My Eco Home.nl
glazen drinkfles baby
Lifestyle,  Reviews

Glazen drinkfles voor je baby? Redenen waarom jij wilt overstappen van plastic naar een glazen drinkfles!

Wanneer je mama/papa bent of gaat worden wil je ten alle tijden het beste voor je baby. Dit varieert van de beste luiers, de mooiste kleertjes naar het beste bedje. Waar ik ook tegenaan liep tijdens de voorbereiding op de komst van mijn baby waren schadelijke stoffen waar mijn baby mee in aanraking zou kunnen komen. Daar was ik eerder niet van op de hoogte en schrok ik van! Nu ik mij zo aan het verdiepen ben in duurzaamheid ben ik ook eens kritisch gaan kijken naar de plastic drinkflessen die ik gebruik. Ik ben er achter gekomen dat ik met mijn huidige kennis geen plastic drinkflessen meer zou kopen voor mijn baby maar een glazen variant. Daarom wil ik je in dit artikel informeren over het verschil tussen plastic en glazen drinkflessen en de voordelen daarvan!

Verschil plastic drinkfles en glazen drinkfles

Baby drinkt fles

Vroeger bestonden er enkel glazen drinkflessen waar baby’s uit konden drinken. In de loop van de twintigste eeuw werd plastic uitgevonden en veelvuldig gebruikt waardoor glazen flessen niet meer gebruikt werden. Helaas! Inmiddels weten we namelijk dat plastic erg slecht is voor de natuur. Maar no worries, de glazen drinkfles voor baby’s is inmiddels weer in opkomst!

Het verschil tussen een plastic drinkfles en een glazen drinkfles voor je baby is behoorlijk. Zo zijn er naast de verschillen in materiaal ook verschillen in grootte, breedte, kleur, vorm en soort speen. De keuze is dus reuze voor iedere ouder en kan voor iedereen verschillend zijn.

Maar waarom zou ik dan in het vervolg kiezen voor een glazen drinkfles voor mijn baby?

Voordelen glazen drinkfles

Er zijn heel veel voordelen te bedenken voor glazen drinkflessen. Hieronder sommen wij er een aantal voor je op.

1. Duurzamer

Glazen flessen zijn duurzaam. Wanneer je ze met zorg gebruikt kun je ze jarenlang gebruiken. De flessen kunnen makkelijk schoon worden gemaakt en daarnaast kunnen ze worden gebruikt voor verschillende drankjes. Denk aan thee en melk. Met plastic flessen heb je toch vaak een aparte fles voor thee/water en een aparte fles voor de melk. Daarnaast hoef je een glazen fles in vergelijking met een plastic drinkfles niet te vervangen. Bij een plastic drinkfles wil het nog wel eens zo zijn dat ze gaan ruiken of verkleuren. Na verloop van tijd is een nieuwe plastic fles dan aan te raden.

2. Goed recyclebaar

Glas is goed recyclebaar. Wanneer de fles kapot is of niet langer nodig is kan deze eenvoudig gerecycled worden. Plastic is niet in alle gevallen recyclebaar. Sommige plasticsoorten kunnen niet gerecycled worden waardoor ze bij uiteindelijk toch bij het reguliere afval terecht komen of erger in de oceaan.

3. 100% zeker BPA en BPS vrij

Het voordeel van een glazen drinkfles voor je baby is ook dat hij 100% zeker BPA (Bisfynol A) en BPS (Bisfynol S) vrij is. In Europa mag BPA niet meer gebruikt worden voor het produceren van baby producten, daardoor zul je in veel gevallen op de fles zien staan dat het BPA-vrij is. Echter is het niet gegarandeerd dat het dan ook BPS vrij is. Men claimt dat BPS is een stof met dezelfde productie eigenschappen als BPA maar dan zonder de gezondheidsrisico’s. Echter is uit een Canadees onderzoek uit 2014 gebleken dat BPS net zo schadelijk is (klik hier voor het onderzoek). Er is alleen geen regulering vanuit Europa die het gebruik van deze stof verbiedt, daardoor kan je baby door het gebruik van plastic flessen alsnog risico op zijn of haar gezondheid lopen.

