My Eco Home.nl
Yoga pose op berg
Badkamer,  Lifestyle

Waarom jij wilt overstappen op een natuurlijke deodorant!

We smeren en sprayen nogal wat af in ons leven wat betreft deodorants. Minimaal 1x per dag, maar over het algemeen vaker, wordt er druk onder de oksels geparfumeerd. Dit zorgt ervoor dat je lekker fris ruikt en je je niet onzeker hoeft te voelen over nare geurtjes. Maar wat zijn de effecten van het gebruik van reguliere deodorants eigenlijk? Wij hebben inmiddels op deze website al een aantal reviews over natuurlijke deodorants geschreven. We hebben echter nooit een uitgebreid artikel gewijd aan de keuze om een natuurlijke deodorant te gaan gebruiken. Daarnaast hebben natuurlijke deo’s behoorlijk wat voordelen. Hoogste tijd om dit onderwerp eens aan te snijden dus!

Waarom een natuurlijke deodorant?

Ieder jaar verschijnen er meer en meer artikelen over de relatie tussen aluminiumzouten in cosmeticaproducten en de mogelijke ontwikkeling van bijvoorbeeld borstkanker. We hebben het hier dan met name over de stof aluminium chloorhydraat welke veelal terug is te vinden in standaard deo’s. Aluminium is ook terug te vinden in andere cosmetica producten zoals bijvoorbeeld tandpasta. Er bestaan onderzoeken die aantonen dat er een relatie is tussen het gebruik van aluminium en het ontstaan van kanker. In andere onderzoeken worden die vervolgens weer onderuit gehaald.

Een check op de website van het KWF Kankerbestrijding laat zien dat zij geen schadelijke relatie zien tussen aluminium en de ontwikkeling van borstkanker. Zij geven aan dat reguliere deo’s met aluminium veilig gebruikt kunnen worden. Heel moeilijk om er nu achter te komen wat juist is en wat niet vinden wij.. Aluminium is voor veel mensen een reden om geen reguliere deodorant meer te gebruiken.

Iedereen moet doen wat goed voelt, wij kiezen persoonlijk voor het gebruik van een natuurlijke deodorant omdat wij zo min mogelijk aluminium en chemische ingrediënten willen gebruiken in onze cosmetica. Wij vinden het prettig om te kunnen lezen wat er precies inzit. Dit is immers wat onze huid op eet. 😉

Nu al benieuwd naar een goede natuurlijke deodorant? Probeer dan de deo’s van The Lekker Company! Een Nederlands bedrijf dat enkel natuurlijke ingrediënten gebruikt!

Deodorant of antitranspirant?

Nog even ter verduidelijking. Een deodorant en een antitranspirant zijn twee verschillende producten hoewel ze in Nederland vaak onder dezelfde noemer geschaard worden.

Een deodorant zorgt er in feite voor dat de nare geurtjes die naar buiten treden wanneer je gaat zweten worden geneutraliseerd. Een antitranspirant daarentegen zorgt ervoor dat er helemaal geen zweet meer wordt aangemaakt.

Aluminium zorg er namelijk voor dat de poriën van de huid verkleind worden. Er wordt dan een soort propje gevormd waardoor zweten niet meer mogelijk is. Hierdoor kan het zweet niet meer naar buiten. Niet echt natuurlijk vinden wij..

Daarnaast kunnen de chemische ingrediënten in zowel deo’s als antitranspirants zorgen voor een geïrriteerde en droge huid. Ook kunnen deze stoffen ervoor zorgen dat de huid wordt geprikkeld om nog meer te gaan zweten. Des te meer redenen om een natuurlijke deodorant te gaan gebruiken vinden wij!

