My Eco Home.nl
Badkamer

Plasticvrij handen wassen met een blok handzeep

blok-handzeep

Decennialang was het gebruik van een blok handzeep niet meer dan normaal. Helaas sloeg ook hier de plastic variant van het blok handzeep toe. Tegenwoordig komt veel zeep vloeibaar en in een plastic flacon met een plastic pompje. Wij vinden dat dit anders kan en in plaats van een nieuwe innovatie komt de ouderwetse manier van handen wassen terug: het blok handzeep! Is een blok handzeep net zo hygiënisch als vloeibare zeep? Wat zijn de voordelen van het handen wassen met een blok zeep? Lees snel verder!

Is het beter om te stoppen met vloeibare handzeep?

Je wordt gelokt met mooie flessen en prachtige designs, heerlijke geuren en mooie kleuren. Terwijl het product daar vaak voor onderdoet. Dit komt doordat de plastic fles veruit het duurste is van het hele product! In tegenstelling tot de meeste blokken zeep wordt vloeibare zeep van chemische ingrediënten gemaakt. Het grootste gedeelte van vloeibare zeep bestaat uit water, daarom is het ook goedkoper dan een blok zeep. Om water aan de zeep toe te voegen wordt er gebruik gemaakt van chemische stoffen. Deze kunnen schimmel veroorzaken en om dat weer tegen te gaan worden er conserveermiddelen gebruikt. Om de zeep van een lekkere geur en mooie kleur te voorzien wordt er ook nog eens parfum en kleurstoffen toegevoegd. Veel ingrediënten die niet zo goed voor je zijn dus.

blok-handzeep

Waarom een blok zeep beter is voor jou en het milieu

Het blok zeep gaat duizenden jaren terug en was tot voor kort (de jaren 80) nog een veel gebruikt product. Nu dat het blok zeep met een ‘comeback’ bezig is, zie je het in veel winkels alweer liggen. Daar zijn ook hele goede redenen voor! Er is heel veel keuze, de blokken zeep komen tegenwoordig in alle soorten en maten. Je kan oneindig door winkels struinen om jouw perfecte zeepje te vinden. Hier 5 redenen waarom een blok zeep goed is.

blok-handzeep

1. Milieuvriendelijk

Om maar met een mooie reden te beginnen: het blok zeep is een stuk beter voor het milieu! Een blok zeep gaat veel langer mee, je gebruikt alleen wat je nodig hebt. Daarnaast is het meestal verpakt in karton of papier dat weer bij het oud papier mag worden gegooid. Er is minder uitstoot, omdat er meer blokken zeep in een keer vervoerd kunnen worden dan plastic flessen vloeibare zeep.

2. Goedkoper

Een blok zeep is uiteindelijk goedkoper. Omdat de zeep langer meegaat hoef je minder snel een nieuw blok te kopen. Dit in tegenstelling tot de plastic flessen die er juist op gemaakt zijn om zo snel mogelijk leeg te zijn, want dan koop je eerder een nieuwe fles.

3. Multifunctioneel

Blokken zeep hoeven niet alleen gebruikt te worden voor het handen wassen. Ze zijn multifunctioneel! Aleppo zeep is hier een mooi voorbeeld van. Aleppo zeep kun je niet alleen gebruiken als handzeep maar bijvoorbeeld ook als shampoo, tandpasta, douche zeep, schoonmaakmiddel, tijdens het scheren of leg het in de kast zodat je kleding niet muf gaat ruiken. Oneindig veel mogelijkheden dus!

4. Gebruik van natuurlijke ingrediënten

De ingrediënten die in een blok zeep worden gebruikt zijn vaak beter voor je huid. Kies voor een biologische zeep waarin natuurlijke ingrediënten gebruikt worden. Deze zijn niet alleen goed voor jou maar ook zeker voor het milieu.

5. Geschikt voor alle huidtypes

Blokken zeep werken vaak op meerdere types huid. Heb jij dus een droge huid en je partner een gevoelige huid dan hoef je geen verschillende zepen aan te schaffen. Dat is dus ook weer goedkoper!

blok-handzeep

Is een blok zeep net zo hygiënisch als vloeibare zeep?

Een blok zeep is niet meer of minder hygiënisch dan vloeibare zeep. Een blok zeep is, ook als het door meerdere personen wordt gebruikt, nog steeds hygiënisch. Het is namelijk zelfconserverend, door de hoge pH-waarde hebben bacteriën nauwelijks de kans om zich te vermeerderen.

Het belangrijkste is om goed voor de zeep te zorgen. Leg de zeep na gebruik op een zeepbakje om te drogen. Zorg ervoor dat de zeep altijd goed droogt, anders gaat er veel van de zeep verloren en het ziet er een stuk rommeliger uit. Kies het liefst een milieuvriendelijke houder, bijvoorbeeld dit zeepbakje van bamboe. Maak de houder van tijd tot tijd schoon, dit om te voorkomen dat het er rommelig en vies uit begint te zien.

Is de zeep bijna op en heb je alleen nog restjes over? Zuig deze met de stofzuiger op en je hebt direct geen last meer van vieze geurtjes die uit de stofzuiger komen! 

Is een blok zeep niets voor jou?

Wil je liever geen blok zeep, omdat je bijvoorbeeld kinderen hebt die alles in hun mond stoppen? Kies dan voor een hervulbare zeepdispenser, het liefst van glas in plaats van plastic uiteraard. Ze hebben veel verschillende soorten en maten op Bol.com. Wij vinden de Aquanova Hammam Zeepdispenser van natuursteen met een rvs pompje echt te gek! Klik op het plaatje om naar het product bij Bol.com te gaan.

Werfzeep

Er is zoveel keuze wanneer je handzeep koopt. Twijfel je echt heel erg dan is Werfzeep iets voor jou. Werfzeep is een Nederlands bedrijf, opgericht in 2009. Ze maken biologische en handgemaakte zeep in Utrecht (minder transport, beter voor het milieu!). Alle zepen gemaakt door Werfzeep zijn zonder synthetische toevoegingen, palmolie en dierlijke vetten. De meeste zepen zijn ook nog vegan (behalve de honingzeep en -shampoo). In plaats daarvan worden ze gemaakt met voedende plantaardige oliën.

Werfzeep maakt handzeep voor alle huidtypes. Dat niet alleen, ze maken ook schoonmaakzeep, shampoo en scrubzeep. Wil je meerdere zepen proberen, dan is de Werfzeep Cadeaudoos perfect. Het bestaat uit 18 zorgvuldig geselecteerde zepen die allemaal plantaardig en verzorgend zijn. Heel leuk om als cadeau aan je moeder, tante, buurvrouw of vriendin te geven, maar net zo leuk om voor jezelf in huis te halen!

werfzeep-cadeaudoos

Ben jij overtuigd en heb je genoeg redenen om ook over te stappen op een blok handzeep? Wat denk jij van de voor en nadelen van vloeibare zeep en een blok zeep? Wij horen het graag in de reacties! 

Wil je meer weten over hoe je een duurzame badkamer kan realiseren? Wij schreven er al een artikel over, klik hier om het te lezen. Ben je gek van Marcel’s Green Soap? Wij testte de Marcel’s Green Soap Handzeep!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.