My Eco Home.nl
Badkamer

Aleppo zeep kopen? Alle voordelen van Aleppo zeep

Heb je ons artikel over handzeep al gelezen? Hierin benoemen we ook de multifunctionele aleppo zeep. In dit artikel gaan we dieper in op het ontstaan van Aleppo zeep, waar je het allemaal voor kunt gebruiken en wat de voordelen van Aleppo zeep zijn. Lees snel verder om te ontdekken waarom jij ook aleppo zeep wilt kopen!

Wat is Aleppo zeep? 

Zeep blokken gestapeld met borstel en tandenborstels

Aleppo zeep komt, zoals de naam al aangeeft, uit Aleppo. Aleppo is een stad die in het noordwesten van Syrië ligt. Het is de oudste zeepsoort ter wereld, het bestaat al meer dan 4000 jaar. Het zijn veelal familiebedrijven die generaties teruggaan.

De zeep bestaat uit enkel natuurlijke oliën en bevat geen chemische toevoegingen, kleurstoffen of conserveringsmiddelen. Dit maakt het een volledig natuurlijk product die ook 100% afbreekbaar is, zeer milieuvriendelijk dus. De hoofdingrediënten van Aleppo zeep zijn olijfolie en laurierbesolie. Dit maakt het niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor je lichaam.

Er zijn diverse varianten van de Aleppo zeep, zo bestaat er een variant met en zonder laurierbes olie. Meestal bevat de zeep tussen de 2% en 40% laurierbesolie. Laurierbesolie is kostbaarder dan olijfolie, dit betekent dat hoe meer laurierbesolie Aleppo zeep bevat, des te duurder het wordt. Het voordeel van meer laurierbesolie is dat de zeep krachtiger wordt. Meer laurierbesolie staat gelijk aan een betere werking.

Hoe wordt Aleppo zeep gemaakt?

Aleppo zeep wordt nog steeds op de traditionele manier gemaakt. Elke familie heeft zijn eigen speciale manier, maar het is overal ongeveer gelijk. Het wordt alleen in de wintermaanden gemaakt, van november tot maart. De olijfolie wordt met water en soda gemengd, tot 200° C verwarmd en daarna wordt de laurierbesolie toegevoegd. Als het de juiste consistentie heeft, moet de zeep afkoelen. De zeep wordt in blokken verdeeld en het logo van de zeepmaker wordt in de zeep gestempeld. Daarna rijpt de zeep voor zo’n zes tot negen maanden. Tijdens dit rijpingsproces verliest de zeep het grootste gedeelte van zijn gewicht, ongeveer 90%. Dit maakt de zeep hoog geconcentreerd. Door het uitdrogen wordt de zeep geel/bruin aan de buitenkant, de binnenkant blijft groen. Laat je het langer liggen dan wordt de zeep van binnen steeds bruiner omdat het rijpingsproces door blijft gaan.

Wat zijn de voordelen van Aleppo zeep voor je huid?

Aleppo zeep heeft veel positieve effecten op je lichaam. De biologische olijfolie zorgt voor een zachte en gevoede huid. Laurierbesolie is bacterie- en schimmeldodend en voorkomt infecties. Aleppo zeep is geschikt voor volwassen, baby’s, kinderen en dieren. Dit komt omdat het een zeer mild en hydraterend product is. De zeep verfrist de huid, maar droogt de huid niet uit. Aleppo zeep is geschikt als zeep om je huid weer in balans te brengen. De zeep is populair om het een zuiverende maar tegelijkertijd ook een regenererende werking heeft. Dankzij de zachte werking is het dagelijks te gebruiken, ook als je een onrustige huid hebt. Des te hoger het percentage laurierbesolie Aleppo zeep bevat, des te krachtiger de werking.

Twijfel je tussen verschillende Aleppo zepen? Hier een tip van ons: een hoog percentage laurierolie is beter voor een ‘probleemhuid’, een laag percentage is beter voor een ‘normale huid’.

zeep blokken in rijen

Waar kun je Aleppo zeep voor gebruiken?

Dat Aleppo zeep multifunctioneel is zullen wij je zo laten zien. Heb je meer dan één blok Aleppo zeep in huis is dat alleen maar positief!

Gezichtsreiniger

De natuurlijke ingrediënten zorgen voor een milde reiniging van het gezicht. Gebruik het ook als je last hebt van puistjes of andere onzuiverheden. De zeep reinigt tot diep in de poriën en heeft een zuiverende werking. Dankzij de olijfolie wordt de huid zacht en soepel.

Douche zeep

Traditioneel is Aleppo zeep voor je lichaam gecreëerd. Het werd voornamelijk door mensen met een probleemhuid gebruikt. Heb je last van acne, zweren, psoriasis, een vette of overgevoelige huid overweeg dan zeker om Aleppo zeep te kopen.

Handzeep

Snijd een stuk af en leg het in je zeephouder om te gebruiken voor het handen wassen. Heb je kleine kinderen die graag zeep in hun mond stoppen? Sommige mensen maken van de Aleppo zeep een vloeibare variant. Wij hebben het nog nooit geprobeerd, maar er zijn talloze recepten op het internet. Giet het in een zeepdispenser en je kan nog steeds heerlijk je handen wassen met de natuurlijke zeep!

Shampoo

Niet alleen geschikt voor de huid, maar ook voor je haar! Het helpt roos en schilfertjes voorkomen en versterkt de hoofdhuid. Omdat er geen sulfaten en parabenen worden gebruikt moet je haar aan het gebruik van Aleppo zeep wennen. In het begin zal het wat stroef aanvoelen, omdat je haar chemische producten gewend is. Houdt zeker een aantal weken vol voordat je opgeeft, dit is een normaal proces waar je haar doorheen moet. 

handdoeken en mandje met zeep 
aan hanger

Scheerzeep

Aleppo zeep heeft een verzachtende werking. Dit maakt Aleppo zeep zeer geschikt als scheerzeep! 

Tandpasta

Raar maar waar, Aleppo zeep is geschikt als tandpasta. Wij hebben het nog niet geprobeerd, maar omdat het een 100% natuurlijk product is kun je het gebruiken als tandpasta. Het schijnt vooral goed te zijn tegen tandvleesontsteking.

Insectenbeten en kleine wondjes

Wordt jij ook altijd lek gestoken in de zomer door de muggen? Probeer Aleppo zeep, wrijf het over het wondje of gestoken huid. De antiseptische werking van de zeep helpt bij genezing. 

Wasmiddel

Het is zeer effectief als reinigingsmiddel voor je kleding. Rasp stukjes zeep en gebruik het om je kleding te wassen. Gebruik Aleppo zeep net als regulier wasmiddel. Ook handig om mee te nemen op vakantie!

Waar kun je Aleppo zeep kopen?

Wanneer je Aleppo zeep koopt zorg dan dat de zeep uit Aleppo zelf komt. Aleppo Soap Co garandeert de afkomst. Bewust Puur verkoopt Aleppo zeep met 30% laurierbesolie voor €9.95. Wil je iets minder laurierbesolie dan verkoopt Bol.com voor €9.45 Aleppo zeep met 12% laurierbesolie. Heb je liever geen laurierbesolie? Bij Big Green Smile kun je Aleppo zeep zonder laurierbesolie kopen voor €5.50.

Heb jij de Aleppo zeep al in huis? Gebruik jij het als tandpasta of toch liever als douche zeep? Wij zijn heel benieuwd naar jouw ervaring, laat het ons weten in een reactie!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.