Wat is duurzame energie?
Waar denk jij aan bij de term duurzame energie? Denk jij ook aan de reclames van grote partijen? Of weet je niet zo goed waar je aan moet denken? En zijn die aanbieders wel zo duurzaam? Wij zoeken het voor je uit en gaan op onderzoek naar wat duurzame energie nou eigenlijk inhoudt en wat groene partijen zijn om mee in zee te gaan!
Wat is duurzame energie?
Duurzame energie is energie dat wordt opgewekt op een groene manier. Bij energie kun je bijvoorbeeld denken aan stroom en gas, wat we op dagelijkse basis veelvuldig gebruiken in huis. Bij het opwekken van duurzame energie wordt er geen gebruik wordt van fossiele brandstoffen. Dit zijn namelijk brandstoffen die moeder aarde maar beperkt beschikbaar heeft. Daarom is het zo belangrijk dat er een energietransitie plaatsvindt van fossiele bronnen naar duurzame energiebronnen. Kortom, duurzame energie komt tot stand door energiebronnen die niet slecht zijn voor het milieu en die op den duur ook niet op zullen raken.
Energie dat wordt verkregen door middel van fossiele bronnen wordt ook wel grijze energie genoemd.
Waarom is duurzame energie belangrijk?
Duurzame energie is belangrijk omdat op dit moment veel energiemaatschappijen (93%!) nog steeds gebruik maken van fossiele energiebronnen bij het opwekken van hun energie. Fossiele bronnen zijn bijvoorbeeld kolen, aardolie of aardgas. Deze bronnen zijn slecht voor het milieu omdat ze bij verbranding zorgen voor CO2 uitstoot en veroorzaken ze vervuiling. Dit zorgt voor het versnellen van klimaatverandering, iets wat we moeten voorkomen! Daarom is het belangrijk dat mensen overstappen op energie afkomstig uit duurzame bronnen. Deze verandering wordt ook wel de energietransitie genoemd.
Hoe wordt duurzame energie opgewekt?
Duurzame energie wordt dus opgewekt door een onuitputtelijke bron. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de zon, de wind of het water. Door gebruik te maken van deze bronnen is er minder CO2 uitstoot en wordt er minder vervuild om energie op te wekken. Wanneer energiemaatschappijen gebruik maken van deze bronnen wordt het naast duurzame energie ook wel herbruikbare energie of groene energie genoemd.
Wat zijn vormen van duurzame energie?
Zonne-energie
Ja, zelfs in Nederland schijnt de zon vaak genoeg om energie op te wekken! Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door zonnepanelen of zonneboilers. Je kunt ook zelf zonnepanelen laten plaatsen en je eigen duurzame energie opwekken! Daarnaast wordt er vanuit gemeentes/overheid ook veel gesubsidieerd om zonnepanelen aantrekkelijk te maken voor huishoudens. Zo kun je dus ook een steentje bijdragen!
Windenergie
Door middel van windenergie wordt elektriciteit gegenereerd. Hier worden bijvoorbeeld windmolens voor gebruikt. Op bepaalde plekken in Nederland staan hele windmolenparken om zo schone energie op te wekken. Waaien doet het hier toch wel. 😉
Waterkracht
Ook het water in Nederlandse rivieren kan worden ingezet om duurzame energie te produceren. Denk bijvoorbeeld aan het water in de Maas. De waterkracht zorgt ervoor dat er energie opgewekt kan worden.
Biomassa
De bovenste drie duurzame energiebronnen kende je misschien wel, maar het kan goed zijn dat je nog nooit van biomassa hebt gehoord. Terwijl 60% van de duurzame energie wordt opgewekt via biomassa in Nederland. Er zijn verschillende geluiden omtrent biomassa en de duurzaamheid ervan. Biomassa bestaat uit organische materialen zoals bijvoorbeeld hout, GFT-afval en plantaardige olie. Om hier energie uit te verkrijgen moet de biomassa worden verbrand, wat weer voor CO2 uitstoot zorgt. Sommige mensen claimen dat de CO2 uitstoot van biomassa weer wordt opgenomen in de natuur. Hierdoor blijft het bestaan en kan het ook weer opgenomen worden. Een vorm van herbruikbare energie dus. De discussie omtrent biomassa gaat erover of het in de praktijk ook echt zo werkt bij de verschillende vormen van biomassa.
