My Eco Home.nl
Schone was aan lijn tussen huizen in
Badkamer,  Reviews

Getest: Vernieuwde Ecover Wasmiddel!

Kleine wasjes, grote wasjes, doe ze in de wasmachine… Op het gebied van duurzaam wassen is de laatste jaren een ontwikkeling gaande. Doordat je standaard wasmiddel (ik noem geen namen 😉) vaak bestaat uit chemische ingrediënten die wanneer ze in aanraking komen met water ook nog eens moeilijk afbreekbaar zijn, is het echt mooi om te zien dat er alternatieven zijn. Zo bestaan er bijvoorbeeld wasballen, waarbij je helemaal geen wasmiddel meer nodig hebt, maar zijn er ook merken die hun wasmiddel zo samenstellen dat het verantwoord is om te gebruiken met het oog op de natuur. Een review voor de wasballen gaat er zeker komen maar we beginnen vandaag met een review over de vernieuwde Ecover Wasmiddel.

Over Ecover

Ecover is een Belgische onderneming die al sinds 1980 een trend probeert te zetten voor wat betreft duurzaam en verantwoord schoonmaken. Waar wij ze persoonlijk van kennen zijn de schoonmaak- en wasmiddelen, maar het assortiment is inmiddels ook uitgebreid met persoonlijke verzorgingsproducten zoals handzeep.

De letterlijke missie van Ecover is om “een groene revolutie voor een cleane wereld” in gang te zetten. Ze willen daarbij vooruitstrevend en helder zijn over de producten die ze creëren en de ingrediënten die ze gebruiken. Het doel is om een groene lifestyle thuis te bewerkstelligen voor iedereen. Dat klinkt goed toch!

Wat verder bijzonder is aan Ecover en de manier waarop ze produceren is de locatie waar ze dit doen. Ecover heeft een duurzame fabriek gebouwd met onder andere een levend groen dak, duurzaam hout en eco bakstenen. De bouw van de fabriek heeft in 1992 plaatsgevonden wat aantoont hoe vooruitstrevend ze eigenlijk zijn! De manier waarop ze bij Ecover produceren is bijna zero waste, 98,1% van het afval wordt hergebruikt. Het doel is omdat helemaal terug te brengen naar 100% in 2020.

De producten van Ecover komen veelal nog wel in plastic verpakkingen, in eerste instantie lijkt dit niet echt bij de missie te passen. Alleen de nieuwe verpakkingen van Ecover worden voor 100% gemaakt van gerecycled plastic, of te wel post-consumer gerecycled plastic. Dit houdt in dat het plastic geen ‘nieuw’ plastic is, maar plastic wat voor de tweede keer wordt gebruikt. Daarnaast zijn de flessen 100% recyclebaar. De dop is gemaakt uit 50% post-consumer plastic! Een duidelijk verhaal vinden wij.

Drie handdoeken op een wit krukje

De vernieuwde wasmiddelen van Ecover

De wasmiddelen van Ecover zijn in een nieuw jasje gestoken, letterlijk en figuurlijk. Zoals hierboven beschreven over de verpakkingen, dat was bij de oudere versie nog niet zo. Dus nu zitten de flessen in een 100% recyclebare verpakking. Verder is er gebruik gemaakt van ‘schone ingrediënten’, zo zijn de ingrediënten biologisch afbreekbaar en van plantaardige oorsprong. Ook zijn de wasmiddelen vegan friendly gecreëerd en zacht voor de gevoelige huid. We like!

Daarnaast claimt Ecover dat wassen met hun wasmiddelen de levensduur van je kleding verlengd. Zo zou het wasmiddel kleurvervaging bestrijden en pluisjes op den duur verwijderen. Dit klinkt echt goed, maar is het ook zo? Om dit in de praktijk te ondervinden hebben wij de 2 producten van de vernieuwde Ecover lijn getest: De Ecover Vloeibaar Wasmiddel Universal en de Ecover Wasverzachter.  

