Wat is microplastic?
Ze zijn overal en zoveel mensen weten niet wat het is en waar het inzit. We hebben het natuurlijk over microplastics. Wat is microplastic nou precies en wat doen deze kleine deeltjes? Wij leggen het je allemaal uit in dit artikel over microplastics.
Microplastics, wat zijn het?
Microplastics zijn minuscule stukjes plastic die overal te vinden zijn en daarbij ook aanwezig zijn in verschillende vormen. Een stukje plastic wordt een microplastic genoemd wanneer het niet groter is dan een halve centimeter. Vaak zijn de microplastics nog veel kleiner, zo klein dat ze niet meer met het oog waarneembaar zijn.
Er zijn primaire microplastics en secundaire microplastics. Secundaire microplastics zijn degene die we hierboven hebben beschreven. Dit zijn stukjes plastic die afbreken van grotere stukken plastic.
Primaire microplastics zijn afkomstig als gevolg van slijtage, afkomstig van vezels uit kleding of zijn toegevoegd aan cosmetica door producenten. Deze komen onder andere via het afvoerputje uiteindelijk in de oceaan terecht.
Zijn microplastics schadelijk?
Dat plastic een groot probleem is weten we inmiddels, maar microplastics zijn weer een probleem op zichzelf. Plastic vergaat namelijk slecht, maar van microplastics is bekend dat het helemaal niet afbreekbaar is. De deeltjes zijn bijvoorbeeld niet oplosbaar in water en blijven zich daarom verspreiden door de lucht, in de zee en op het land.
Het RIVM geeft aan dat het waarschijnlijk schadelijk is voor het milieu. Hoe schadelijk precies is nog onduidelijk volgens hen. Dit komt doordat microplastics erg lastig zijn om te onderzoeken doordat het zulke kleine deeltjes betreffen. Overheden proberen er in ieder geval al decennia lang iets aan te doen om het gebruik van plastic terug te dringen.
Andere onderzoeken tonen aan dat microplastics uiteindelijk terug kunnen komen op ons bord waarna we ze weer opeten. Zoals gezegd zijn microplastics ook overdraagbaar via de lucht waardoor we ze als mensen ook kunnen inademen. Of dit schadelijk is voor de mens wordt onderzocht, maar is tot op heden nog onbekend. Mogelijk kunnen microplastics schadelijk zijn voor ons afweersysteem, maar ook hier is nog te weinig onderzoek naar gedaan. Waarschijnlijk worden de effecten van microplastics op de lange termijn pas duidelijk.
Waar zitten microplastics allemaal in?
Zoals we hierboven al aangaven kunnen microplastics bijna overal inzitten. Het komt terug in ons eten doordat er microplastics achterblijven in het milieu. Deze komen terecht in de oceaan waar ons voedsel in zwemt, maar kunnen ook achterblijven op het land waar ons eten op groeit.
Daarnaast zijn microplastics veelvuldig te vinden in synthetische kleding en blijven ze daardoor achter in de wasmachine en wasdroger. Ook schoonmaakmiddelen, tapijt en theezakjes kunnen microplastics bevatten.
Verder worden microplastics ook toegevoegd aan onze persoonlijke verzorgingsproducten. Denk bijvoorbeeld aan scrubs, tandpasta’s en dagcrème.
Microplastics zijn dus helaas overal.
Hoe kan ik er achter komen waar microplastics in zitten?
Nou, heel simpel: door het gebruik van de app Beat the Microbead. Microbead is een engelse benaming voor microplastics. De app scant je product en laat zien of er microplastics in zitten. Handig!
Wat kan ik zelf doen om het gebruik van microplastics terug te dringen?
Sowieso: zelf minder plastic gebruiken! Vervang je standaard shampoo voor een shampoo bar, of gebruik in plaats van aluminiumfolie voortaan food huggers. De mogelijkheden zijn ondertussen eindeloos en er is zo veel in opkomst. Daar worden wij echt blij van!
Heb je inspiratie nodig om jouw plastic gebruik terug te dringen? Wij helpen je graag opweg! Check bijvoorbeeld de volgende artikelen eens:
– Tips voor een plasticvrije badkamer
– Tips voor een zero waste keuken
– Tien voordelen waarom jij een shampoo bar moet gaan gebruiken!
Weet jij nu wat microplastic is? En wat doe jij om ze tegen te gaan? Laat het ons weten in de reacties!