Mocht je nou bedenken om een babyfles van een of andere Chinese website bestellen zullen we je dit ook afraden. Buiten Europa gelden de reglementen voor wat betreft BPA niet en is de kans groot dat je een plastic drinkfles besteld met BPA erin. 

Meer lezen over BPA? Dat kan hier!

4. Geen inname van microplastics

Onlangs (oktober 2020) is er een onderzoek verschenen vanuit het Trinity College te Dublin dat baby’s miljoenen microplastics binnen krijgen door het gebruik van plastic drinkflessen. Met glazen drinkflessen lopen kinderen dit risico niet omdat er geen plastic aan te pas komt. De onderzoekers hebben aangetoond dat een babyfles 16,2 miljoen deeltjes plastic per liter kunnen afgeven. Wanneer de inhoud van de babyfles verwarmt is kunnen dit nog veel meer deeltjes zijn.

De onderzoekers hebben niet onderzocht wat het effect van deze microplastics op baby’s zijn qua gezondheid. Maar zij raden met klem aan om dit op korte termijn te laten onderzoeken.

Meer lezen over microplastics? Klik dan hier!

5. Hygiënisch

Glazen flessen zijn ten opzichte van plastic drinkflessen hygiënischer. Dit komt doordat er door veelvuldig gebruik geen restjes vuil of iets dergelijks achterblijven. Glazen flessen zijn daarnaast makkelijk schoon te maken met de hand of in de vaatwasser. Het glas zal hierdoor niet beschadigen.

6. Stevig

Glas is een stevig materiaal waar geen krassen op kunnen komen door bijvoorbeeld het schoonmaken. Het kan in principe tegen een stootje. Plastic drinkflessen kunnen ook tegen een stootje wanneer je ze laat vallen alleen kunnen hier wel krassen in komen. In deze krassen kan weer viezigheid terechtkomen wat je niet schoon kan maken.

Nadelen van een glazen drinkfles

Er zijn natuurlijk niet alleen maar voordelen te verbinden aan een glazen drinkfles, er kleven namelijk ook zeker nadelen aan. Al zijn dat er wel een stuk minder.  😉

1. Barsten

Logisch, een glazen drinkfles kan stuk vallen wanneer hij op de grond terecht komt. Nu is het wel zo dat het vaak gemaakt is van dik glas, maar alsnog bestaat er een kans dat dit gebeurt. Vaak wordt er bij een glazen fles een hoes geleverd zodat die er om heen kan worden gedaan voor extra bescherming.

2. Zwaar

Een glazen drinkfles voor een baby is ook een stuk zwaarder. Sowieso voor jou om hem mee te nemen in een luiertas, maar ook voor je kindje om zelf vast te houden. Het kan namelijk zo zijn dat je kindje het zwaar vindt om hem vast te houden en dat jij hem daarom langer moet voeden. Echter zou ik dat niet echt een probleem vinden gezien alle voordelen van de glazen flessen. Dat is natuurlijk wel voor iedereen persoonlijk!

Glazen drinkflessen opties

Ieder bekend drinkflessen merk voor baby’s heeft ook een glazen variant in het assortiment. Hieronder geven we je een aantal opties. Allemaal gemakkelijk te bestellen via bol.com!

Dr. Brown

Dr. Browns glazen drinkfles

Dr. Brown is in Nederland, waarschijnlijk ook daarbuiten, een bekende naam in baby drinkflessen land. Deze fles is een glazen variant geschikt voor de leeftijd 0 tot 12 maanden. De fles is gemaakt van borosilicaat helder glas. Dit houdt in dat de fles hittebestendig is en een langer meegaat dan andere flessoorten.

