My Eco Home.nl
Badkamer

Wil jij duurzaam tandenpoetsen? Koop een bamboe tandenborstel!

Tanden poetsen, we doen het iedere dag, minimaal twee keer per dag. De plastic tandenborstel is vaak één van de eerste en laatste items van de dag die we aanraken. Het is hoog tijd voor een alternatief om het plastic in onze badkamers terug te dringen. Gelukkig bestaat er een andere optie: de bamboe tandenborstel! Wil jij een bamboe tandenborstel kopen, maar wil je weten welke de beste is? Wij vertellen je alles over de bamboe tandenborstel en testen verschillende merken uit. Lees snel verder om er alles over te weten te komen!

De revolutie van de tandenborstel

bamboe tandenborstel kopen linksboven

Eerst even naar het begin, de eerste tandenborstel zoals wij die kennen komt uit China en is bedacht in 1500. De borstelharen kwamen van de nekharen van een everzwijn en ze maakten gebruik van een bamboe of houten handvat. We poetsten onze tanden dus al op een milieuvriendelijke manier, hoe kon het dan zover komen dat we zijn overgestapt naar plastic?

Plastic werd begin de vorige eeuw uitgevonden en kon op een gemakkelijke manier worden geproduceerd. Tandzorg werd steeds populairder en uiteindelijk kwam in 1939 ook de plastic tandenborstel op de markt. In eerste instantie nog met een borstel van zijde of everzwijn, uiteindelijk een borstel van nylon. Plastic tandenborstels zijn gemaakt van verschillende soorten plastic. Het plastic is moeilijk van elkaar te scheiden en het duurt honderden jaren voordat het afbreekt. Dit betekent dat alle plastic tandenborstels die ooit zijn gemaakt nog steeds op de aarde rondzwerven. Niet echt milieuvriendelijk dus en reden om zo snel mogelijk over te stappen vinden wij!

De voordelen van een bamboe tandenborstel

Bamboe is geen hout maar een grassoort, dus er worden geen bossen gekapt om de hele wereld van een tandenborstel te voorzien. Daarbij groeit bamboe snel, het kan tot wel 1 meter per dag groeien en uitgroeien tot een heel bos. Echt een soort onkruid! Doordat het zo snel groeit zijn er geen chemische middelen of kunstmest nodig om de groei te bevorderen. Het onderhoudt zichzelf door stikstof uit de grond te halen en er worden geen schadelijke chemicaliën achtergelaten wanneer het wordt geoogst.

Moso-bamboe

De meeste tandenborstels worden van moso-bamboe gemaakt. Moso-bamboe is diervriendelijk aangezien onder andere panda’s en oerang-oetangs het niet eten. Er worden dus geen voedselbronnen en leefomgevingen aangetast door het oogsten van bamboe.

De tandenborstel is biologisch afbreekbaar, mocht er eentje in de oceanen of rivieren terecht komen (we gaan uit van niet trouwens). Dit in tegenstelling tot de plastic tandenborstel die eeuwen nodig heeft om af te breken als het in de natuur terecht komt.

Nadelen van de bamboe tandenborstel

Het enige nadeel van de bamboe tandenborstel is dat het niet 100% plastic vrij is maar ongeveer 95%. Hier is een reden voor: de borstelharen zijn gemaakt van nylon. Er wordt bij bamboe tandenborstels wel gebruik gemaakt van eco nylon, welke BPA-vrij zijn.

BPA staat voor Bisphenol A, een chemische stof die in veel plastic producten zit. Het laat minuscule chemische deeltjes los die in het lichaam terecht kunnen komen. Het gebruik van eco nylon is iets beter voor het milieu en breekt gemakkelijker af dan gewone nylon, maar het is alsnog plastic.

De bamboe tandenborstel van maar 5% plastic vinden wij een stuk beter dan de 100% plastic tandenborstel. Ondertussen zijn onderzoekers nog heel hard bezig om een volledig plasticvrije tandenborstel te creëren.

