My Eco Home.nl
voordelen-water-drinken
Lifestyle

De voordelen van meer water drinken op een dag

Drink jij genoeg water op een dag? Regelmatig lig ik na een lange dag in bed en realiseer me dat ik bijna geen water heb gedronken die dag. Wat is nu eigenlijk het effect van teveel of te weinig water drinken? Ik heb voor mezelf een nieuw doel voor 2021: meer water drinken. Omdat ik graag wil weten wat de voordelen zijn voordat ik met iets begin heb ik wat onderzoek gedaan. Ik ga de voordelen van meer water drinken met jullie delen, wie weet doen jullie dan straks wel met me mee? 

Hoeveel water moet je per dag drinken?

Ik had gewoon bedacht dat 2 liter water drinken per dag normaal is. Dat is vaak de norm die je hoort. Dit blijkt toch niet zo normaal. 1.5 tot 2 liter is de richtlijn, maar in feite moeten we weer leren luisteren naar ons lichaam.

Op een winterse dag waarin je niet sport heb je minder vocht nodig dan op een zomerse dag waar je intensief gaat sporten. Lijkt logisch toch? Regel nummer één voor mezelf is dus niet dat ik 2 liter water op een dag moet drinken, maar dat ik genoeg drink zodat mijn vochtbalans op peil blijft! Je zult zelf snel genoeg merken hoeveel water jouw lichaam gemiddeld per dag nodig heeft. Geeft je lichaam een dorstgevoel aan dan is dat een teken dat je nog niet genoeg hebt gedronken. 

water-drinken-voordelen

7 voordelen van meer water drinken

Wow, aan het drinken van meer water zijn nogal wat voordelen verbonden. Waarom ik dit voornemen niet eerder heb bedacht is mij een raadsel, maar beter laat dan nooit. Laten we er snel in duiken! 

  1. Je spoelt gifstoffen uit je lichaam

Water helpt om verkeerde stoffen af te voeren uit je lichaam, wat de kans op infecties verkleind. Onder andere je nieren hebben water nodig om gifstoffen uit ons bloed te filteren. Nadat je nieren de afvalstoffen en gifstoffen hebben gefilterd komt het via je urine er weer uit. Allemaal dankzij dat glas water die je drinkt! 

  1. Het verbetert de huid

Dit is persoonlijk mijn favoriete voordeel. Water is goed voor de huid. Eigenlijk best logisch, je huid is je grootste orgaan. Deze moet wel van water worden voorzien. Genoeg water betekent een schonere huid, acne kan bijvoorbeeld worden verminderd. Dit dankzij de gifstoffen die door water worden afgevoerd. Er wordt zelfs gezegd dat water helpt bij het verminderen van rimpels bij vrouwen. Als dit echt zo is zou dit echt een leuk bijkomend voordeel zijn! 

  1. Water vermindert vermoeidheid

Hoe dan? Een gevolg van uitdroging is een negatieve stemming, vermoeidheid en verwarring. Door de uitdroging met water aan te pakken, pak je indirect dus ook je vermoeidheid aan. Neem ‘s ochtends bij het opstaan alvast een glas water, zo ga je gelijk de uitdroging uit de weg én heb je alvast een glas te pakken van je 2 liter doel! 

water-drinken
  1. Water geeft energie en draagt bij aan een goede mentale gezondheid

Water helpt om beter te functioneren, te presteren en te concentreren. Je hersenen bestaan voor 80% uit water, dus als je last hebt van uitdroging is het niet zo vreemd dat je minder goed presteert en het mentaal minder gaat. Uit onderzoek blijkt dat 1% uitdroging al gelijk aan 12% minder productiviteit. Oh, en natuurlijk heb je een grotere kans op hoofdpijn wanneer je hersenen zijn uitgedroogd. Voorkomen is beter dan genezen, zet die fles water dus maar alvast bij je werkplek neer! 

Op zoek naar een nieuwe drinkfles? Wij kunnen helpen, klik hier

  1. Water drinken helpt bij afvallen

Dat horen we graag! Maar hoe is dit mogelijk? Ten eerste stilt water de honger. Drink jij voor iedere maaltijd een glas water, dan eet je minder. Minder eten betekent minder calorieën én water versnelt je metabolisme wat ervoor zorgt dat je meer calorieën verbruikt. Uiteraard is het drinken van alleen water niet genoeg om af te vallen, hiervoor is je voeding en sporten te belangrijk. 

  1. Water is goed voor de spieren, gewrichten en ligamenten

Neem als voorbeeld je kraakbeen, dit bestaat voor een groot deel uit water. Om goed te functioneren heeft het dus genoeg vocht nodig. Dit kan zelfs gewrichtspijn voorkomen of verminderen. 

  1. Drink water voor betere fysieke prestaties

Tijdens het sporten verlies je lichaamsvocht, tot wel zes tot 10 procent is mogelijk. Uitdroging ontstaat al wanneer je twee procent onder je lichaamsniveau zit. Bij uitdroging voelt inspanning fysiek en mentaal zwaarder, je bent sneller vermoeid en er is een verandering in lichaamstemperatuur. Zorg er dus voor dat je voldoende drinkt tijdens het sporten. 

water-drinken

Water uit voeding halen

Je krijgt niet alleen door het drinken van water je vocht binnen. Ook via voeding wordt je lichaamsniveau op peil gehouden. Producten zoals komkommer, tomaat en watermeloen, maar ook soep, ijsbergsla en spinazie zijn een goed voorbeeld. Alleen het consumeren van voeding is uiteraard niet genoeg en dus heb je zeker de aanvulling van water nodig. Vind je water niet lekker of saai? Voeg wat citroen, bessen of komkommer toe, zo maak je van ieder glas water een feestje!  

Ieder voordeel heeft zijn nadeel

Water drinken is ongetwijfeld goed voor je, maar zoals met alles kun je ook teveel water drinken. Je nieren kunnen ongeveer 0.7 tot 1 Liter water per uur verwerken. Drink je teveel water kan dit leiden tot een te laag gehalte aan natrium (zouten) in je bloed, wat onder andere hartritmestoornissen kan veroorzaken. Ook kan het tot een vochtophoping in de hersenen leiden. Iets wat je zeker wilt voorkomen, dus drink nooit te veel water. 

Mijn voornemen

Ik ben van plan om dit jaar goed om mijn waterinname te letten én te verbeteren. Heb jij motivatie nodig om water te drinken en te blijven drinken? Kom van tijd tot tijd eens terug naar dit artikel, zo herinner je jezelf eraan waarom je dit ook alweer doet! Dat doe ik namelijk ook 😉.

Hoeveel water drink jij op een dag? Heb jij tips voor ons om genoeg water te drinken? Wij zijn heel benieuwd! 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.