Zero waste tips voor in de keuken!
Na ons artikel over een zero waste badkamer is het tijd om deze sequens door te zetten naar een ruimte in huis waar veel tijd wordt doorgebracht: de keuken. We hebben gezellige dinertjes in de keuken, bereiden er heerlijke gerechten maar we gebruiken er ook (ongemerkt) veel plastic.. Anno 2020 zijn een hoop mensen zich steeds bewuster van de natuur, hun directe omgeving en daarmee ook het plastic gebruik. Door simpele aanpassingen kunnen we onze ecologische voetafdruk aanzienlijk verkleinen. En dat is niet alleen goed voor ons maar ook voor de volgende generatie! Lees snel verder voor acht tips voor een zero waste keuken!
1. Foodhuggers
Je ziet en hoort er steeds meer over, foodhuggers! Dit zijn siliconen hoesjes die je over je groente, fruit, potten en pannen kunt trekken waardoor je eten vers blijft en niet uitdroogt. Door eenmalig te investeren in foodhuggers hoef je geen plastic huishoudfolie of aluminiumfolie meer te kopen. Ga eens na hoeveel plastic je dit al zal schelen.
De foodhuggers van het merk Food Huggers zijn er in verschillende soorten en maten. Deze set foodhuggers bestaat uit vijf kapjes van gemiddelde maten die je werkelijk overal voor kunt gebruiken. Het mooie van deze foodhuggers is dat ze BPA-vrij zijn en gemaakt van siliconen die zo natuurlijk mogelijk zijn. Wat ook super handig is, is dat deze foodhuggers gebruikt kunnen worden in zowel de vriezer als magnetron. Daarnaast zijn ze super makkelijk schoon te krijgen in de vaatwasser. Deze zijn echt het proberen waard en een simpele stap naar een zero waste keuken.
2. Afwassen zonder plastic
De meeste mensen gebruiken tegenwoordig een vaatwasser, maar vieze pannen worden vaak nog met de hand afgewassen. In ieder geval wel bij ons thuis 😉. Nu denk je misschien wat is er mis met een standaard afwasborstel en zeep, maar ook daar is verbetering makkelijk te behalen. Je kunt je plastic afwasborstel namelijk vervangen voor een houten variant. Er zijn varianten waarbij je de kop van de afwasborstel ook kunt verwisselen wanneer hij zijn beste tijd heeft gehad.
Daarnaast zijn er no waste afwasmiddel varianten, zoals de schoonmaakzeep van Werfzeep. Een duurzaam alternatief voor je afwas sessie waarbij je geen concessies hoeft te doen voor wat betreft plastic gebruik! En het maakt je afwas ook nog eens heerlijk schoon!
3. Schoonmaakmiddelen
Schoonmaakmiddelen worden vaak verkocht in grote plastic verpakkingen. De laatste tijd zijn gelukkig wel meer merken met een ‘no waste schoonmaak gedachte’ terug te vinden in de schappen van de winkels. Gebruik bijvoorbeeld de hierboven gemelde schoonmaakzeep van Werfzeep. Niet alleen te gebruiken voor de afwas maar ook als je dagelijkse allesreiniger.
Verder is er nog het Nederlandse merk ‘Seepje’ welke heerlijk ruikende schoonmaakmiddelen produceert. De verpakkingen van Seepje worden voor 97% gemaakt van gerecycled plastic uit Nederland. Gaaf toch?! Niet 100% zero waste maar wel een mooie oplossing voor het plastic wat zich toch al in Nederland bevindt.
Daarnaast zou je ook nog kunnen proberen om zelf schoonmaakmiddelen te maken. Op internet zijn talloze makkelijke recepten te vinden om dit te doen. Je kunt je zelfgemaakte schoonmaakmiddelen bijvoorbeeld bewaren in een glazen fles. Dat is dan wel weer zero waste!
4. Recycling
Recycling is goed voor het milieu en ook goed om je keuken zero waste in te richten. Groenafval, plastic, papier, glas en restafval kunnen makkelijk gescheiden worden, maar daartoe dien je je wel te zetten. De eerste stap voelt vaak als een grote, maar gaandeweg zul je merken dat het beter gaat. Wij hebben hier een uitgebreid artikel over geschreven, klik hier om deze te lezen!
5. Glazen potten gebruiken in plaats van plastic
De meeste voorraadkasten bevatten veel plastic. Dit begint natuurlijk al in de supermarkt. Standaard wordt je favoriete pastasoort verpakt in plastic. Wat wij een mooie ontwikkeling vinden zijn de zogenaamde bulkwinkels. Een bulkwinkel richt zich eigenlijk op het plasticvrij verkopen van producten. Denk aan rijst, couscous, quinoa en havermout. De bedoeling is dat je zelf je voorraadpot meeneemt en hem vult met de producten naar keuze. Bij de kassa worden deze dan afgewogen. Echt super duurzaam!
Op dit moment zijn bulkwinkels voornamelijk te vinden in de grote steden maar bij de grotere ecowinkels bestaan ook al kleine bulk afdelingen.
6. Shoppen bij lokale ondernemers of speciaalzaken
Naast shoppen bij bulkwinkels kun je ook bij jouw lokale supermarkt meer bewuste keuzes maken voor het inrichten van je zero waste keuken. Denk bijvoorbeeld aan het meenemen van je eigen tasje in plaats van het kopen van een plastic tas. Daarnaast kun je kiezen voor onverpakt groente en fruit.
Als dit niet mogelijk is bij jouw supermarkt kun je ook de overweging maken om op de markt je verse boodschappen te gaan doen of bij de groenteboer. Op zulke plekken wordt vaak nauwelijks plastic gebruikt en je steunt daarnaast een lokale kleine ondernemer!
Bij een notenboer of kaaswinkel is het vaak ook mogelijk om je eigen voorraadpot te laten vullen, als je het ze even lief vraagt natuurlijk. Best makkelijk toch? 😊
7. Restjes groenten opnieuw verpotten
Wist je dat je het laatste stronkje bosui makkelijk kunt verpotten in plaats van het bij het groenafval te gooien? Deze manier is zero waste en daarnaast heb jij over een tijdje je eigen bosui plant! Wanneer je die goed verzorgt hoef je nooit nieuwe bosui meer te kopen! Hetzelfde geldt voor een heleboel andere groenten. Super leuk en ook nog leerzaam. Hoe fijn is het als je deels kunt eten uit je eigen moestuintje? Voor inspiratie raden wij je aan om eens Pinterest te gaan afstruinen!
8. Zero waste koffie en thee
Wat we ook veel klaarmaken in de keuken zijn lekkere kopjes koffie en thee! De verpakkingen die gebruikt worden om koffie en thee in te bewaren zijn alleen iets minder fijn. Een goed alternatief is bijvoorbeeld losse thee en koffiebonen. Vaak is losse thee ook nog eens lekkerder van smaak dan je standaard thee zakje! Hetzelfde geldt voor koffiebonen.
Bij speciaalzaken en bulkwinkels verkopen ze vaak losse koffiebonen zodat je je eigen voorraadpot kunt vullen. Losse thee is in de meeste standaard supermarkten te verkrijgen. Speciale koffie en thee winkels hebben vaak wel meerdere soorten.
Er zijn nog veel meer verschillende tips om je keuken zero waste in te richten! Wij hopen je op deze manier een beetje op weg te kunnen helpen.
Heb je zelf nog goede zero waste tips? Laat het ons weten in de reacties hieronder!