My Eco Home.nl
minimalisme

Minimalisme, hoe je meer hebt met minder!

Minimalisme is een levensstijl die steeds meer bekendheid krijgt. Rust in je hoofd en leven, meer tijd voor de dingen die er toe doen en je houdt geld over aan het einde van de maand. Dat klinkt te mooi om waar te zijn! In het kort leggen we uit wat minimalisme is en wanneer je een minimalist bent. 

Wat is minimalisme?

Minimalisme geeft eigenlijk in het woord zelf al aan wat het betekent. Minimaal. Minder. Een minimalistisch leven houdt bijvoorbeeld in dat er spullen worden weggedaan waarvan je geen energie meer krijgt. Door het opruimen van je huis en het wegdoen van onnodige spullen creëer je meer ruimte en rust. Zowel in je huis als in je hoofd. Een minimalistisch leven brengt minder stress met zich mee, is goed voor de financiën en uiteindelijk ook voor het milieu. Ga maar na hoe vaak je al eens hebt overwogen om bepaalde items in je kledingkast weg te doen, maar dit toch maar niet deed. “Want misschien trek je het nog een keer aan”. Classic voorbeeld. Waarschijnlijk trek je het nooit meer aan maar sleep je wel onnodig ballast mee.

Wanneer ben je een minimalist?

Je bent een minimalist wanneer je jezelf zo identificeert. De ene minimalist is de andere niet en minimalisme kan er voor iedereen anders uitzien. Het hoofddoel van minimalisme is meer ruimte en rust in je leven voor dingen die voor jou belangrijk zijn. Deze essentiële focuspunten zijn bij iedereen ook weer anders. Jij bent misschien geïnteresseerd in minimalisme omdat je dan meer geld overhoudt om te gaan reizen. Iemand anders juist om duurzaam bezig te zijn of om meer tijd te hebben met familie en vrienden. Deze focuspunten kunnen ook schuiven. Misschien begin je met minimalisme zodat je minder tijd besteed aan schoonmaken en inmiddels doe je het omdat je tijd wilt doorbrengen met personen die voor jou belangrijk zijn, bijvoorbeeld je kinderen. Zo zul je zien dat wanneer je een minimalist ontmoet je veel van ze kunt leren én zij van jou! 

Minimalisme = minder spullen?

Wanneer mensen aan minimalisme denken, denken ze vaak aan een strak huis met hier en daar een zwervende plant. Over het algemeen dus weinig spullen, wat sommige ervaren als een ongezellige plek. Dit hoeft helemaal niet zo te zijn! Ik zal niet ontkennen dat wanneer je met minimalisme begint het opruimen van onnodige spullen een mooi startpunt is. Maar wanneer je dit hebt bereikt en je huis en hoofd rust hebben, wat doe je dan met je tijd en geld? Want dat ga je overhouden wanneer je niet meer zonder intentie spullen koopt. 

Hier kun je zelf invulling aan geven, maar het antwoord kort door de bocht is ervaringen en belevenissen. En dit kan op allerlei manieren. Altijd al willen skydiven? Niemand die je tegenhoudt! Wil je graag op wereldreis? Boek het! Ben je niet zo’n avonturier, dan kun je het ook dichter bij huis houden. Ga naar het theater, een concert, dat ene restaurant waar je al heel lang naartoe wilt. En maak er een feestje van wanneer je gaat. Koop die net iets te dure fles wijn. Je zult jaren later nog kunnen spreken over hoe gezellig die avond was en hoe lekker de wijn! En al deze dingen kosten geen extra ruimte in huis! 

Minimalisme in je agenda

Verder vertaalt minimalisme zich ook naar bijvoorbeeld je dagplanning. Je kunt er voor kiezen om op alles en iedereen ja te zeggen. Wat je ook kunt doen is de belangrijke dingen kiezen en de minder belangrijke laten varen. Is het voor jou belangrijk om naar die ene vriendin te gaan die het op het moment moeilijk heeft, sla dan je wekelijkse woensdagavond borrel met werk over. Ga bewust met je tijd om en je zult zien dat je meer geniet van de momenten. Ook dat is een vorm van minimalisme!  

Wil je meer weten over minimalisme, wat de voordelen zijn en tips om te beginnen? Wij schreven er al een aantal artikelen over: 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.