My Eco Home.nl
tandenborstel en handdoeken op marmeren ondergrond
Badkamer

Tandpasta zonder fluoride, to do or not to do?

Af en toe hoor je er weer wat over, tandpasta zonder fluoride. Is het nou goed of zelfs beter? En wat is de reden daarvan? Wat zijn de voor- en nadelen van tandpasta zonder fluoride? We kunnen alvast verklappen, een eenduidig antwoord is er niet.. Er zijn veel voor- en tegenstanders van fluoride. Toch kiezen wij ervoor om ditmaal onze standaard tandpasta te vervangen voor een variant zonder fluoride. Gewoon, gebaseerd op eigen ervaring. Hieronder beschrijven we naast wat basisinformatie ook een paar goede opties van tandpasta’s zonder fluoride. Maar als je ervoor kiest om toch te poetsen met fluoride, even goede vrienden! 😉

Wat is fluoride?

Fluoride is een spoorelement welke van nature aanwezig is in tanden en botten. Een spoorelement is een stof waarvan ons lichaam maar zeer weinig nodig heeft. Fluoride helpt bij voorkoming van tandbederf, daarom wordt het veelal toegevoegd aan tandpasta’s. In de jaren ‘60 werd fluoride ook toegevoegd aan ons drinkwater. Er kwam hier veel weerstand op omdat mensen zelf wilde bepalen of zij fluoride wilden innemen of niet. De fluoride discussie speelt dus al sinds de jaren ’60.

Er wordt door sommige onderzoeken aangegeven dat fluoride giftig kan zijn en zeer slecht is voor ons lichaam. Dit kan een goede reden zijn om geen fluoride meer te gebruiken. Wij vinden dat je zelf moet gaan ervaren wat een tandpasta zonder fluoride voor jou en je gebit doet en je daarop moet baseren. Aan de hand daarvan kan je een keuze voor je zelf maken of je het wel wilt gebruiken of niet.

Tandartsen zijn over het algemeen erg positief over fluoride. Er wordt veel aangegeven dat het gebruik van een tandpasta zonder fluoride er voor zou kunnen zorgen dat er tandbederf plaatsvindt en je er bruine tanden van zou krijgen.

Vrouw voor spiegel poetst tanden.

Waarom kiezen voor een tandpasta zonder fluoride?

Zoals hierboven al een klein beetje is aangegeven is dat een teveel aan fluoride zeer schadelijk kan zijn omdat het een giftige stof is. Dit wordt bijvoorbeeld ook weergeven op tandpastatubes voor kinderen. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat ook een kleine hoeveelheid fluoride schadelijk kan zijn op de lange termijn. Je kunt hier bijvoorbeeld denken aan botontkalking doordat de fluoride welke in jouw tandpasta zit wordt opgenomen in het mondslijmvlies en vervolgens in je bloed terecht komt.

Een simpel rijtje van voor- en nadelen kunnen we je ook niet geven omdat het zo’n complex onderwerp is waar de meningen erg verdeeld over zijn. Dit zijn dan meningen van zowel artsen als onafhankelijke onderzoeken.

Wel is het goed om te weten dat fluoride het glazuur op je tanden beschermt en helpt bij het voorkomen van (oppervlakkige) gaatjes. Wij kunnen ons in ieder geval goed voorstellen dat wanneer jij een zwak gebit hebt de keuze voor een tandpasta met fluoride een logische is.

Wij hopen dat deze informatie helpt om je een keuze te laten maken tussen het wel of niet poetsen met fluoride. Persoonlijk poetsen wij met en zonder fluoride en werkt dit voor ons prima. Dus doe wat past bij jou!

Verschillende soorten tandpasta zonder fluoride

De markt voor tandpasta’s zonder fluoride wordt al groter en er zijn een aantal grote bekende tandpasta merken welke ook een tandpasta aanbieden zonder fluoride (zoals Paradontax). Daarnaast is er voor iedere portemonnee wel een keuze. Wij hebben naast een lijstje met tandpasta’s zonder fluoride ook gekozen voor varianten welke natuurlijk zijn geproduceerd. Dit zodat er naast fluoride ook geen andere gekke ingrediënten in zitten die mogelijk schadelijk kunnen zijn voor ons (zoals SLS/SLES). In een eerder artikel schreven we over zero waste tandpasta’s, mocht je dat ook interessant vinden klik dan hier!

tandenborstels met tandpasta

AloeDent Tandpasta Whitening

Deze fluoridevrije tandpasta is natuurlijk geproduceerd en helpt tanden ook nog witter worden! De tandpasta bevordert het behoud van gezond tandvlees, schuimt lekker en heeft een frisse mint smaak. De tandpasta kost €5,99 per 100 ml en is verkrijgbaar via BigGreenSmile.com. Naast de whitening variant hebben zij nog meer fluoridevrije tandpasta’s, voor elk gebit wat wils!

Ben & Anna Natural Toothpaste

Ben&Anna Tandpoeder Whitening

Dit is een mooie en vooruitstrevende variant van tandenpoetsen a la 2020. De tandpasta van Ben & Anna komt namelijk in een glazen pot met metalen deksel en is daarom helemaal zero waste! Hoe mooi is dat?! Maarrrr… hoe krijg je die tandpasta nou op je tandenborstel? Er zit een kleine houten spatel bij die je kunt gebruiken om de tandpasta op je tandenborstel te krijgen. Er zijn drie varianten, een whitening versie, een voor gevoelige tanden en een houtskool variant. De houtskool variant is ons net iets te heftig, maar de versie voor gevoelige tanden is prima. Dit is een hele mooie optie en ziet er ook nog eens leuk uit in je badkamer. Je koopt een potje voor €6,99. 

Urtekram Eucalytus Tandpasta

Deze tandpasta is lekker fris, vegan geproduceerd en is naast fluoridevrij ook SLS/SLES vrij! De Urtekram tandpasta is gemaakt op basis van krijt en zorgt voor schone, witte tanden en verzorgt tandvlees. Onze ervaring is dat deze tandpasta inderdaad lekker fris smaakt en ondanks dat er geen SLS/SLES in zit schuimt de tandpasta goed. Een prima optie als je het ons vraagt, voor €3,99 heb je namelijk al een tube.

Georganics Natuurlijk Tandpoeder smaak Engels Pepermunt

Weer zo’n super zero waste optie. Deze tandpoeder van Georganics komt in een glazen pot met aluminium deksel en in een composteerbare verpakking. Daarnaast kun je navul verpakkingen kopen zodat je de pot kan blijven vullen. We like! Toch moeten we toegeven dat we erg moeten wennen aan het poeder als tandpasta. Als je het uiteindelijk op je tandenborstel hebt gekregen is het wel lekker fris en voelen de tanden schoon aan. Voor €6,99 is deze tandpasta voor jou!

Weleda Calendula Tandpasta

Last but not least de Weleda Calendula tandpasta. Dit is wel een iets andere variant dan zijn voorgangers doordat hij niet smaakt als je vorige tandpasta. Hiermee bedoelen we dat de frisse pepermunt smaakt ontbreekt bij deze. Wat wel heel mooi is aan deze tandpasta is dat we alle ingrediënten op de verpakking kunnen lezen. Geen chemische toevoegingen dus! De tandpasta werkt zuiverend en helpt een gezonde mond te behouden. Je koopt deze tandpasta voor €4,99. 

Wat ons betreft een aantal mooie opties voor fluorvrije tandpasta’s. Poets jij fluoridevrij? Of ben jij team fluoride? Laat het ons weten in de reacties!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.