My Eco Home.nl
Badkamer met producten
Badkamer

De Grote Voorjaarsschoonmaak Challenge Deel 2: Badkamer Schoonmaken Tips

Jaaa we zijn van start in de maand Maart met onze Grote Voorjaarsschoonmaak Challenge! In deze versie laten we de chemische rommel achterwege en houden we oog op duurzaam schoonmaken en opruimen! Op deze manier heb je én een blij gevoel omdat alles weer ruim en netjes is én heb je het ook nog eens ‘groen’ aangepakt. Win-win dus! In het eerste deel gingen we aan de slag in de keuken, in dit deel geven we tips voor het schoonmaken van de badkamer!

Wat heb je nodig voor dit tweede deel van De Grote Voorjaarsschoonmaak Challenge?

Oke, eerlijk? Ik vind schoonmaken over het algemeen niet heel erg, maar voor de badkamer zou ik het liefst een schoonmaakster aannemen. Ik vind het een stom klusje, ben er veel tijd mee kwijt, maar als het dan eenmaal ruim is…. Heb je maar 10 minuten om ervan te genieten omdat hij daarna vaak alweer in gebruik is genomen. En toch, iedere keer als ik denk ja, dit moet ik vaker doen of beter bijhouden val ik toch altijd weer in hetzelfde patroon.

Daarom is het voor mij persoonlijk ook goed om deze challenge in te lassen aangezien ik ietwat achterstallig onderhoud had. 😉

Dus laten we beginnen met het grovere werk, we gaan beginnen met je badkamerkastje uitpluizen!

tandenborstel en zeep

Badkamerkastje – Organiseren, sorteren en schoonmaken

We zijn ooit met My Eco Home begonnen doordat we onze badkamer wilden verduurzamen. Dus, alle producten vervangen voor zero waste en/of duurzamere opties. Dit betekent dat ik spullen die op waren één voor één ben gaan vervangen voor groene alternatieven. Weggooien is immers zonder.

Dit heeft ondanks mijn inspanningen geleid tot propvolle badkamerkastjes. Niet omdat ik zoveel gebruik, maar omdat ik juist veel minder gebruik. Mijn badkamerkastje staat dus vol met spullen die overbodig zijn. Dit zorgt voor chaos en het betekent in de praktijk dat ik, wanneer ik mijn badkamerkastje open, hem ook weer zo snel mogelijk dicht wil doen.

Dus tijd om eens puin te ruimen en bepaalde spullen weg te doen. Hier bedoel ik niet persé weggooien, je kunt immers ook andere mensen blij maken met deze spullen. Weggeven dus!

Wees selectief en creatief! Selectief met betrekking tot de spullen die je wilt houden en creatief met het wegzetten van de spullen. Als je één kastje hebt kun je één plank gebruiken voor spullen om je tanden te poetsen, één plank voor huidverzorgingsproducten en een plank voor zeep en shampoo bars.

Je zult zien dat het opruimen ook een beetje therapeutisch werkt, door afscheid te nemen van dingen creëer je weer ruimte, letterlijk én figuurlijk! Nu krijg je zin om door te pakken hè. Oja, vergeet ook niet de plankjes schoon te maken wanneer je toch bezig bent. 😉

Spiegels –  allemaal blinkend schoon!

Dit vind ik persoonlijk een leuk klusje, de spiegels blinkend schoon maken! Weinig werk en groots resultaat zullen we maar zeggen.

Komt ook omdat ik de beste spiegelreiniger ooit gebruik: De Method Glasreiniger! Echt ik gebruik deze al jaren en enkel voor mijn spiegels (daarom gaat hij al zo lang mee). Ruikt heerlijk, maakt goed schoon en geeft geen strepen. Gewoon sprayen op het gewenste oppervlakte en drogen met bijvoorbeeld een hydrofiele doek. Binnen 2 minuten heb jij weer blinkende spiegels! Nou, dat is weer een klus van de lijst, we gaan lekker!

Spiegel Schoomaken

Toilet – zo fris was ‘ie nog nooit!

