My Eco Home.nl
Badkamer

Natuurlijke zonnebrandcrème, wat houdt dat in?

Ieder jaar komen er meer en meer duurzame en natuurlijke zonnebrandcrèmes op de markt. Dat is hartstikke goed voor ons en het milieu, maar wat houdt natuurlijke zonnebrandcrème precies in? Wat is beter, een crème of een spray? Wat is het verschil met chemische zonnebrand en waarom is het nodig om over te stappen? Wij leggen het allemaal uit en daarbij vertellen wij je alles over het zonnebrandmerk waar wij helemaal gek van zijn: Sun Safe van the Ohm Collection!

Wat is het verschil tussen chemische en natuurlijke zonnebrand?

vrouw op strand in bikini springt

Het belangrijkste ingrediënt wat zonnebrand bevat zijn UV-filters die je beschermen tegen de zon. De meeste merken beschermen je tegen zowel UVA- als UVB-straling. UVA-straling dringt diep in de huid door en zorgt ervoor dat je er ouder uitziet, de A staat dan ook voor ‘aging’. De B van UVB-straling staat voor ‘burning’. Deze straling dringt minder diep door in de huid, maar zorgt wel dat je kan verbranden. Door het gebruik van zonnebrand wordt dit voorkomen. Dat klinkt goed, echter zijn de ingrediënten die in chemische zonnebrand worden gebruikt niet goed voor jou en de natuur.

Chemische zonnebrandcrème

Filters die vaak bij de chemische zonnebrandmerken worden gebruikt zijn oxybenzone (wordt ook Benzofen-3 of bp-3 genoemd) en octinoxate. Deze actieve chemische moleculen absorberen UV-straling. De zonnebrand trekt daardoor gemakkelijk in de huid, waardoor het geen witte waas achterlaat. Chemische zonnebrand werkt pas nadat het in de huid is getrokken, dat betekent dat je pas na 30 minuten veilig de zon in kunt. Wel voorkomt het huidveroudering en andere zonschade zoals een verbrande huid en zonneallergie.

Het grote nadeel van de chemische filters is dat het te diep de huid intrekt en mogelijk in de bloedbaan terecht kan komen. Oxybenzone kan hormoon verstorend zijn en huidirritatie opwekken. De onderzoeken naar deze stoffen zijn nog in volle gang en het is niet geheel duidelijk wat de chemische filters precies voor effect hebben. Daardoor is het nu ook nog niet verboden om zonnebrand met deze ingrediënten te maken. Verder zijn chemische filters zeer slecht voor de natuur, het doodt onder andere koraalrif en vissen.

zonnebrandcreme insmeren

Natuurlijke zonnebrandcrème

De filters in natuurlijke zonnebrandcrèmes zijn zinkoxide en/of titaniumdioxide. Deze minerale filters reflecteren UV-straling, de zonnebrand ligt dus op de huid en kan daardoor een witte waas achterlaten. Omdat de zonnebrand niet hoeft in te trekken kun je direct de zon in en is de kans op huidirritatie kleiner. Dit is vooral goed nieuws voor mensen met een gevoelige huid!

Je wilt het liefste een zonnebrandcrème met zowel zinkoxide en titaniumdioxide, dan heb je een goede bescherming tegen UVA- en UVB-straling. Minerale filters zijn milieuvriendelijk, ze tasten het koraalrif niet aan en zijn niet schadelijk voor vissen. Nou, wat wil je nog meer? 😉

Nano en non-nano deeltjes

Het nadeel van de minerale filters is de witte waas die op je huid ligt. We willen allemaal onze bruine huidskleur laten zien en niet verbergen onder een laag zonnebrandcrème. 😉

Om de witte waas tegen te gaan wordt er gebruikt gemaakt van nanodeeltjes. Fabrikanten hebben bedacht dat ze de minerale filters verpulveren tot hele kleine deeltjes. Deze nanodeeltjes zijn nu zo smal dat de zonnebrand beter smeerbaar is en je geen last hebt van een witte waas. Helaas trekken deze nanodeeltjes zich wel in je huid in plaats van dat ze op erop blijven liggen.

Er is veel onderzoek gedaan en daaruit is gebleken dat nanodeeltjes zich moeiteloos een weg kunnen banen door je huid heen. Hierdoor kunnen ze overal in je lichaam terecht komen. Deze nanodeeltjes zijn niet alleen slecht voor je lichaam, maar ook voor het zeeleven.