Onze ervaring met de Ecover wasmiddelen

Omdat wij al bekend zijn met meerdere producten van Ecover (de vloerzeep, allesreiniger en de poeder variant van de wasmiddelen) waren wij erg nieuwsgierig naar het vernieuwde wasmiddel. Over het algemeen vinden wij dat de producten van Ecover doen wat ze beloven en ruikt de was of het schoongemaakte oppervlakte altijd heerlijk fris. De verwachtingen zijn dus hoog 😉

Ecover Vloeibaar Wasmiddel Universal Jasmijn & Kamperfoelie

Hmmmm… wat ruikt dit wasmiddel lekker! Precies waar ik van hou, lekker fris en een tikje bloemig. Voor een 60 graden wasje heb ik dit wasmiddel gebruikt, ik heb daarbij ook een wasverzachter gebruikt van Ecover, de Zero Wasverzachter. Deze had ik nog staan van de babywasjes. De reden dat ik deze wasverzachter gebruik is omdat ik echt de geur van het wasmiddel wilde ruiken. De fles ziet er mooi uit en is makkelijk in gebruik. Ik gebruikte 1 dopje wasmiddel voor 1 was. 

Toen ik de was uit de wasmachine haalde rook het lekker fris en zag het er schoon uit. Er zaten namelijk gebruikte vaatdoekjes in en deze zijn ook helemaal schoon geworden.

Doordat ik voor mijn donkere en gekleurde was toch liever een gespecialiseerd wasmiddel gebruikt heb ik het hier nog niet op getest. Dus voor wat betreft de pluisjes kan ik hier niet echt antwoord op geven. Wel heb ik bij bepaalde handdoeken en vaatdoeken soms ook last van pluisjes en na een aantal wasbeurten lijkt dit wel een stuk minder! Ook ben ik blij dat ik een lekkere schone was krijg met dit wasmiddel en daarnaast ook nog meehelp aan een beter milieu.

Het allermooiste van dit product is dat je een fles, ik gebruikte de 1,5 liter fles, kan laten bijvullen bij verschillende Ecover navulstations! Echt top en hiermee laat Ecover duidelijk zien dat hun missie een cleane wereld is voor mens, dier en natuur.

Een fles kost €9,99 en is het voordeligst te shoppen bij Big Green Smile. Een 1,5 liter flacon gaat ongeveer 30 wasbeurten mee.

Ecover Vloeibaar Wasmiddel Universal

Ecover Wasverzachter Appelbloesem & Amandel

Ik ben gek op wasverzachter, maar gebruik het alleen bij de 60 graden was. Geen idee waarom alleen daar, maar ik hou er gewoon van dat mijn handdoeken lekker zacht zijn. Dit krijg ik altijd voor elkaar met wasverzachter. 

Bij het openen van de fles wasverzachter word ik niet super blij. Ik vind het veel te zoet en bloemig ruiken en hou persoonlijk meer van de frisse geuren. Maar goed, we gaan hem testen, misschien pakt het heel goed uit op de was. Het mooie van deze wasverzachter is dat er geen palmolie wordt gebruikt, een goede voor het milieu dus. Ook is deze wasverzachter geschikt voor de gevoelige huid en vegan friendly geproduceerd. De fles plus de dop is gemaakt van post-consumer recycled plastic. De nieuwe wasverzachters van Ecover zijn ook hervulbaar op de navul stations.

Als de was droog is voelt hij zacht en ruikt hij zoet en bloemig. Nog steeds te zoet naar mijn mening, maar dat is denk ik persoonlijk. Hij doet wat een wasverzachter moet doen, een schone zachte was verzorgen! Dat is in ieder geval gelukt.

Een flacon van 1 liter gaat ongeveer 33 wasbeurten mee en kost €3,55 per fles bij Big Green Smile.

Ecover Wasverzachter

Conclusie

Naar aanleiding van de test ben ik blij met de vernieuwde formules van Ecover. Ik was al fan van de producten, maar doordat ze nu nog meer gebruik maken van duurzame oplossingen in zowel het gebruik van ingrediënten als de verpakkingen, ben ik een nog grotere fan! Hiermee doet Ecover eer aan de missie en laten ze zien dat ze blijven door ontwikkelen. 

Mijn was is schoon, fris en zacht, daar word ik blij van! Geur is natuurlijk persoonlijk, de wasverzachter is te zoet naar mijn mening,  maar het gewone wasmiddel ruikt heerlijk. Conclusie, goed bezig Ecover! Ik vind de producten van Ecover zeker het proberen waard als je op zoekt bent naar een duurzaam wasmiddel.

Met wat voor producten was jij je was? Heb jij nog duurzame was tips voor ons? Laat het weten in de reacties hieronder!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.