Duurzaam schoonmaken, hoe en waarom doe je dat?
Kan je naast een grote voorjaarsschoonmaak ook last hebben van deze kriebels in de herfst/winter? Nu het buiten weer eerder donker wordt krijgen we echt de behoefte om ons huis lekker schoon te maken en opnieuw in te richten met kaarsjes en andere accessoires. Heerlijk die koude dagen als het binnen lekker knus en warm is. Maar hoe zit het met duurzaam en natuurlijk schoonmaken? Al die emmers bleek kunnen geen goed nieuws betekenen voor het milieu. Dus, bij deze een artikel over duurzaam schoonmaken!
Is schoonmaken slecht voor het milieu?
Als je iets schoonmaakt zou je denken dat je clean bezig bent. Maar hoe schoon is soppen met reguliere producten zoals bleek en allesreiniger eigenlijk voor het milieu? Dit zal je misschien verbazen maar met een stevige sop sessie ben je niet heel goed bezig voor de natuur. Bleek, chloor en andere schoonmaakmiddelen zijn over het algemeen chemische producten die slecht voor de natuur en onze gezondheid zijn. Helemaal als je een poetsmiep bent en regelmatig je huis een opfrisbeurt geeft.
Als schoonmaakmiddelen worden geproduceerd kost dit veel grondstoffen zoals water, verpakkingsmateriaal (plastic), energie en vervoer. Het produceren van schoonmaakmiddelen heeft dus wel degelijk invloed op het milieu. Daarnaast wordt er in huishoudens veel water gebruikt voor het schoonmaken met de producten. En dan loopt er soms ook nog water weg voordat we de beschikking hebben tot warm water. Als laatste gooien mensen hun vieze sopje weg in de tuin of op straat, dan komen de chemische producten in het grondoppervlakte terecht en dat is dus weer niet goed voor het milieu. Je zou kunnen stellen dat minder schoonmaken dus goed is voor het milieu. 😉
Schoonmaakmiddelen en gezondheid
Producten die het meeste schade aanrichten zijn bijvoorbeeld kalk verwijderaars en glasreinigers in sprayvorm. Doordat je de schoonmaakmiddelen op een oppervlakte sprayt zijn er microdeeltjes die in de lucht vervliegen en zo in je longen terecht kunnen komen. Op de Universiteit van Bergen in Noorwegen hebben ze ontdekt dat wanneer je dagelijks met dergelijke schoonmaakmiddelen in aanraking komt en inademt dit net zo slecht is als 10 jaar roken!
Andere producten welke aangemerkt zijn als zeer chemisch zijn bijvoorbeeld luchtverfrissers, toiletblokjes, schimmelreinigers, allesreinigers en badkamerreinigers. De chemicaliën die in deze producten worden gestopt zijn slecht voor het milieu, maar ook voor je gezondheid. Bij sommige producten zul je dit gelijk ruiken zoals bij bleek of ammoniak. Bij een aantal producten kan dit minder opvallen, dit komt doordat producenten er geur- en kleurstoffen aan toevoegen om de chemicaliën te verdoezelen. Een lekker ruikende fles allesreiniger betekent dus niet dat het minder slecht is, de chemische geur wordt alleen verbloemt.
Tips voor duurzaam schoonmaken
Gelukkig zijn er genoeg manieren om met oog voor de natuur schoon te maken. Hieronder een kleine opsomming:
- Kies voor schoonmaakmiddelen met een EU Ecolabel. Het EU Ecolabel wordt onder andere uitgegeven op non food producten zoals schoonmaakmiddelen. Producten die over het EU Ecolabel beschikken zijn duurzaam geproduceerd en moeten voldoen aan strenge eisen. Je herkent het EU Ecolabel aan het logo met de bloem.
- Gebruik nooit schoonmaakmiddelen door elkaar heen. Dit kan een chemische reactie veroorzaken.
- Gebruik minder water in je emmer om schoon te maken. Minder water is beter voor de natuur, daarnaast is het schoonmaakmiddel ook geconcentreerder.
- Gebruik kleine hoeveelheden schoonmaakmiddelen per poets sessie. Hierdoor gaat een product langer mee, kost het op termijn minder én maakt het beter schoon.
- Gooi je vieze sopje niet buiten over de tegels of in tuin, maar gooi het in het toilet of in de wasbak. De wasbak en het toilet kunnen in de afvoer de producten veel beter verwerken dan wanneer de schoonmaakmiddelen op het grondoppervlakte terecht komt.
