verwijderen van de menstruatiecup

Als je de cup voor de eerste keer gebruikt kook hem dan vóór gebruik voor 5 minuten uit om alle viezigheid en eventuele resten van de productie te verwijderen. Dan weet je zeker dat de cup hygiënisch schoon is.

Zo breng je de menstruatiecup in

 • Was je handen goed, het liefst met alleen water of natuurlijke zeep. Is er geen water in de buurt dan kun je altijd een antibacteriële gel gebruiken.
 • Ontspan! Wij kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Dit is ontzettend belangrijk, als je ontspannen bent, kun je de cup veel makkelijker inbrengen.
 • Vouw de cup op de manier die het beste werkt voor jou. De cup lijkt in eerste instantie groot, maar je zult zien dat als hij goed gevouwen is niet veel groter is dan een tampon.
 • Neem de juiste houding aan. Er zijn veel verschillende houdingen die je aan kunt nemen om de cup in te brengen. Je kunt dit zittend op het toilet doen, maar ook staand, liggend, met een been op het toilet of hurkend onder de douche. Probeer uit wat het beste werkt voor jou, ieder lichaam is anders! 
 • Breng de cup in als een tampon. Zodra de cup grotendeels is ingebracht klapt hij uit. Zorg ervoor dat de cup goed zit door langs de randen te voelen of het aansluit en er geen deuken in de cup zitten. Zit de cup niet goed? Geen zorgen, draai de cup even van links naar rechts. Meestal helpt dit om de cup goed te laten vacuüm zuigen. Zit de cup nog steeds niet goed? Je kan hem er altijd uithalen en een andere vouwtechniek proberen.
 • Neem vooral de tijd en stress niet als het niet lukt. Probeer het een uur later, een dag later of zelfs maand later nog een keer.

Zo verwijder je de menstruatiecup

Nu komt het, hoe krijg je de cup er eigenlijk uit als hij er eenmaal inzit?

 • Ontspannen zijn is ook hier weer de sleutel tot succes. Probeer dit te onthouden als je bezig bent met de cup verwijderen.
 • Was je handen voor je begint weer goed.
 • Span je buikspieren aan en de duw de cup naar beneden. Je buikspieren zullen je helpen om de cup te kunnen pakken.
 • Trek zachtjes de cup naar beneden met het steeltje dat onder aan de cup zit. Trek niet te hard! Als je dat doet zal op den duur het steeltje afscheuren. Deze is alleen bedoeld om makkelijker bij de cup te komen. Zodra je verder dan het steeltje kan reiken pak je de cup vast.
 • Druk de cup in, dit zorgt ervoor de de cup niet meer gevacuümeerd is en komt er lucht bij.
 • Haal voorzichtig de cup eruit. Belangrijk is om de cup rechtop te houden zodat je niet knoeit. Wanneer je de cup succesvol hebt verwijderd kun je hem legen in de wc.
 • Spoel de cup schoon met koud water. Je kunt eventueel zeep gebruiken om de cup schoon te maken, zorg er dan voor dat het natuurlijke en parfumvrije zeep is. Het is niet de bedoeling dat je vagina gaat irriteren. Zodra de cup schoon is kun je hem opnieuw inbrengen.

Problemen met het verwijderen van de cup?

vrouw in slaapkamer midden

Lukt het echt niet om de cup te verwijderen? Dit is heel normaal, ik heb meerdere Whatsapp berichten en telefoontjes ontvangen van vriendinnen in paniek die de cup er niet uit konden krijgen. Het kan zeker 3 cyclussen duren voordat je de slag te pakken hebt. Ik raad altijd aan wanneer het je niet lukt om de cup te verwijderen iets anders te gaan doen. Douchen, lezen of tanden poetsen bijvoorbeeld. Op die manier is je lichaam weer volledig ontspannen en kun je het nogmaals proberen.

Neem de houding aan die voor jou het beste werkt. Persoonlijk zit ik altijd, maar ik heb wel alle houdingen geprobeerd om te kijken wat bij mij past.
Ontspan je lichaam, leg jezelf vooral geen druk op. De cup kan nergens heen, dus wees niet bang dat je hem kwijt raakt.

Herinner jezelf eraan dat wanneer je gespannen bent je bekkenbodemspieren zich aanspannen en het bijna onmogelijk wordt om de cup te verwijderen. Duw met je buikspieren de cup naar beneden, ik leg soms mijn hand op mijn buik om te voelen of ik het goed doe. Zodra je het steeltje vast hebt kun zachtjes eraan trekken maar blijf je buikspieren aanspannen om je te helpen de cup naar beneden te duwen.

Is het alleen ‘s ochtends lastig om de cup te verwijderen? Dan kan het zijn dat de cup te hoog zit. Wacht in dit geval ongeveer een uur voordat je de cup verwijdert. Door de zwaartekracht zal de cup automatisch iets lager komen te liggen en is het dus makkelijker om erbij te komen.

Dit is echter niet voor iedereen zo, ik ken vriendinnen die zodra ze ’s ochtends wakker worden direct naar het toilet moeten gaan om de cup te legen. Het gebeurde dan ook dat ze wilden blijven liggen en dan uiteindelijk het beddengoed moesten wassen omdat ze waren doorgelekt. Je kunt in dit geval er ook voor kiezen om ‘s nachts naast de cup ook (uitwasbaar) maandverband te gebruiken.

De menstruatiecup schoonmaken

Als je de cup tussendoor schoonmaakt gebruik dan koud water. Zorg dat je alle gaatjes, ribbeltjes en het steeltje van de cup goed schoonmaakt. Ik gebruik daarbij mijn handen maar je kan ook een katoenen doek of zachte borstel gebruiken.

Is er geen kraantje in het toilet dan kun je of zelf een flesje water meenemen of je gebruikt een stukje toiletpapier om de cup schoon te vegen. De volgende keer dat je de cup verwijdert moet je wel water gebruiken om hem af te spoelen.

Aan het einde van je menstruatie leeg je de cup in de toilet. Spoel af met koud water, dit is om vlekken en vervelende geurtjes te voorkomen. Hierna maak je hem schoon door te koken in heet water voor 5 minuten. Er zijn ook speciale magnetron bekers waarin je de cup kan schoonmaken. Stop de cup nadat hij schoon is in het bijgesloten stoffen zakje. Dan is hij volgende maand weer klaar voor gebruik!

Paarse menstruatiecup met toilettas onder

Mijn eigen ervaring

Al met al ben ik heel blij met mijn menstruatiecup. Het duurde wel twee tot drie maanden voor ik het onder de knie had. De eerste keer dat ik de cup gebruikte ging hij er heel makkelijk in en uit. Ik dacht dat ik de uitzondering was en gelijk een master was in het inbrengen en verwijderen.

Dat was beginnersgeluk, de tweede keer dat ik de cup gebruikte kreeg ik hem er met geen mogelijkheid uit. Ik voelde hem niet eens zitten waardoor ik in paniek raakte. Doordat ik geen vriendinnen had die de cup toen ook gebruikten kon ik niemand bellen. Vervolgens heb ik eerst een kwartier zittend op de wc geprobeerd en daarna nog gehurkt in de douche om hem te verwijderen. Na meerdere filmpjes en blogs te hebben gelezen is het gelukt om hem zittend op de wc eruit te krijgen.

Inmiddels gebruik ik hem 2 jaar en ben ik zeer tevreden. Ik ben blij dat ik heb doorgezet en hoop dat jij er ook uiteindelijk ook zo over denkt!

Gebruik jij al een menstruatiecup? Wil je meer weten over de menstruatiecup en waar je er een kunt kopen lees dan dit artikel!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.