Over naar een minder fijn klusje, het toilet. Ik gebruikte in het verleden altijd dikke bleek, vond ik zo lekker (chemisch) ruiken en gaf me een instant schoon gevoel. Helemaal niet goed natuurlijk. Dus speurde ik het internet af naar natuurlijke toiletreinigers. Ik kwam uit bij baking soda en schoonmaakazijn. Ja echt, de twee producten die de gemiddelde huishoudens wel in hun kast hebben staan.

Wat heb ik gedaan? De baking soda in het toilet gestrooid. Gewoon op gevoel, geen idee wat voor hoeveelheid ik heb gebruikt, in ieder geval een royale hoeveelheid. Vervolgens heb ik een scheut schoonmaakazijn in de toiletpot gegooid, ook op gevoel. En wat gebeurde er: scheikunde. Het begon te bruisen dus heb ik snel de toiletpot dicht gedaan haha. Vervolgens heb ik het gehele huishouden laten weten dat deze toiletpot de komende 24 uur niet beschikbaar was zodat het lekker lang kon intrekken. No worries, we hebben nog een toilet in huis. 😉 

Je kunt er ook voor kiezen om het iets minder lang in te laten trekken als je maar één toilet in huis hebt. Doe het dan bijvoorbeeld voordat je gaat slapen en maak ’s ochtends meteen het toilet schoon.

Na het weken maak je met een toiletborstel de binnenkant van de toiletpot schoon. Voor de bril en buitenkant maak je een sopje om het schoon te maken. Wij deden dit bijvoorbeeld met SophieGreen Choice!

Dit is een natuurlijke allesreiniger die in poedervorm te koop is. Je hebt ongeveer één theelepeltje nodig voor een emmer sop. De verpakking is zero waste en het ruikt heerlijk!

Tadaaa, je toilet is weer helemaal schoon. Op naar de volgende op de lijst.

Bad en gootsteen – lekker fris

Voor de volgende taak grijpen wij weer naar een Method product, namelijk de Method Badkamerreiniger Spray. Ook eentje die ik al heel lang gebruik om de badkamer schoonmaak. Je hebt niet zo heel veel nodig, één of twee sprays is voldoende. Ik gebruik deze onder andere om de tegels en de gootsteen schoon te maken.

Het werkt goed tegen kalk en maakt de grotere oppervlaktes gemakkelijk schoon. Ik gebruik eigenlijk altijd dweiltjes maar als je even extra kracht moet zetten kun je prima een schuursponsje gebruiken. Is alleen weer iets minder voor het milieu. 😉

gootsteen schoonmaken

Douche – zonder kalk

De douche, één van de mindere taken in de badkamer. Wij hebben een inloopdouche met heel veel tegeltjes. Ik weet niet waarom, maar ik vind het gewoon een minder fijn klusje. Zoals ik al aangaf gebruik de Method Badkamerreiniger spray voor de tegels. Voor de kranen in de douche en het bad gebruik ik de kalkreiniger van Ecover. Ook al langdurig in mijn persoonlijke assortiment. Het product werkt goed en de kalk op mijn kranen is binnen no-time weg. Daarnaast heeft het geen chemische geur en is het een natuurlijk product. Super toch!?

Nog een extra tip: spray de tegels van de douche vast in en ga vervolgens een ander klusje in de badkamer doen! Het product wat je gebruikt kan dan vast inwerken! 

De vloer – puntjes op de i

De badkamer vloer blijft over voor het laatste in mijn poetsroutine. Ik haal alles weg van de grond en ga stofzuigen in de badkamer (en neem vervolgens de hele bovenverdieping mee 😉). Vervolgens maak ik een sopje met een beetje allesreiniger en dweil ik de hele boel schoon. En klaar ben je!

Zoooo, dit was me het artikeltje wel! Hebben we jou kunnen inspireren om aan de slag te gaan met deze badkamer schoonmaken tips? Nu ik het zo stap voor stap heb opgeschreven lijkt het eigenlijk best mee te vallen, die badkamer.

Komende woensdag gaan we weer verder met deze Grote Voorjaarsschoonmaak Challenge! Lees (Poets) je dan weer mee? Veel poetsplezier! 😉

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.