My Eco Home.nl
wasbare-make-up-doekjes
Badkamer

Wasbare make up doekjes

wasbare-make-up-doekjes

Als je met de vermindering van plastic in je huis begint is dit niet een item wat direct bovenaan de lijst staat om te vervangen. Inmiddels is onze badkamer al aanzienlijk vermindert in plastic. Toch groeit de berg afval die we produceren door het gebruik van wattenschijfjes onvermindert door. We zijn op onderzoek gegaan naar een vervanging van al die wattenschijfjes en kwamen uit bij wasbare make up doekjes. In dit artikel leggen we uit waaruit de wasbare make up doekjes precies bestaan, waarom het hoog tijd is dat we overstappen op deze duurzame versie en vertellen we je alles over onze ervaring!

Waarom?

Er is eigenlijk maar één reden waarom we moeten stoppen met het gebruiken van wegwerp make up doekjes. Ik weet dat ik 3 wattenschijfjes per dag gebruik. Een ‘s ochtends om mijn gezicht schoon te maken en 2 ‘s avonds om mijn make up te verwijderen. Ik wilde eigenlijk niet eens weten hoeveel dat per jaar is en hoe hoog de berg met afval is die ik persoonlijk produceer. Om je toch een idee te geven is hier het antwoord: 3 x 365 = 1095. Dit is puur en alleen om mijn gezicht schoon te maken, als ik ga meetellen hoeveel ik verbruik om mijn nagellak te verwijderen is dat getal nog hoger. En dat is alleen nog maar míjn afval, niet die van mijn familie en vrienden en de rest van Nederland. Hoog tijd voor verandering dus! 

Wat zijn wasbare make up doekjes?

De naam geeft het eigenlijk al weg. Het zijn herbruikbare doekjes die je kan gebruiken om je gezicht schoon te maken en je make up te verwijderen. Ze worden gemaakt van verschillende materialen zoals biologisch katoen, badstof en bamboe. Ze komen ook in verschillende vormen, groottes en kleuren. Voor ieder wat wils dus! Belangrijk om te weten is dat het geen goed idee is om je nagellak te verwijderen met de herbruikbare wattenschijfjes. Daarvoor kun je beter nog wegwerp wattenschijfjes voor gebruiken. Gebruik dan wel wattenschijfjes van bio katoen, dit is beter voor het milieu. Helaas wordt hier vaak nog misbruik van gemaakt dus check wel of het echt bio is door te kijken of het product een keurmerk heeft. 

wasbare-make-up-doekjes

DIY

We zullen heel eerlijk zijn, wij zijn met naald en draad niet het allerhandigst. Aan ons zijn zelfgemaakte make up doekjes dus niet besteed, maar vind je het leuk om zelf aan de slag te gaan dan is dit een hele mooie manier om goedkoop aan wasbare doekjes te komen. Je kunt het simpel zelf maken van badstof of katoen. Op het internet kom je meerdere artikelen tegen die je stap voor stap uitleggen hoe je zelf make up doekjes maakt. Dan komt die oude handdoek die je niet meer gebruikt toch nog van pas, dat is nog eens echt duurzaam! 

Onze ervaring

Jemako 

Wij hadden al een beetje ervaring met wasbare make up doekjes. Vroeger bij ons thuis lagen de Jemako wattenschijfjes al in de kast. De doekjes zijn gemaakt van 100% polyester. Je hebt alleen een beetje water nodig en je kan beginnen met het reinigen van je gezicht. Toendertijd ideaal maar je had wel een wasmachine nodig om ze te reinigen en dat was op reis niet altijd handig. De zoektocht naar geschikte make up doekjes gaat door. 

Imsevimse 

Op internet kwamen we het merk Imsevimse tegen, zij hebben verschillende soorten en maten make up verwijder pads. Ik heb liever geen wit omdat het nooit helemaal stralend wit blijft. Daar heeft Imsevimse het antwoord op! Ze hebben namelijk witte doekjes en wattenschijfjes maar ook met een printje of volledig zwart. Ze zijn gemaakt van biologisch katoen en groter dan ‘gewone’ wattenschijfjes (8 cm). Ideaal want nu heb ik er nog maar 1 nodig ‘s avonds in plaats van twee. Het werkt eigenlijk exact hetzelfde als de wegwerp variant. Doe een beetje van je make up remover op het doekje en je kan beginnen met het reinigen van je huid. Is het doekje vies, stop het in een waszakje en het kan gewoon mee met de was. Ik heb de doekjes met een print gekocht. Ze gaan bij mij mee met de bonte was op 40 graden, maar het kan ook op 60 graden gewassen worden. De wasbare make up doekjes worden per 10 verkocht. Dat is voor mij persoonlijk niet genoeg, ik heb liever een voorraadje klaar liggen. Dan hoef ik niet perse te wassen.

wasbare-make-up-doekjes

Bamboozy

Als aanvulling op de 10 doekjes die ik al had ben ik op zoek gegaan naar nog een merk die wasbare make up doekjes verkocht en kwam uit op Bamboozy. Zij hebben verschillende duurzame producten waaronder wasbare wattenschijfjes. In een set zitten 16 doekjes waarvan 4 scrub schijfjes en 12 zachte schijfjes voor de gevoelige delen van je gezicht zoals rondom je ogen. Ze zijn 3-laags en van bamboe, ik vind dat prettiger omdat het zachter voor mijn gezicht is dan wattenschijfjes van katoen. Ik gebruik nu nog wel een reinigingslotion met de doekjes, maar je kunt bij deze doekjes ervoor kiezen om alleen water te gebruiken om je gezicht te reinigen. De schijfjes worden zo smal verpakt dat het in de brievenbus past en het komt met een waszakje zodat je alle doekjes bij elkaar kunt bewaren! Ik gebruik maar 1 doekje om de make up van mijn gezicht te verwijderen, de doekjes van Bamboozy zijn namelijk ook groter dan een wegwerp wattenschijfje. Ik gebruik de scrub schijfjes niet zo vaak, maar het wordt aangeraden om ze voor hardnekkige make up te gebruiken. Gebruik jij waterproof mascara dan is dat zeker het proberen waard. 

Conclusie

Wij zijn om en stappen niet meer over naar wegwerp wattenschijfjes. Eerlijk is eerlijk ze zijn ruwer dan de wegwerp schijfjes, maar niet zo erg dat mijn huid er last van heeft. De wasbare make up doekjes zijn gemakkelijk in gebruik. Het waszakje houdt ze bij elkaar en het kan gewoon mee gewassen worden met je reguliere was.

Gebruik jij al wasbare make up doekjes en wat is jou ervaring? Wat is een duurzaam product waar jij echt niet zonder kan?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.