Om te voorkomen dat deze deeltjes in de huid trekken wordt er gebruikt gemaakt van een laagje over de nanodeeltjes. Dit laagje wordt ook wel een coating genoemd en dankzij dit laagje zijn de nanodeeltjes nu non-nano. Dit is wat je op veel zonnebrand verpakkingen zult zien staan.

Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van zonnebrand en nanodeeltjes op onze gezondheid. Conclusie van onder andere de kritische Amerikaanse werkgroep Environmental Working Group is dat de voordelen van minerale filters zwaarder wegen dan de slechte eigenschappen van de nanodeeltjes. Dit komt doordat direct zonlicht op de huid zonder bescherming of met chemische bescherming veel meer schade aan kunnen richten. Voor ons is het duidelijk, wij kiezen voor een natuurlijke zonnebrand!

wit strand

Spray vs crème, wat is beter?

Twijfel je tussen een zonnebrand spray en crème? Het is beter om een crème te gebruiken. Bij het gebruik van de spray gaat veel van de zonnebrand verloren. Het waait weg en komt direct in de natuur terecht. Daarbij dekt een spray vaak minder goed dan een crème. Sommige delen van je huid zullen beter zijn beschermd dan andere en de kans op verbranden is daarom groter. Daarnaast heb je meer risico op het inademen van een zonnebrand spray, wat natuurlijk echt niet goed is voor je lichaam.

The Ohm Collection

The Ohm Collection is een Nederlands bedrijf uit Haarlem dat staat voor producten die goed zijn voor zowel de planeet als voor mensen. Het bedrijf werkt met natuurlijke en biologische ingrediënten van kleine boeren en distilleerderijen die op een eerlijke en duurzame manier worden geteeld. De producten van The Ohm Collection zijn dierproefvrij en nooit chemisch behandeld. Goed hè!

Sun Safe SPF 30 zonnebrand

Nadat wij de keuze hebben gemaakt om over te stappen op een milieuvriendelijkere zonnebrand kwamen we uit bij Sun Safe SPF 30 van The Ohm Collection. Om gelijk positief te beginnen, de zonnebrand is vrij van oxybenzone en octinoxate! Het is vegan, dierproefvrij en daarbij ook handgemaakt met respect voor mens, dier en natuur. Ook beschermt deze natuurlijke zonnebrandcrème tegen zowel UVA- als UVB straling. De minerale filter die wordt gebruikt is zinkoxide en non-nano. Dit betekent dat het veilig is voor zowel jou als voor het zeeleven en het koraal!

Mijn ervaring van de Sun Safe SPF 30 zonnebrand

Nou, daar gaan we. Ik had de Sun Safe zonnebrand al eens in een winkel zien staan. De verpakking van deze natuurlijke zonnebrand valt op want het ziet er super mooi uit! Het mooie is dat de verpakking gemaakt is van 100% recyclebaar plastic. Ook is deze natuurlijke zonnebrandcrème duurzaam ontwikkeld, biologisch afbreekbaar en BPA-vrij. Dat hebben ze in ieder geval al netjes gedaan. 😉

Ik wist niet beter dan dat je zonnebrand van minerale filters op dezelfde manier gebruikt als chemische zonnebrand. Dat was een klassieke fout, ik gebruikte veel te veel. Less is more kan niet passender zijn dan nu!

De zonnebrand is stroever dan ik gewend ben, maar daar kan ik wel aan wennen. Ik had een hele witte waas verwacht, maar dat valt me eerlijk gezegd heel erg mee. Als je niet teveel gebruikt kun je prima met deze zonnebrand rondlopen wanneer je het goed uitsmeert. De zonnebrand ruikt daarnaast heerlijk tropisch, ik waan me op een wit strand met een kokosnoot in m’n hand! Met deze zonnebrand ben je altijd op vakantie. Dus, aanradertje al zeg ik het zelf!

Wanneer je regelmatig smeert beschermt deze zonnebrandcrème goed en is hij fijn in gebruik. Ik wil niet meer anders, nu nog hopen op heel veel zonuren! 🙂

Ben jij geïnteresseerd geworden in de Sun Safe Zonnebrand van The Ohm Collection? Deze natuurlijke zonnebrandcrème is onder andere te koop bij Big Green Smile en Bol.com. Wij zijn vooral blij dat we veilig kunnen zonnen en tegelijkertijd lief zijn voor natuur!

Welk zonnebrandmerk gebruik jij en wat is jou ervaring? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.