Natuurlijke producten in badkamer

Werking van een natuurlijke deodorant

Een natuurlijke deodorant werkt met je lichaam mee. De hoofdingrediënten die vaak aan natuurlijke deodorants zijn toegevoegd zijn baking soda en/of kokosolie. Doordat het stofje aluminium ontbreekt in natuurlijke deo’s, zul je gedurende de dag merken dat je zweet. Spoiler alert: dit is totally normal! Doordat veel van ons vrouwen gewend zijn om een chemische deodorant gebruiken kan het zijn dat je bent vergeten dat het volkomen normaal is om te zweten.

Aluminium zorgt ervoor dat er een propje in de zweetklier komt waardoor je praktisch niet meer zweet. Met natuurlijke deodorant ga je dus weer ondervinden dat zweten heel normaal is. De natuurlijke deodorant zorgt ervoor dat de nare geurtjes die vrijkomen tijdens het zweten worden geneutraliseerd waardoor je ze niet gaat ruiken. Kortom, je zweet dus wel maar je ruikt het niet! Op deze manier kan je lichaam zijn afvalstoffen kwijt maar zit jij niet met het ongemak van vieze geuren wanneer je je arm 4 centimeter oplicht! Win-win dus.

Kleine side note: Het kan zijn dat je lichaam even moet wennen aan het gebruik van natuurlijke deodorants, waardoor je wel geurtjes aantreft onder je oksel. Geen paniek! Geloof ons en zet even door. Wanneer je je lichaam hebt gereset zul je merken dat de nare geurtjes onder je oksel ook verdwijnen! Dit duurt ongeveer drie dagen, dat valt dus reuze mee!

Hoe gebruik je een natuurlijke deodorant?

Nou, dit is geheel afhankelijk van wat voor soort deodorant je hebt. Zo bestaan er natuurlijke spray deodorants, natuurlijke deodorant in poedervorm en natuurlijke deodorant als crème. Bij allen is het de bedoeling dat je het onder je oksel smeert, al zal dat je waarschijnlijk niet verbazen. 😉

Het is geheel afhankelijk van wat jij prettig vind om mee te werken. Inmiddels hebben wij al een heel aantal natuurlijke deo’s getest. In zowel poedervormen als crèmes. Echt, er is voor ieder wat wils.

ingrediënten om deodorant te maken

Voordelen van een natuurlijke deodorant

Dus, wat zijn dan de voordelen van een natuurlijke deodorant? We sommen even een kort lijstje op:

  • Natuurlijke deo’s zijn vaak plasticvrij verpakt! Heel milieuvriendelijk dus!
  • De ingrediënten (op de deo’s die wij aanbevelen) zijn natuurlijk en niet chemisch.
  • Een natuurlijke deodorant gaat zweten niet tegen, maar zorgt er wel voor dat er geen nare geurtjes meer vrijkomen.
  • Aluminium kan ervoor zorgen dat er gele vlekken in je kleding ontstaan. Door het gebruiken van een natuurlijke deo, zonder aluminium is dat voorbij! Naast je lichaam wordt ook kledingkast er blij van dus. 😉
  • Natuurlijke deo’s zijn vaak uiterst geschikt voor vegetariërs en veganisten!

Zelf natuurlijke deodorant maken?

Uiteraard is het met een beetje hulp van Pinterest en YouTube mogelijk om je eigen natuurlijke deodorant te maken. Vaak blijkt dat dit helemaal niet zo moeilijk is en misschien zelfs leuk. Grote kans dat jij alle ingrediënten ook al in huis hebt! Bekijk onderstaand filmpje eens als inspiratie.

Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Dat snappen wij ook hoor! Goed nieuws voor jou, wij hebben al een aantal natuurlijke deo’s getest! Er zit vast wel een variant voor jou tussen, alleen even bestellen en smeren maar!

↓ Check hieronder onze reviews ↓

–          The Lekker Company Natuurlijke Deodorant

–          Natuurlijke deodorant kopen? Lees onze Loveli deo review!

–          Green People Deodorant Voor Gevoelige Oksels

–          We Love The Planet Deodorant

Gebruik jij al een natuurlijke deodorant? Welke zou jij ons aanraden?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.