My Eco Home.nl
zero-waste-tandpasta
Badkamer

Stap over op duurzame mondverzorging met zero waste tandpasta!

Toffe producten die goed zijn voor jou en lief voor de natuur, dat is waar wij bij My Eco Home warm voor lopen. Er worden constant nieuwe producten geïntroduceerd die hieraan voldoen. Zo ook alles wat met mondverzorging te maken heeft. Niet alleen de plastic tandenborstel heeft een milieuvriendelijk alternatief, er bestaat ook zero waste tandpasta, flos, interdentale borstels én mondwater! In dit artikel introduceren wij verschillende producten die jouw mondverzorging volledig zero waste maken.

Tandpasta

zero-waste-tandpasta

Na kort onderzoek zijn wij erachter gekomen dat er genoeg keuze is in zero waste tandpasta. Er bestaan tabletten, poeders en blokken. Iedere optie heeft voor- en nadelen, maar het is vooral belangrijk dat je tanden net zo goed verzorgt worden als met een chemische tandpasta.

Het blijkt dat veel duurzame tandpasta’s geen fluoride bevatten. Er zijn verschillende meningen over het gebruik van fluoride. Wij zijn bepaald geen experts op het gebied van mondverzorging, dus heb je twijfels of vragen win dan vooral advies in van je eigen tandarts.

Tabletten

De duurzame tandpasta van Denttabs komt in tabletvorm. Ideaal om mee op reis te nemen en om te delen met de hele familie. Je kunt persoonlijk de keuze maken als het gaat om fluoride, Denttabs komt namelijk in 2 soorten, met en zonder fluoride. De tabletten komen in een plasticvrije verpakking van papier met een beschermingsfolie op basis van maïszetmeel.
Denttabs smaakt naar frisse munt en is gezoet met stevia.

Hoe gebruik je het: neem een tablet in je mond, kauw erop en laat speeksel met de tablet vermengen. Het begint een beetje te schuimen en daarna kun je je tanden poetsen zoals je dat gewoonlijk doet.

In een pakje zitten 125 tabletten, dus je kunt er in je eentje ongeveer 2 maanden mee doen. Denttabs zijn onder andere verkrijgbaar bij Bol.com.

Poeder

Ben & Anna zijn een veganistisch echtpaar dat een bedrijf is gestart nadat ze moeilijk een vegan deodorant konden vinden dat geen aluminium bevatte. Inmiddels hebben ze meerdere soorten deo’s én hebben ze een duurzame lijn voor tandverzorging. Zo ook tandpasta poeder (zonder fluoride). Het komt in een glazen potje met een aluminium deksel en een houten spatel om de poeder eruit te scheppen. De smaak is kaneel, kaneel heeft een antibacteriële werking en zorgt voor een frisse adem.

Hoe gebruik je het: Gebruik het spateltje om een beetje poeder uit het potje te scheppen en breng het aan op je tandenborstel. Poets daarna je tanden zoals gebruikelijk.

Ben & Anna hebben naast tandpasta poeder ook tandpasta dat ook in een glazen potje komt. Ben je geen avonturier en gebruik je liever tandpasta dan is dat product misschien iets voor jou. Ben & Anna wordt verkocht bij o.a. Big Green Smile en Bol.com.

zero-waste-tandpasta

Vaste tandpasta op een stokje

Ja, het bestaat, tandpasta op een stokje. Het lijkt een beetje op een lolly, maar het is toch echt tandpasta. Lamazuna maakt tandpasta in vaste vorm, een blok staat gelijk aan 2 tandpastatubes. Er wordt geen gebruik gemaakt van fluoride en het houten stokje is composteerbaar.

Hoe gebruik je het: wrijf met je natte tandenborstel over het blok heen tot het gaat schuimen. Daarna kun je tandenpoetsen zoals gebruikelijk.

Lamazuna heeft verschillende smaken tandpasta, waaronder pepermunt, citroen en kaneel. Het is o.a. verkrijgbaar bij Big Green Smile.

Zelf maken

Er zijn mensen die hun eigen tandpasta maken. Er staan veel recepten online, vele gebruiken baking soda, kokosolie en een etherische olie zoals pepermunt. Echter schuurt baking soda en dit kan je glazuur blijvend aantasten. Kijk dus goed wat voor ingrediënten je gebruikt en wat het met je tanden doet. Vraag eventueel advies van je eigen tandarts. 

zero-waste-tandpasta

Floss, ragers en mondwater

Naast tandenpoetsen is het ook ontzettend belangrijk om je tanden te flossen en interdentale borstels (ragers) te gebruiken. Een tandenborstel komt nooit helemaal op alle plekken dus het gebruik van floss of een rager is een toevoeging op je poetsroutine. Het verwijdert plak en voorkomt tandsteenopbouw en tandvleesaandoeningen.

Floss

Er worden jaarlijks meer dan 700 miljoen floss containers weggegooid. Gelukkig bestaan er ook duurzame alternatieven van flosdraad. Georganics en Acala zijn daar een voorbeeld van. Zij maken flosdraad in verschillende smaken, waaronder pepermunt en houtskool. De floss komt in een glazen potje en wanneer de floss op is kun je navul verpakkingen kopen.
Humble brush maakt ook milieuvriendelijke flosdraad. Er zijn meerdere smaken: citroen, kaneel en pepermunt. Het is verpakt in karton dat ook dient als container. De floss is vegan en dierproefvrij.

zero-waste-tandpasta

Ragers

Humble brush heeft naast flosdraad ook ragers. De handvatten zijn 100% duurzaam gekweekte bamboe en de borstelharen zijn van nylon. Ik vind ragers persoonlijk prettiger in gebruik dan floss en heb het gevoel dat het tussen mijn tanden beter schoon wordt. Zorg ervoor dat je de juiste maat koopt. De borstels zijn herbruikbaar en biologisch afbreekbaar. Weet je niet welke maat je nodig hebt dan heeft Woobamboo de oplossing. Zij verkopen een pakje ragers met verschillende maten erin.

Mondwater

Om je poetsroutine helemaal af te maken kun je je tanden na spoelen met mondwater. Georganics maken mondwater in tabletvorm. Een glazen potje heeft 180 tabletten en gaat, voor een persoon, 3 maanden mee als je het tweemaal per dag gebruikt. Ideaal om mee te nemen voor op reis, het kan gewoon in de handbagage! Neem een tablet en kauw, gebruik een beetje water en laat het door de mond gaan of leg de tablet in een bodempje water en spoel zo na. Als de pot leeg is kun je een navulverpakking kopen, dan kun je de glazen pot hergebruiken. Altijd fijn voor de natuur!

Maak jij je eigen zero waste tandpasta of heb je de poeder al eens geprobeerd? Wij zijn benieuwd naar jouw ervaring dus het laat het weten in een reactie!

2 Comments

  • Vincent Rondwijk

    Goed om te weten wat er allemaal op de markt te vinden is. Ik zou ook willen overstappen op een tandpasta die duurzaam is en minder verpakkingsmateriaal bevat. Natuurlijk vind ik het wel belangrijk dat de tandpasta de juiste verzorging voor mijn tanden biedt. Ik ga de tips in ieder geval uitproberen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.