My Eco Home.nl
Moeder wast handen van kindje
Badkamer,  Keuken

Tips tegen droge handen

Nu de winter er weer aankomt betekent dit ook dat we weer meer aan onze handen moeten denken. Onze handen krijgen het ten tijde van kou vaak te verduren en helemaal met het oog op het vele handen wassen wat we tegenwoordig massaal doen. Daarom eens een artikel met tips tegen droge handen, zodat jij met mooie verzorgde handen de winter doorkomt.

Hoe krijg je droge handen?

Onze handen worden aan veel dingen blootgesteld. Water, zeep, kou, warmte, schoonmaakmiddelen en ga zo maar door. Ook doordat we vaker en grondiger handen wassen krijgen we eerder te maken met een droge en schilferige huid op onze handen.

Daarnaast kunnen de volgende aspecten ook van invloed zijn bij een droge huid:

  • Te weinig vocht binnenkrijgen op een dag
  • Het weer
  • Stress
  • Cosmetische producten welke ingrediënten bevatten welke de huid uitdrogen
  • Medische redenen

Genoeg redenen dus waarom jij last kan hebben van droge handen. Je herkent een droge huid verder als het schraal is en pijn doet, je rode (ruwe) plekjes op je handen hebt en als je handen vervellen en schilferig zijn. Als je er lang mee door blijft lopen dan kunnen er zelfs kloofjes optreden (gebarsten huid).  Maar… wij hebben een aantal tips verzameld, zodat jij zonder droge handen de winter doorkomt!

Kraan met zeeppompje en tekst wash

Tips tegen droge handen

Wat kun je nou doen tegen die droge handen? Wees gerust, er is genoeg mogelijk. Onderstaand lijstje gaat je vast op weg helpen.

–          Was je handen met lauw water in plaats van met heet water. Door je handen te wassen met heet water kan het beschermende laagje van je huid verdwijnen waardoor je handen eerder droog worden. Door je handen te wassen met lauw water voorkom je onnodig schade aan je huid.

–          Douche niet te heet. Eigenlijk net als hierboven, douche niet te heet, dat vind je huid niet leuk. Wil je het nou echt goed aanpakken, douche dan lauw tot warm en douche koud af. Daar krijgt je lijf echt een kickstart van!

–          Draag handschoenen. Wanneer de dagen weer korter, kouder en guurder worden begin dan handschoenen te dragen. Door het dragen van handschoenen bescherm je je huid tegen directe weersinvloeden van buiten.

–          Ventileer je woning. Het ventileren van je woning is in deze tijden sowieso belangrijk. In de zomer gebeurt dit makkelijk doordat je sneller een raam open zet als het lekker weer is buiten. Echter is het in de winter misschien nog wel belangrijker om te ventileren. Als het buiten koud is zijn wij geneigd om het binnen lekker warm te stoken. Maar als we dit doen wordt de luchtvochtigheid in huis droger en je raadt het al, daar kan je droge handen van krijgen. Wat je kan doen is regelmatig een raampje open zetten, een bakje water aan je kachel hangen of gebruik te maken van en diffuser. Een diffuser zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid op peil blijft in je woning.

–        Gebruik een handzeep zonder parfum. Door een handzeep te gebruiken waar parfum in zit kan het zijn dat je huid eerder geïrriteerd raakt waardoor het eerder uitdroogt. Sowieso goed om een variant te gebruiken zonder parfum dus. Bijvoorbeeld deze van Dr. Bronners (€6,95), ongeparfumeerd en ook nog eens zero waste! Of als je toch liever een pompje gebruikt, kies dan voor Eubiona Sensitive handzeep (€6,45).

Wil je weten of een blok zeep net zo hygiënisch is als een handzeep pompje? Lees dan dit artikel over blokken zeep.

–          Vet je handen regelmatig in. Het is goed om je huid regelmatig in te smeren wanneer je het hebt gewassen. Zet bijvoorbeeld een potje crème naast je blok zeep, zodat je niet vergeet te smeren. Alleen is het wel van belang om te kiezen voor een natuurlijke variant die je huid niet beschadigd en extra uitdroogt. Kies bijvoorbeeld voor Weleda Skin Food (€11,49 voor 75ml), een alles-in-één crème welke lekker vet is en enkel natuurlijke ingrediënten bevat. Helpt zeer goed bij een droge huid.

Een andere topper is Cicaplast Baum B5 van La Roche-Posay. Deze crème beperkt zich niet tot de handen, maar is ook multifunctioneel inzetbaar. De crème helpt bij een zeer droge huid, is natuurlijk ontwikkeld en hersteld een beschadigde huid. Weer zo’n alleskunner waarvan je altijd een tube in huis moet hebben. Een tube kost €15,58 voor 100ml en is zijn geld meer dan waard! 

handen insmeren met crème

–          Maak schoon met handschoenen aan. Heeft volgens ons geen extra uitleg nodig, maar voor de volledigheid. Wanneer je aan het schoonmaken bent, worden je handen (mogelijk) blootgesteld aan chemische ingrediënten. Daarnaast worden je handen niet blootgesteld aan water wanneer je handschoenen draagt.

–          Smeer voordat je gaat slapen je handen in. Smeer je handen in met een handcrème (zoals de voorbeelden hierboven 😉) voordat je gaat slapen. De crème heeft dan de hele nacht de tijd om in te trekken en je huid kan rustig herstellen. Je zult zien dat je handen heerlijk zacht aanvoelen wanneer je wakker wordt. Wil je nou echt je best doen kan je ook nog katoenen handschoenen aantrekken. Dit helpt om de crème nog beter te laten intrekken.

–          Scrub je handen. Zijn je handen toch droog geworden? Scrub dan je handen om losse velletjes en schilfers te verwijderen. Ook ontdoe je je handen van vuil en dode huidcellen wanneer je ze scrubt. Was ze na het scrubben met een milde zeep en smeer ze in met een vette crème. Je zult zien dat je handen weer als nieuw voelen. Je kunt dit heel simpel doen met een beetje suiker en olijfolie, een mooie natuurlijke scrub.

Scrubzout, borstel en zeep

Natuurlijke handcrèmes

Naast de natuurlijke handcrèmes die we hebben genoemd in bovenstaand lijstje, zou je ook je keukenkastjes eens na kunnen gaan om een eigen handcrème te maken! Er zijn genoeg recepten te vinden om je eigen handcrème te maken. Wat je ook kunt doen is je handen insmeren met Extra Virgin Kokosolie. Een echte alleskunner, gewoon samengesteld door moeder natuur. Je kan er mee smeren, bakken, koken, je haren mee voeden en noem maar op. Hoe mooi is dat?

Zelf een handcrème maken hebben wij nog niet geprobeerd, maar het gebruik van kokosolie op deze manier zeker wel! Daarnaast is het gebruiken van een natuurlijke handcrème ook heel fijn en gemakkelijk.

Met deze tips moet het volgens ons lukken om met verzorgde handen de winter door te komen. Heb jij nog tips tegen droge handen?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.