Water besparen met douchen? Met deze 7 tips gaat het zeker lukken!
Eerst even wat vragen van ons aan jou. Sta jij ook iedere dag onder de douche? Let je dan wel eens op de tijd dat je aan het douchen bent? Of ben je wel eens bezig met het aantal liter water wat door het putje wegstroomt? Nee? Wat goed dat je dan dit artikel leest! Je bent hier waarschijnlijk terecht gekomen omdat je water wilt besparen met douchen. Wij geven jou zeven tips om water te besparen!
Waarom zou je water besparen?
Ja, waarom zou je water besparen? Er zijn redenen genoeg! Allereerst een reden die jij direct voelt, het drukt namelijk de energie rekening! Door minder water te gebruiken bespaar je energie en dus geld. We verminderen ons energieverbruik en daarmee ook onze CO2 uitstoot. Minder water gebruiken betekent dus ook goed nieuws voor de natuur. Klimaatverandering zorgt er namelijk voor dat er waterschaarste optreed in de wereld. Dit betekent concreet dat er op bepaalde plekken in de wereld te weinig water beschikbaar is voor eigen gebruik en om de economie draaiende te houden.
In Nederland gebruiken we per persoon per dag zo’n 120 liter water. Veel hè! Een groot gedeelte (40%) wordt gebruikt tijdens het douchen en wassen, daarnaast wordt een groot gedeelte gebruikt voor het doorspoelen van het toilet (30%). De overige 30% worden gebruikt voor andere bezigheden zoals afwassen, de tuin besproeien en koken.
Laten we verder inzoomen op hoe je water kunt besparen met douchen!
Hoe kun je water besparen met douchen?
Hieronder lichten we zeven tips toe hoe je gemakkelijk water kunt besparen met douchen. Warm water kost namelijk 50 keer meer energie dan koud water. Als je normaal gesproken lang doucht ben je aan het eind van deze sessie wel lekker schoon, maar heb je een hoge energierekening en een vergrootte ecologische voetafdruk. Er zijn gelukkig genoeg tips om gemakkelijk water te besparen met douchen!
1. Waterbesparende douchekop
Heb jij wel eens van een waterbesparende douchekop gehoord? Dit is een heel simpel instrument om water te besparen zonder dat je inlevert op comfort. Een standaard douchekop geeft ongeveer 10 liter water per minuut, terwijl een waterbesparende douchekop zo’n 6 liter water per minuut geeft. Je zult misschien denken maar dan is het vast geen fijne straal als je zoveel water inlevert. Dat is dus niet zo! Fabrikanten van waterbesparende douchekoppen maken gebruik van technologieën met onder andere luchtdruk, waardoor je een stevige straal ervaart, maar wel minder water verbruikt!
Daarnaast is een waterbesparende douchekop leuk geprijsd! Een goede waterbesparende douchekop heb je al voor zo’n 20 euro. Gemakkelijk besteld bij Bol.com! Deze investering heb je er snel uit aangezien je in een tweepersoonshuishouden (wekelijks 5x douchen à 9 minuten lang) €95 euro kan besparen op jaarbasis met zo’n waterbesparende douchekop. Wij zien geen redenen waarom je dit niet zou doen.😉
2. Waterbesparende thermostaatkraan
Een andere goede tip voor het besparen van water is het aanschaffen van een thermostaatkraan. Een thermostaatkraan zorgt er namelijk voor dat je zowel water als energie bespaart doordat de kraan het water meteen op de juiste temperatuur instelt. Hierdoor ben je minder tijd en water kwijt naar het zoeken van de juiste temperatuur. Ook blijft de temperatuur van het water met een thermostaatkraan constant, ook wanneer iemand anders in huis ook gebruik maakt van warm water. Het is even een investering, maar is het zeker meer dan waard!
3. Korter douchen
Heel logisch eigenlijk, maar je moet het wel doen! Dit is misschien wel de tip met de meeste impact, korter douchen! Korter douchen bespaart namelijk energie, wat op termijn zorgt voor minder waterverbruik en CO2 uitstoot. Gemiddeld douchen we 9 minuten per persoon onder een warme douche. Wanneer een gemiddeld huishouden dit zou terugbrengen naar 5 minuten douchen betekent dit een besparing van 15.000 liter water en 60 m³ gas (bron: Milieucentraal 2021). Bizar toch! Je kunt er voor kiezen om douchen echt te verkorten voor het haren wassen en soppen, dan haal je de 5 minuten makkelijk. Wat kan helpen is het gebruiken van douchetimer, deze kan je instellen op bijvoorbeeld 5 minuten. Na 5 minuten gaat hij af en dien je de douche uit te zetten. Handig toch!
4. Vang water op
Duurt het even voordat jouw douche warm is en loopt er dan een heleboel koud en schoon water door het doucheputje? Een tip kan zijn om op het moment dat je de douche aanzet er een emmertje onder te zetten zodat je dit schone water opvangt. Dit water kun je dan vervolgens weer gebruiken voor het doorspoelen van het toilet of het gebruiken voor het watergeven van je plantjes! Simpel maar doeltreffend. 😉
5. Gebruik de douche in plaats van het bad
We weten het hoor, een bad in plaats van een douche kan heerlijk zijn! Nu ben ik niet echt het type dat geduld heeft om uren lang in bad te liggen en ben er na 10 minuten vaak al klaar mee. Super zonde natuurlijk want gemiddeld gaat er 4x zoveel water in een bad dan wanneer je 5 minuten gebruikt maakt van een douche. Dus, wil je toch badderen? Maak dan samen gebruik van een bad of laat het bad niet helemaal vollopen. Verder zouden wij je adviseren om het gebruik van een bad tot een minimum te beperken.
5. Ga alleen douchen
Uit onderzoek blijkt dat wanneer je met je kind of partner samen doucht je veel langer gebruik maakt van een douche dan wanneer je alleen doucht. Dit komt natuurlijk omdat het veel gezelliger is samen dan alleen. Wanneer je echt serieus wilt besparen op het watergebruik onder de douche adviseren wij je om alleen te gaan douchen. Hierdoor is het haalbaar om in 5 minuten te douchen.
7. Plaats een warmte terugwin systeem
Badkamer verbouwen? Mooi moment om een warmte terugwin systeem (WTW systeem) te laten inbouwen! Een dergelijk systeem zorgt ervoor dat het warme water wat wegloopt onder de douche in een soort reservoir terecht komt wat ervoor zorgt dat koud water vast wordt opgewarmd. Hierdoor kost het minder energie om koud water om te zetten naar warm water. Hiermee bespaar je dus weer op je gasrekening en verklein je je ecologische voetafdruk!
Hopelijk hebben we jou met dit artikel voldoende tips gegeven om water te besparen met douchen! Heb jij nog extra tips? Laat het ons weten in de reacties!