My Eco Home.nl
shea butter

Wat is shea butter?

Zeg eens eerlijk.. Hoe vaak kom jij de term “Inclusief shea butter!” tegen op producten? Waarvan je vervolgens denkt, oh top, dan zal het wel goed zijn! Maar vervolgens weet je eigenlijk helemaal niet wat het inhoudt? Wij begrijpen het wel hoor. 😉 Daarom een artikel over wat shea butter is en waarom het fijn is als er gebruik wordt gemaakt van dit ingrediënt!

Wat is shea butter?

Shea butter is een product afkomstig van de noten die groeien aan de Shea boom of karité boom. Deze bijzondere boom wordt ook wel de boom des levens genoemd vanwege de bijzondere eigenschappen die shea butter met zich mee brengt. Shea butter wordt ook wel shea boter of karité boter genoemd en de wetenschappelijke naam van goedje is Vitellaria Paradoxa.

De shea boom groeit enkel in Afrika, uitgestrekt over een 300km lange savanne, reikend van Mali, Burkina Faso, Ghana, Togo tot Benin. De bomen kunnen wel tot 15 meter hoog worden.

De shea butter wordt gewonnen uit noten die aan deze bomen groeien. Deze noten worden met de hand vervaardigd door de Afrikaanse inwoners en is een 100% natuurlijke boter. Het is rijk aan vitamine A, E en F, werkt hydraterend, verbeterd de elasticiteit van de huid en de bloedsomloop. Best veel voordelen voor zo’n klein nootje toch?!

Waar is shea butter goed voor?

Shea butter heeft vele voordelen en mooie eigenschappen. Het bevat een hoog percentage aan vetzuren, wat al best bijzonder is. Daarnaast bevat het een hoog gehalte aan onverzeepbare bestanddelen. Dit zijn bestanddelen die een verzorgende eigenschap hebben. Ook bevat shea butter verzeepbare bestanddelen, dit zijn hydraterende eigenschappen. Deze eigenschappen zijn iets minder aanwezig dan de onverzeepbare bestanddelen.

Doordat shea butter deze eigenschappen bevat kan het een welkome aanvulling zijn in je beauty routine. Shea butter is daarbij uniek, omdat het een van de weinige plantaardige oliën is die van nature zoveel verzorgende eigenschappen bezit!

Daarnaast hebben we al aangegeven dat shea butter behoorlijk wat vitamines en mineralen bevat. Het heeft een verzorgende en hydraterende werking op de huid (en haar!) en kan daarom goed gebruikt worden op een droge en/of gevoelige huid. Ook kan shea butter verlichting geven bij eczeem klachten of een zonverbrande huid. Het heeft dan ook ontstekingsremmende krachten en zorgt ervoor dat de huid barrière kan herstellen.

Wanneer je last hebt van littekens, pigment of (zwangerschap)striae kun je shea butter ook goed gebruiken.

100% raw shea butter

Nog een tip. Let bij het kopen van shea butter, of het nou deel ingrediënt is van een product of geheel, dat het altijd 100% natuurlijk is. Want shea butter beschikt alleen over deze kwaliteiten wanneer het ongeraffineerd is. Dit houdt in dat er geen chemische ingrediënten/bewerkingen hebben plaatsgevonden.

Wanneer je ongeraffineerde shea butter aanschaft, die dus chemisch bewerkt is of waar conserveermiddelen aan zijn toegevoegd, komen de goede eigenschappen niet of nauwelijks naar voren.

100% ongeraffineerde shea butter schaf je aan via deze link.

Gebruik jij al shea butter? Of ga je het nu gebruiken? Laat het ons weten in de reacties!

Meer weten over producten die shea butter bevatten? Lees dan zeker deze artikelen:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.