- Kies voor een beperkt aantal schoonmaakproducten. Dit in plaats van een kast vol schoonmaakmiddelen voor iedere hoek van het huis. Is uiteindelijk ook beter voor je portemonnee, want specifieke schoonmaakproducten zijn vaak extreem duur. Daarnaast voldoen veel huis, tuin en keukenmiddelen als zeer goede schoonmaakmiddelen. Denk aan baking soda, azijn en groen zeep. Misschien heb je die al wel in huis staan!
- Wanneer je toch liever specifieke schoonmaakmiddelen gebruikt voor het soppen kies dan voor natuurlijke merken. Hieronder noemen we een paar mooie opties. 😊
Groen boenen producten
Misschien denk je nu, zijn er dan ook opties om duurzaam te boenen? Goed nieuws, die zijn er zeker! Er zijn veel mooie en duurzame merken welke schoonmaakmiddelen op de markt hebben gebracht die beter zijn voor mens en natuur.
Ecover
Ecover probeert al sinds de jaren 80 een revolutie te ontketenen voor wat betreft schoonmaken. Dit van oorsprong Belgische merk heeft inmiddels een behoorlijk bestaansrecht gewonnen in de branche van duurzaam schoonmaken. Ze produceren hun producten zelfs in een duurzaam gebouwde fabriek met een groen, levend dak. Daarnaast produceren ze bijna geheel zero waste, voor wel 98,1%! Met hun missie willen ze voor iedereen een groene lifestyle realiseren.
Het fijne aan de producten van Ecover is dat ze er naast mooi uitzien, ook lekker ruiken en goed schoonmaken. We kunnen de allesreiniger bijvoorbeeld van harte aanbevelen. Ecover produceert ook wasmiddelen, hier hebben we eerder al een review over geschreven. Voor een overzicht van alle Ecover schoonmaakmiddelen kun je hier het beste kijken.
Method
Method is een merk welke zeker niet kan ontbreken in een lijstje voor duurzame schoonmaakmiddelen. Sowieso leuk, de producten van Method zien er niet uit als je standaard schoonmaakmiddelen, maar hebben vaak aparte vormen en kekke verpakkingen. Daar wordt je dus oprecht blij van tijdens een schoonmaak sessie! Ik krijg er bijna zin van om te soppen. Daarnaast worden de verpakkingen gemaakt van 100% gerecycled plastic en bevatten ze geen chemische ingrediënten. De missie van Method is om niet alleen schone huizen te realiseren, maar ook een schonere wereld. Mooi hè!? Wij houden ervan.
Zelf maak ik gebruik van de badkamer reinigingsspray van Method in de geur Munt & Eucalyptus. Handig in een spray verpakking en het ruikt heerlijk fris en totaal niet chemisch. Tijdens het schoonmaken heb je gelijk door dat je met een natuurlijk product werkt, alleen al door de niet chemische geur. Bekijk hier een overzicht van alle Method schoonmaakproducten.
Marcel’s Green Soap
Marcel’s Green Soap ben ik vorig jaar in aanraking mee gekomen toen ik bij mijn moeder de keuken ging schoonmaken toen zij ziek was. Ik kon het merk niet maar de fles allesreiniger Lavendel & Rozemarijn sprak me direct aan door de vintage look. De geur is lekker en ruikt tegelijkertijd niet te sterk. Wat ik ook opvallend vind is dat het sopje niet heel erg schuimt, dit komt vooral doordat het product geen chemische ingrediënten bevat die deze reactie veroorzaakt.
Benieuwd naar de Marcel’s Green Soap Handzeep Tonka&Muguet? Lees dan onze review!
Marcel’s Green Soap is een Nederlands merk en de producten zijn voor 97% biologisch afbreekbaar. Ook de verpakking zijn van 100% gerecycled plastic. Naast allesreinigers hebben ze ook handzeep en shampoos bij Marcel’s Green Soap. De producten zijn leuk geprijsd en echt een keer het proberen waard! Een overzicht van alle Marcel’s producten vind je hier.
Heb je al zin gekregen om te soppen? Hopelijk hebben we jou een beetje kunnen inspireren op het gebied van duurzaam schoonmaken. Heb jij nog duurzame schoonmaak tips? Laat het ons weten in de reacties!