My Eco Home.nl
Vrouw op strand mediteren
Lifestyle

Wat betekent mindfulness en waarom is het goed voor je?

Je hoort het steeds vaker, (jongere) mensen die last krijgen van een burn-out of overspannen raken. Ongeveer 17% van de werknemers in Nederland ervaren dergelijke klachten en dit cijfer lijkt ieder jaar toe te nemen. Dat stress slecht voor je is, weet iedereen wel. Uiteindelijk kan het consistent ervaren van stress ervoor zorgen dat je overspannen wordt of een burn-out krijgt. Mensen worden zich hier steeds meer bewust van en kiezen dan ook alternatieve manieren om dit te voorkomen. Één van deze methodes is mindfulness. Maar wat is mindfulness en wat zijn de voordelen? Wij gaan je er alles over vertellen. Lees snel verder!

Wat is mindfulness

Mindfulness is een breed begrip en kan op meerdere manieren worden uitgelegd. Mindfulness betekent leven in het hier en nu, leven met aandacht en leven terwijl je je bewust bent van de dingen om je heen op dit moment.

Veel mensen staan op de automatische piloot voor wat betreft werk, sport, school, slapen enzovoorts. Zij leven niet in het nu, en gaan door met leven in de zogenoemde ‘Rat Race’. Het begrip Rat Race houdt in dat mensen leven om te werken, sporten, eten en slapen en weer opnieuw. Veel mensen komen uiteindelijk tot inzicht dat zij hier niet langer aan mee willen doen. Zij kiezen bewust voor een leven met aandacht op een manier die ze zelf bepalen. Mindfulness heeft al bewezen vele mensen hierbij te helpen doordat je je bewust wordt van wat je nu aan het doen bent en wat je daar van vind. De kern is eigenlijk maak je minder druk en word bewust van wat er nu speelt. Probeer daarbij om het nu niet te verdringen maar te accepteren.

Het gaat niet om loslaten – dat zou je wel doen als je dat kon. In plaats van loslaten zeggen we liever ‘laten zijn’. – Jon Kabat-Zinn

Man op steiger aan het water tussen de bergen

Wat betekent mindfulness

De oorsprong van mindfulness komt uit het boeddhisme, waar deze techniek/way of life al eeuwenlang wordt toegepast. Het woord mindfulness is een vertaling van het oude-Indiase woord sati, dit betekent bewustzijn.

Een letterlijke vertaling vanuit het Engels laat ons denken dat mindfulness ‘een vol hoofd’ betekent, maar eigenlijk is het doel van het beoefenen van mindfulness juist het tegenovergestelde bereiken. Je bewust worden van het nu en accepteren daarvan.

In 1979 nam de Amerikaanse bioloog Jon Kabat-Zinn de techniek mee naar het Westen en introduceerde het Mindfulness-based Stress Reduction Program. Het programma werd geïntroduceerd in de psychologische methodiek om te ontspannen, angst te verminderen en stress te verlagen. Meneer Kabat-Zinn is hiervoor jaren in de leer geweest bij boeddhistische leraren en hierdoor beoefend geworden in de techniek en praktijk. Over de jaren heen is mindfulness meer terrein gaan winnen in het Westen en heel normaal in onze samenleving. Een mooie ontwikkeling vinden wij! 

Voordelen van mindfulness

Maar wat zijn dan de voordelen van mindfulness? Nou, die zijn er dus volop! Om maar even wat op te noemen:

  • Het vermindert stress
  • Je maakt je minder zorgen
  • Je hebt meer focus
  • Het zorgt voor een beter humeur
  • Het zorgt voor een verbetering in relaties
  • Je bent emotioneel meer in balans

Dat klinkt goed toch! 😉 Er zijn er nog veel meer voordelen op te noemen maar dit zijn volgens ons toch wel de meest belangrijke.

Ben jij al overtuigd van de voordelen van mindfulness en zoek je handvatten om dit direct toe te passen in jouw leven?

Klik dan snel hier voor de cursus Mindfulness voor het Dagelijks Leven van Happy With Yoga!

