5x minimalisme tips
Waar begin je en hoe pak je dit aan?
Minimalisme en duurzaamheid. Twee begrippen die hand in hand lijken te gaan. Een minimalistisch leven geeft ons meer rust en ruimte, alsmede een duidelijk doel, of richting. Klinkt ook wel een beetje als mindfulness. Maar wat houdt minimalistisch leven in? Waar begin je? Wij leggen je dit uit en geven je in dit artikel een aantal tips om te starten met minimalisme.
Wat is minimalisme?
Minimalisme geeft eigenlijk al in het woord zelf aan wat het betekent. Minimaal. Minder. Een minimalistisch leven houdt bijvoorbeeld in dat er spullen worden weggedaan waarvan je geen energie meer krijgt. Door het opruimen van je huis en het wegdoen van onnodige spullen creëer je meer ruimte en rust. Zowel in je huis zelf als in je hoofd. Een minimalistisch leven brengt minder stress met zich mee, is goed voor de financiën en uiteindelijk ook voor het milieu. Ga maar eens na hoe vaak je al eens hebt overwogen om bepaalde items in je kledingkast weg te doen, maar dit toch maar niet deed. “Want misschien trek je het nog een keer aan”. Classic voorbeeld. Waarschijnlijk trek je het nooit meer aan maar sleep je wel onnodig ballast mee.
Marie Kondo roept het al jaren maar brak begin 2019 door met de Netflix serie Tidying Up with Marie Kondo bij het grote publiek. Voornamelijk met de zin ‘Does it spark joy?’, waarmee ze vele mensen motiveerde om te gaan ontspullen. De zin betekent dat je bij alles wat je hebt in je huis gaat bedenken en voelen of je er nog blij van wordt. Zo niet, dan doe je het weg. Klinkt simpel toch?! Maar hoe pak je dat aan, dat ontspullen?
Minimalisme tips
Al het begin is moeilijk, dat geldt dus ook voor minimaliseren. Daarom helpen wij je met onderstaande vijf tips om jou op te starten met het ontspullen van je huis en je leven!
1. Begin klein
Eigenlijk de beste tip van allemaal. Begin klein. Om het minimaliseren van je huis en je leven uiteindelijk behapbaar te kunnen houden is het verstandig om niet direct overal te beginnen. Begin op één plek en start bijvoorbeeld met één plank in je kledingkast of één keukenkastje. Hierdoor blijft het leuk om te doen en werk je langzaam je gehele huis door. Je zult zien dat hoe langer je dit doet hoe meer je de smaak te pakken krijgt. Daardoor zal het op den duur ook sneller gaan doordat je makkelijker keuzes kan maken over welke spullen je écht wilt bewaren en welke niet.
2. Verdeel de dingen die je opruimt in 3 dozen: bewaren, misschien en wegdoen
Bij het ontspullen kan het handig zijn om in het begin drie dozen neer te zetten. Één voor de spullen die je wilt houden, één voor de spullen die je weg wilt doen en één voor de spullen waarover je nog twijfelt. Leg de twijfel spullen eerst in de ‘misschien’ doos en maak vervolgens een afspraak met jezelf. Wanneer je de spullen in de ‘misschien’ doos na 90 dagen nog steeds niet hebt aangeraakt is het tijd om er afscheid van te nemen.
De spullen welke je in de ‘wegdoen’ doos hebt gedaan kun je bijvoorbeeld naar de kringloop brengen voor een tweede leven. De spullen die je in de ‘bewaren’ doos steekt ruim je natuurlijk weer netjes op in de kast.
3. Koop minder
Best logisch toch, wanneer je minder koopt, heb je ook minder spullen in huis en dus automatisch meer rust. Consuminderen noemen ze dat ook wel. Dat past mooi in het rijtje van duurzaamheid en minimalisatie. Naast het feit dat je er thuis en in je hoofd voordeel van hebt, is het ook voordelig voor je portemonnee. Ga maar eens na, hoe snel is je loon op met spullen die je misschien wel helemaal niet nodig hebt? Mooi moment om deze uitgaven ook onder de loep te nemen!
4. Ruilen!
Een goed alternatief voor als je wel zin heb in iets nieuws, is om spullen te ruilen met familie of vrienden. Organiseer bijvoorbeeld met vriendinnen een middag kleding shoppen uit elkaars kledingkast. Dingen die je vriendin niet meer leuk vindt maar jij bijvoorbeeld wel krijgen op zo’n manier een tweede leven! Naast dat het een goed initiatief is, is het ook nog eens heel gezellig. Win-win dus!
5. Lenen in plaats van kopen
Sommige spullen gebruik je maar een aantal keer per jaar. Denk bijvoorbeeld aan tuingereedschap of een gourmetstel. In plaats van deze spullen te kopen zou je ze ook kunnen lenen of huren. Hiermee sla je minder spullen op in huis en het is ook nog eens lekker duurzaam. Je zou daarnaast de kosten kunnen delen met familie als jullie er voor kiezen om dergelijke spullen samen te gaan gebruiken, ook goed voor de financiën 😉
Online Cursus Minimalisme
Happywithyoga.com is een website over yoga, mindfulness en gezondheid van Melanie & Rolf. Zij hebben zich over de jaren verdiept in deze onderwerpen. Overal ter wereld hebben zij cursussen gevolgd en willen de kennis die zij hebben vergaard graag delen met andere mensen. Op hun website vind je vele blogs over bovenstaande onderwerpen, video’s, workshops en bieden ze cursussen aan. Echt een aanrader om eens een kijkje te nemen.
De meeste recente cursus die zij hebben ontwikkeld is de Online Cursus Minimaliseren. In een aantal modules nemen wordt je stap voor stap meegenomen om minimaliseren toe te passen in jouw leven. Het doel van de cursus is om meer tijd, ruimte en vrijheid te vinden. Bij iedere module is er een werkboek met opdrachten en zijn er video’s om te kijken en om je verder te verdiepen. Tijdens de modules komen de volgende onderwerpen aan bod: Ontspullen, Consuminderen, Versimpelen en Bewustwording. Aansluitend is er nog een extra module om te minimaliseren samen met je gezin. In alle modules worden handvatten aangereikt om minimaliseren toe te passen in jouw leven. Echt een aanrader om dit te volgen en er mee aan de slag te gaan.
Ben je geïnteresseerd geworden in de cursus, klik dan snel hieronder voor meer minimalisme tips en de link om je in te schrijven!
Heb jij stappen gezet om minimalisme toe te passen in jouw leven? Of heb jij andere minimalisme tips? Laat het ons weten door middel van de reacties hieronder!