Aard- of bodemwarmte
Aard- of bodemwarmte is een duurzame bron om energie op te wekken. Het verschil zit hem in hoe diep de aarde in wordt gegaan om de warmte te bereiken. Bodemwarmte is oppervlakkige warmte en wordt veel gebruikt in Nederland als energiebron. Aardwarmte is veel moeilijker te bereiken in Nederland en daarbij erg duur.
Is duurzame energie duur?
Tsja, je kunt je afvragen of duurzame energie duur is terwijl de tegenprestatie die het levert het tegenhouden van klimaatverandering is. Als groene energie in verhouding tot grijze energie twee keer zo duur is, zullen weinig huishouden hier gebruik van maken vanwege kostenoogpunt.
Gelukkig blijkt in de praktijk dat groene energie niet veel duurder is dan grijze energie! Daar worden wij (en onze portemonnee) blij van.
Groene energie is daarentegen wel duurder om te produceren voor de energieproducent. Gelukkig stimuleert de overheid duurzame energiewinning en verstrekken ze daarom subsidies aan duurzame energie producenten. Hierdoor blijft groene energie betaalbaar.
Daarom is er volgens ons geen reden om niet over te stappen op een duurzame energie leverancier!
Maar wat is dan een goede aanbieder van duurzame energie?
Hier zit gelijk de crux van het probleem. Sommige energieleveranciers claimen dat zij groene energie leveren wat in de praktijk grijze stroom blijkt te zijn. Dit principe heet ook wel greenwashing, dit gebeurt veel in verschillende duurzame branches.
De energiemaatschappijen kunnen namelijk certificaten voor groene stroom opkopen in het buitenland en grijze stroom aanbieden onder de noemer groene stroom. Daarom is het goed om vergelijkend warenonderzoek te doen voor je een contract afsluit bij een bepaalde partij.
Zelf houd ik op dit moment een contract aan bij Vandebron, een Nederlandse energiemaatschappij die duurzame energie op haalt in Nederland. Je kunt daarnaast zelf kiezen wat voor bron je wilt gebruiken, zonne-energie, windenergie of biomassa. Zo weet je dus precies waar jouw stroom vandaan komt. Super transparant.
Onafhankelijk onderzoek
Jaarlijks wordt er een onafhankelijk onderzoek gedaan naar de duurzaamste energieleveranciers en de grootste vervuilers. Dit wordt gedaan door Wise, Natuur & Milieu en de Consumentenbond. Vorige jaar (november 2020) is het meest recente onderzoek gepubliceerd en kwam Vandebron uit de bus met een 9,5!! Echt super goed en fijn om te weten dat ik echt gebruik maak van groene energie en op deze manier mijn steentje bijdraag!
De partij die als beste uit de bus kwam is Pure Energie, een relatief jong energiebedrijf dat erg ‘puur’’ en innovatief is. Ze bouwen namelijk zelf windmolens en zonnepanelen in Nederland om energie op te wekken. Deze energie wordt vervolgens direct geleverd bij hun klanten. Ze leveren daarnaast niet meer dan dat ze opwekken. Pure Energie is daarmee bekroond tot het groenste energiebedrijf en de groenste energieleverancier van Nederland! Ik weet wel waar ik naartoe ga overstappen als mijn contract afloopt! 😉
Gebruik jij al duurzame energie? Bij welke leverancier zit jij en heb je hier ook onderzoek naar gedaan? Laat het ons weten in de reacties!