→ Meer weten over duurzaam poetsen? Lees dan dit artikel over natuurlijke mondverzorging!

bamboe tandenborstel kopen midden

Merken vergelijken

Nu je alles weet over de bamboe tandenborstels wordt het tijd om de verschillende merken met elkaar te vergelijken. We nemen 2 verschillende merken onder de loep: Hydrophil en By Olive!

Hydrophil bamboe tandenborstel

De Hydrophil tandenborstel komt in een volledig plasticvrije verpakking, namelijk van gerecycled karton. De tandenborstel is 100% BPA– en petroleum vrij. Daarbij zijn de Hydrophil producten vegan, worden ze niet op dieren getest en werken ze fair trade. Top toch!

De tandenborstels van Hydrophil zijn er in verschillende kleuren beschikbaar, maar ook in een kleurloze variant als je van lekker basic houdt. 😉 Dit kan trouwens wel makkelijk zijn als je de tandenborstels voor je hele familie haalt, iedereen heeft dan een eigen kleur. De kleuren van het handvat worden geverfd met natuurlijke verf zonder chemische toevoegingen.

De tandenborstels van Hydrophil gaan, net zoals een plastic tandenborstel, 3 maanden mee. De tandenborstels zijn stevig en licht verzwaard zodat ze lekker in de hand liggen. De borstelharen zijn stevig genoeg om overal goed bij te komen en geven een schoon gevoel na het poetsen. Wat wil je nog meer?!

Bijkomend voordeel, 10% van de verkoopprijs wordt doneert aan Viva con Agua, een organisatie die streeft naar schoon drinkwater voor iedereen.

Je koopt de Hydrophil tandenborstel onder andere bij:

Drogisterij.net voor €3,99
Big Green Smile voor €3,99

By Olive bamboe tandenborstel

De tandenborstels van het Nederlandse By Olive zijn vegan en dierproefvrij, gemaakt van bamboe en BPA-vrije eco nylon. De tandenborstels zijn daarnaast 100% recyclebaar en biologisch afbreekbaar. Je kunt de tandenborstel, inclusief borstelharen, als je wilt zelfs in de tuin begraven (mocht je dit willen).

De tandenborstels hebben een minimalistisch design (we like!) en zijn genummerd van één tot en met vier. Onmogelijk om te vergeten van wie welke is dus! Zijn ze allemaal voor jezelf dan ben je klaar voor de rest van het jaar want de tandenborstel gaan 3 maanden mee. By Olive houdt ook rekening met het verzenden en inpakken van de tandenborstels. Dit gebeurt plasticvrij met behulp van gerecycled karton.

De tandenborstel is dun en licht maar wel gewelfd aan de zijkant. Dit maakt dat je het goed kan vasthouden terwijl je al je tanden poetst. De borstelharen komen overeen met die van een soft/medium borstel. Houd jij van een medium zachte borstel overweeg dan zeker die van By Olive!

Ook leuk, ze verkopen bamboe tandenborstels voor kinderen in 4 toffe kleuren! Gelijk een goed moment om je kleintje mee te nemen in duurzaam poetsen. Je kunt de tandenborstels al gebruiken vanaf 2 jaar. 🙂

❀ De tandenborstels van By Olive zijn te verkrijgen via bol.com. Je hebt al een 4pack tandenborstels voor €11,95!

bamboe tandenborstel kopen middenonder

Onze mening

De bovenstaande merken proberen er alles aan te doen om zo veel mogelijk ecologisch verantwoord te zijn. De tandenborstels zijn allemaal 100% composteerbaar en recyclebaar. Ze zijn vegan, dierproefvrij en de productie stoort de natuur en dieren niet door het gebruik van bamboe. Plus, onze tanden worden lekker schoon!

Het geeft ons een goed gevoel dat we niet nog meer plastic in de wereld brengen. De bamboe tandenborstel werkt net zo goed als de plastic variant en daar draait het uiteindelijk om!

Ga jij een bamboe tandenborstel kopen? Laat ons weten wat jouw ervaring is in de reacties!      

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.