My Eco Home.nl
Lifestyle

13 tips voor afval scheiden, hoe je kunt beginnen!

In Nederland wordt tot nu toe 55% van al het afval gescheiden. De landelijke ambitie (VANG doelstelling) is om in 2020 van 250KG naar 100KG restafval per inwoner per jaar te gaan en om 75% afval te scheiden. We hebben dus nog een hele weg te gaan, maar wij hebben 13 tips die je helpen met afval scheiden en consuminderen! 

Waarom je afval beter kunt scheiden

hand die plastic zak vasthoudt

Door afval te scheiden is het gemakkelijker om te recyclen. Afval dat correct gescheiden wordt, zijn grondstoffen die opnieuw kunnen worden gebruikt. Door grondstoffen te hergebruiken bespaar je dus nieuwe grondstoffen en energie. Afval scheiden betekent ook minder restafval, wat inhoudt dat er minder verbrandt hoeft te worden. Afval verbranden kost veel energie en versterkt het broeikaseffect. Iets wat we dus liever vermijden!

Welk afval moet waar?

Vaak ontstaat er twijfel bij mensen over welk afval waarbij hoort. Gooi niet zomaar afval weg, het beste is om informatie met betrekking tot scheiden op te zoeken op de Afvalwijzer van Milieu Centraal. Hier kun je gemakkelijk het product invoeren wat je weg wilt gooien en daar wordt verteld waar het bij mag. Ze hebben ook een app voor op je telefoon! 

Heeft afval scheiden nut?

Er wordt gedacht dat afval scheiden geen zin heeft, omdat het uiteindelijk toch op de grote hoop wordt gegooid. Dit is een fabel, zolang afval correct gescheiden wordt. Zorg ervoor dat wanneer je afval scheidt je altijd het juiste afval op de juiste hoop gooit. Wanneer er bijvoorbeeld teveel non-plastic producten bij het plastic afval zit wordt de hele zak bij het restafval gegooid. Dat is zonde, dus let goed op wat je waar bij doet.

13 tips voor afval scheiden

1. Consuminder

De beste manier om je afval te scheiden begint in de supermarkt. Koop losse groenten en breng je eigen herbruikbare groente tasjes, bijvoorbeeld die van Re-Sack. Zijn producten in zowel karton als plastic verpakt? Kijk dan of er een alternatief is. Des te minder verpakkingsmateriaal er wordt gekocht, des te minder afval er gescheiden hoeft te worden! 

groente en fruit in een netje

2. Stap over op herbruikbare producten

Nog eentje over minder afval creëren, gebruik items die je kan hergebruiken. Gebruik bijvoorbeeld geen boterhamzakjes, maar koop een lunchbox. In plaats van wegwerpbekers, haal een herbruikbare drinkfles. Neem zelf een tas mee naar de supermarkt zodat je geen plastic tas hoeft te kopen.

3. GFT-afvalemmer binnen handbereik

We kennen het allemaal, je hebt afval dat bestemd is voor de GFT-bak (groente-, fruit- en tuinafval). Je hebt geen zin om naar buiten te lopen voor alleen die bananenschil dus gooi je het even snel bij het restafval. Gelukkig is daar de kleine GFT afvalemmer, hier verzamel je al je GFT in en gooi je het weg zodra die vol zit. Ik spreek uit eigen ervaring, het is heel handig!

4. Neem een duo of trio prullenbak

Heb in huis niet alleen een afvalemmer voor het restafval, maar ook een voor het plastic. Zo ben je meer geneigd om je afval te scheiden. Met een duo afvalemmer kun je gemakkelijk en snel je afval scheiden. Wil je geen aparte afvalemmer voor het GFT, voor plastic en restafval, dan kun je altijd kiezen voor een trio afvalbak!

5. Scheid je glas

Glas moet ook gescheiden worden. Het is gelukkig niet nodig om je glazen potten volledig schoon te maken. Zorg dat de meeste inhoud eruit is en dan kun je het gewoon in de glasbak gooien. Omspoelen is zonde van het water dus gebruik indien mogelijk een flessenlikker. Deksels en kurken kun je op de potten en flessen laten zitten. Dit mag mee gerecycled worden.

glazen flessen in een stoffen tas

6. Accepteer geen reclame folders

In plaats van dat je alle reclame folders direct ongelezen bij het oud papier gooit is het beter om een nee-nee sticker op je brievenbus te plakken. Je kunt de stickers gratis ophalen bij jouw gemeentehuis. Wil je de folders graag lezen? Zorg er dan voor dat je de plastic hoes scheidt van het papier. Nog beter is om de reclamefolders online te lezen. 

7. Maak je afval zo plat mogelijk

Door je afval zo plat mogelijk te maken hoef je minder vaak richting de afvalbak om alles weg te gooien. Stop verpakkingen niet in elkaar, dat maakt het moeilijker om alles te sorteren. Dan bestaat de kans dat het alsnog bij het restafval terecht komt.

8. Delen en lenen

Lezen jij en de buren nog steeds graag de krant? Neem samen een abonnement, dit scheelt papier en het is beter voor de portemonnee. Lenen en uitlenen is ook een mooie manier van consuminderen. Heb je iets nodig dat je niet in huis hebt? Check bij familie en vrienden of zij het hebben.

9. Scheid afval met de hele familie

De jeugd is de toekomst, als zij van jongs af aan leren om afval te scheiden zullen zij later niet beter weten. Aan afval scheiden moet je wennen, uiteindelijk doe je het gedachteloos. Doe het samen met je partner, kinderen of ouders! 

10. Zet een afvalscheidingssysteem op

Gebruik een aantal planken in de garage of (bij)keuken om je afval te sorteren. Door een duidelijke plaats te hebben voor al je afval is het makkelijk om afval scheiden vol te houden. Heb je weinig ruimte dan is de Binbang misschien iets voor jou. Dit is een afvalemmer systeem die je op elkaar kunt stapelen. Je kunt er voor kiezen om de Binbang te gebruiken voor je glas, statiegeldflessen en papier. Het is echter ook mogelijk om je GFT-afval, plastic en restafval erin te doen. Zo is al je afval gescheiden, maar wel geordend.

glazen jars met droog eten en kruiden

11. Zorg ervoor dat verpakkingen leeg zijn

Gooi je een plastic verpakking weg waar eten in heeft gezeten? Leeg de verpakking goed en als er nog iets in zit, doe het in de GFT-emmer. Zo wordt afval nog beter gescheiden.

12. Vet mag niet bij het papier

Karton mag niet te veel vet bevatten. Is dit wel het geval, zoals bij pizzadozen, doe het dan bij het restafval.

13. Last van vieze geurtjes?

Het kan zijn dat de GFT-emmer begint te stinken. Wikkel je GFT afval in krantenpapier om dat te voorkomen. Heb je weining GFT-afval? Neem dan een kleine GFT-emmer zodat het eten er niet te lang in blijft zitten.

Uiteindelijk is afval scheiden een kwestie van gewenning. In het begin zul je veel producten moeten opzoeken om te kijken waar het bij hoort. Snel genoeg zul je het weten en wordt het steeds makkelijker.

We hopen dat deze tips je zullen helpen om je eigen afvalscheidingssysteem op te zetten. Laat ons weten in een reactie welke tips jou heeft geholpen! 

Meer weten over het nut van afval scheiden? Lees dan ook dit artikel!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.