Vrouw mediteren liggend op grond met twee kaarsen

Nadelen van mindfulness

Zijn er ook nadelen van het beoefenen van mindfulness? Hier hebben wij even heel goed en lang over nagedacht maar die kunnen we niet verzinnen. Wel is er voor veel mensen een drempel om mindfulness daadwerkelijk toe te passen in hun leven. Want hoe pak je dat nou aan? Zijn er gemakkelijke stappen om dit toe te doen? En om dit vol te houden? Want beloofd: zo gauw je de smaak te pakken hebt, word je je echt meer bewust en dankbaar van de dingen om je heen.

Wat simpele mindfulness oefeningen om mee te beginnen

1. Focus op je ademhaling vlak voor dat je gaat slapen

Dit is een simpele oefening om mee te beginnen. Ga lekker liggen met je handen op je buik of naast je. Doe je ogen dicht en probeer je hoofd leeg te maken. Adem rustig 4 tellen in door je neus en in 7 tellen uit door je mond. Probeer je hele lichaam te ontspannen en je enkel te focussen op je ademhaling. In het begin kan het lastig zijn om niet af te dwalen met je gedachten. Dit is helemaal niet erg, breng dan gewoon opnieuw je aandacht naar het ademhalen. Je zult zien dat hoe vaker je dit oefent hoe makkelijker het wordt. Je kunt deze oefening natuurlijk op ieder moment van de dag doen. Zelf vinden wij het vlak voor het slapen gaan fijn omdat je dan heerlijk in slaap valt!

2. Bewust bewegen in je eigen omgeving

Dit is ook een simpele oefening die je heel makkelijk kunt toepassen. Pak je schoenen en je jas en ga na het eten een rondje lopen. Probeer je yijdens deze wandeling écht bewust te zijn van je omgeving. Wanneer je buiten komt, haal eerst een paar keer diep adem. Kijk vervolgens eens goed om je heen en gebruik al je zintuigen. Is het koud of warm? Wat voor kleur heeft de lucht, hoor je vogels of kerkklokken? Wandel rustig een rondje en kijk echt eens naar de omgeving waar je loopt en probeer je gedachten daar bij te houden.

Door echt bewust te zijn van de dingen om je heen en je gedachten daarop te focussen krijg je meer inzichten en/of meer ruimte in je hoofd. Wat vind je mooi en waar geniet je van in je eigen buurt? Probeer daar eens extra op te letten en wees er dankbaar voor. Maak het rondje zo lang als je wilt, 15 minuten, een uur of misschien langer. Alles is goed, maar probeer te genieten van deze bewuste me-time. 😉

Meer weten over het toepassen van mindfulness?

We hopen jou door deze twee simpele oefeningen te inspireren om eens met mindfulness te gaan experimenteren. Ben je na dit artikel echt geïnteresseerd geworden en zoek je meer verdieping? Dan kunnen wij je de cursus Mindfulness voor het Dagelijks Leven van Happy With Yoga Academy van harte aanraden! Eerder deden we dat al met hun nieuwste minimaliseren cursus, maar de mindfulness en yoga cursussen bestaan al veel langer en zijn de cursussen waarmee zij groot zijn geworden.

Melanie en Rolf van Happy With Yoga nemen je in acht weken via een online cursus aan de hand mee om mindfulness in jouw dagelijks leven toe te passen. De cursus bestaat uit e-mails, audiobestanden, video’s en een e-book. Een aanrader voor meer rust en minder chaos!

↓ Dus ben jij er ook klaar voor om weer in te checken in jouw leven met minder stress en meer geluk? Klik dan op de knop hieronder! ↓

CTA Button

Weet jij nu wat mindfulness betekent? En ga je er mee aan de slag? Laat het ons weten in de reacties!

Meer weten over mindfulness? Lees dan deze artikelen eens:

De beste mindfulness oefeningen
Mindfulness voor slapen, 10 tips!
De beste mindfulness boeken voor beginners

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.