My Eco Home.nl
palmolie plantage

Wat is palmolie en waarom is het slecht voor het milieu?

Palmolie, af en toe hoor je dit woord voorbij komen in het nieuws. Of je ziet het staan bij de ingrediënten van je verzorgingsproducten of pot pindakaas. Palmolie komt over het algemeen negatief in het nieuws, maar waarom is dit precies? En nog belangrijker, wat is het precies? In dit kennisbank artikel leggen we je het uit!

Wat is palmolie?

Palmolie is een plantaardige olie dat ervoor zorgt dat een product niet smelt. Denk bijvoorbeeld aan (natuurlijke) kaarsen. Je kunt het vinden in veel verschillende producten. Voedingsmiddelen zoals pindakaas en boter, maar ook in cosmetica, schoonmaakmiddelen en zeep. Palmolie zorgt er verder voor dat producten smeuïg mondgevoel geven. De olie is afkomstig van de palmvrucht, een plant welke voornamelijk groeit in Maleisië en Indonesië. Doordat de olie relatief gezien goedkoop geproduceerd kan worden wordt het aan veel producten toegevoegd. Aan ongeveer 60% van onze producten in Nederland is palmolie toegevoegd. Er is een grote keerzijde aan palmolie, dat is namelijk dat het winningsproces van de olie helemaal niet goed is voor het milieu en de natuur.

Waarom is palmolie zo slecht?

Doordat de wereldbevolking groeit, er meer monden gevuld moeten worden en palmolie een goedkope toevoeging is aan veel producten, is de vraag ernaar ontzettend gestegen. Het winnen van palmolie gaat gepaard met ontbossing wat erg slecht is voor de natuur. Hierdoor wordt de leefomgeving van de oerang-oetangs, tijgers en andere dieren ernstig bedreigd. Ook zorgt het winnen van de olie voor een verminderde biodiversiteit. Doordat de palmbladeren groot zijn en elkaar overlappen is er geen ruimte en licht voor andere planten om te groeien. Daarnaast is de grond na het planten palmen en het winnen van de olie volledig opgebrand en kan er voor jaren niets op groeien.

Ik snap dat je hoopt dat het hierbij blijft voor wat betreft de negatieve aspecten van palmolie maar het tegendeel is waar. ☹ Om ruimte te maken voor de palmolieplantages wordt regenwoud gekapt of nog erger in brand gestoken. Hierdoor verliezen een hoop wilde dieren hun leefomgeving. Ook resulteert dit regelmatig in natuurrampen doordat het vuur oncontroleerbaar wordt. Daarnaast komt er door het afbranden van het tropisch regenwoud veel fijnstof in de lucht waardoor de uitstoot van CO2 in landen als Indonesië en Maleisië heel hoog is.

Stropers maken gebruik van de ontbossing om wilde dieren te vangen en te verkopen op de zwarte markt. Ook raken veel mensen door de ontbossing hun woon-, werkgebied én inkomsten kwijt. Daardoor zijn ze haast verplicht om te werken op de plantages, waar de werkomstandigheden erg slecht zijn. Het werk is zwaar, daarnaast kan het gevaarlijk zijn omdat de lokale bevolking met giftige stoffen moet werken zonder bescherming. De meeste mensen werken er namelijk gewoon op slippers en in t-shirts. Uiteindelijk kan dit resulteren in lichamelijk klachten. Ook kinderen werken vaak op plantages waardoor zij niet naar school kunnen.

Terwijl wij dit stuk schrijven worden we steeds ongelukkiger. Palmolie is gewoon zó slecht en echt duurzame opties voor het winnen van deze olie zijn er niet. Lees de blog van Linda van Zaailingen maar eens, zij heeft er uitgebreid onderzoek naar gedaan.

Wat kun je doen om geen palmolie meer te gebruiken?

Kortom, echt positieve kanten van palmolie zijn er niet en wij willen dat meer mensen zich bewust worden van de negatieve kanten van deze plantaardige olie. Je kunt bijvoorbeeld bij het boodschappen doen de ingrediëntenlijst lezen om te zien of er palmolie in zit. Dit wordt vaak aangemerkt als palmpitolie of palmvet maar soms ook onder andere namen. In deze lijst zie je bijvoorbeeld 200 ingrediënten welke afgeleid zijn van palmolie.

Wij doen in ieder geval ons uiterste best om minder of geen palmolie te gebruiken! Samen maken we de wereld een stukje beter toch? Het begint echt bij jezelf! Kies bijvoorbeeld voor een blok zeep zonder palmolie, mooie bonus dat je gelijk mindert met plastic!

Was jij al op de hoogte van de negatieve aspecten van palmolie? En wat doe jij om je ecologische voetafdruk te verminderen?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.