Wat is BPA?
Altijd al eens willen weten wat BPA is en waarom er op sommige producten BPA-vrij staat? Dan zit je goed met dit kennisbank artikel, wij leggen dit begrip namelijk kort voor je uit!
Wat is BPA?
BPA is voluit Bisfenol A en is een chemische stof die wordt gebruikt in het productieproces van onder andere plastic. De stof zorgt er in het productieproces van plastic voor dat het elastisch wordt, zo kunnen bijvoorbeeld flessen en andere verpakkingen gevormd worden. Daarnaast wordt BPA ook gebruikt om epoxyharsen van te maken. Dit is een soort laagje wat aan de binnenkant van blikken voedsel of plastic doppen zit.
Is BPA gevaarlijk?
Wanneer je een grote hoeveelheid BPA binnenkrijgt, kan PBA je hormoonhuishouding verstoren of mogelijk zelfs onvruchtbaarheid veroorzaken. Daarom niet verkeerd om je er bewust van te zijn waar dit stofje allemaal inzit!
Het voedingscentrum en RIVM melden dat bij een inname van meer dan 0,004 milligram BPA per kilo lichaamsgewicht het stofje schadelijk kan zijn. Iemand die gezond en gevarieerd eet zou dit via voeding niet binnen kunnen krijgen. Voor kleine kinderen en baby’s ligt dit anders omdat zij een lager lichaamsgewicht hebben en daarom makkelijker aan de maximum inname kunnen komen.
Gelukkig zijn er strenge Europese regels waardoor het gebruik van BPA in producten gereguleerd wordt. In babyproducten tot 3 jaar is het zelfs verboden (denk aan drinkflessen/bekers, speelgoed en voedselverpakkingen). In Frankrijk is het gebruik van BPA in geen enkel product toegestaan voor zowel volwassenen als kinderen.
BPA komt bijvoorbeeld vrij wanneer het wordt blootgesteld aan hitte. Denk bijvoorbeeld aan een plastic flesje wat in de zon ligt. Onderzoekers hebben gemeten dat op dit moment het meeste BPA vrij komt. Maar ook wanneer je voedsel in aanraking komt met producten waar BPA voor gebruikt is zoals plastic borden en -bestek.
Wij zien in ieder geval aanleiding om het gebruik van BPA te voorkomen. Dus waar zit BPA dan allemaal in?
Waar zit BPA in?
BPA komt (helaas) in vrij veel producten voor. Denk aan speelgoed, drinkflessen, elektronica en verpakkingsmateriaal van hard plastic, blik en karton. Maar ook in kassabonnetjes en bouwmaterialen komt BPA voor.
Het kan dat vanuit deze verpakkingen deeltjes BPA in ons voedsel of lichaam terecht komen. Dit zijn waarschijnlijk zeer kleine deeltjes, maar toch.. Gezien bovenstaande risico’s is voorkomen waarschijnlijk beter dan genezen.
Was jij je al bewust van de risico’s van BPA? Heb jij nog tips voor BPA-vrije producten? Laat het ons weten in de reacties!