Er kunnen verschillende accessoires bijgekocht worden zoals een beschermhoes. Naast deze fles krijg je ook een fase 1 speen en een reinigingsborsteltje. De inhoud van de fles is 270 ml. In de praktijk betekent dit dat je de fles veel langer kunt gebruiken dan 1 jaar als je er maar verschillende spenen bij koopt!

Difrax

Difrax glazen drinkfles

Difrax is het flessenmerk waar ik toen der tijd mijn plastic drinkflessen van heb gekocht voor mijn baby. Echter kom ik er nu achter dat er ook glazen drinkflessen van bestaan. Deze fles heeft een inhoud van 310 ml en kan gebruikt worden vanaf 0 tot 3 jaar.

De fles wordt standaard geleverd met een speen vanaf 0 jaar. Afhankelijk van de leeftijd van je baby en/of de voedingen die je geeft zul je nog andere spenen nodig hebben.

Vanuit ervaring weet ik dat dit prima flessen zijn. Ze liggen makkelijk in de hand door de S-vorm. Deze vorm heeft daarnaast ook nog een functie, het helpt namelijk tegen darmkrampjes. Dit noemt men ook wel een anti-koliek fles. De melk wordt dan namelijk niet vermengt met lucht.

Ook de Difrax fles is gemaakt van borosilicaatglas. Het is duurzaam glas dat tegen een stootje kan. Een heel goede optie als glazen drinkfles voor je baby!

Natursutten

Natursutten drinkflessen glas

De Natursutten fles komt in een set van twee. De fles is gemaakt van borosilicaatglas en wordt geproduceerd in Frankrijk. De flesspenen zijn van natuurrubber en worden gemaakt in Italië. Een relatief dicht bij huis productieketen dus.

De flessen zijn simpel en recht maar beschikken wel over een anti-koliek systeem dat darmkrampjes verminderd. Wanneer je een Natursutten fles aanschaft krijg je een set van twee flessen met twee spenen. Er zijn verschillende soorten spenen los te koop voor zowel melk- als papflessen.

De inhoud van de fles is 240 ml, er staat aangegeven dat deze flessen tot 12 maanden gebruikt kan worden maar met deze inhoudt weet ik dat je de flessen langer kunt gebruiken wanneer je verschillende spenen aanschaft.

Hevea

Hevea drinkflessen glas

Hevea flessen zijn soortgelijke flessen als de Natursutten fles. Ze zijn plain and simple, hebben een anti-koliek systeem en worden gemaakt in Duitsland. Deze flessen komen in set van twee en hebben een inhoud van 240 ml. Daarnaast worden er spenen bij geleverd van natuurrubber, dat betekent dat er geen chemische stoffen in de speen zitten. Standaard zit er spenen bij vanaf 3 maanden, de producten geeft dan ook aan dat de fles vanaf 3 maanden tot 2 jaar gebruikt kan worden.

Je kunt eventueel kleinere spenen kopen als je deze flessen vanaf het begin wilt gebruiken met je kindje. Ook deze flessen worden gemaakt van borosilicaatglas waardoor ze schok- en hittebestendig zijn.

Naast deze flessen heeft Hevea ook een kleiner flesje in hun assortiment (120 ml) waar een rubberen bal omheen zit. Wanneer je kindje dus iets groter is kan hij gemakkelijk deze fles via de bal zelf vasthouden en wanneer de fles op de grond valt kan hij niet kapot gaan door de bal. Win-win!

Er blijkt dus dat er voldoende van dit soort flessen op de markt zijn, je moet alleen even zoeken. Naar aanleiding van dit artikel heb ik persoonlijk direct de flessen van Hevea besteld en mijn plastic flessen weggegooid. Ik hoop dat we jou door middel van dit artikel voldoende hebben kunnen informeren over de glazen flessen en dat je net zo enthousiast bent als mij!

Maak jij al gebruik van een glazen drinkfles voor je baby? Zo ja, wat is jouw ervaring? Laat het ons weten in de reacties!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.