My Eco Home.nl
houten-haarborstel
Badkamer

Een houten haarborstel voor een groenere toekomst!

Weer zo’n ‘oh ja, dat is ook plastic’ item, de haarborstel en de kam. Langzaamaan veranderen onze badkamerkastjes in een duurzaam en milieuvriendelijk walhalla en toch blijven we producten tegenkomen die beter zijn voor het milieu dan wat we op dit moment gebruiken. Zo ook de haarborstel en gelukkig hebben ze ook hiervoor een groenere oplossing, de houten haarborstel! 

Vegan borstel of niet?

Ben je op zoek naar een duurzame haarborstel dan zijn er een aantal opties. Ten eerste moet je een afweging maken of je een vegan borstel wilt of niet. Maakt het je niet uit dan kun je een borstel met echte haren kopen. Vaak worden haren van wilde zwijnen gebruikt. Dat is in principe wel een natuurlijk product, maar niet per se diervriendelijk. Er zijn twee manieren waarop de haren worden vergaard. Ze zijn afkomstig van wilde zwijnen die geslacht worden voor het vlees óf van wilde zwijnen die gefokt worden op de haren. Ze worden dan tijdens hun leven meerdere keren geschoren en je weet ook niet hoe de levensomstandigheden van de zwijnen zijn. Dit is een persoonlijke keuze die je moet maken, weet wel dat als je voor een vegan borstel kiest er nog steeds zeer goede opties zijn! 

houten-haarborstel

Welke materialen zijn er?

Je weet nu dat er borstels zijn met echte haren, maar er is nog meer op de markt. Zo bestaan er borstels van hout, bamboe, sisal en maizena. Kies je voor een haarborstel of kam van hout zorg er dan voor dat het het FSC keurmerk heeft. Zo weet je zeker dat je niet bijdraagt aan de ontbossing wat momenteel wereldwijd gebeurt. Bamboe is een mooie optie omdat het ontzettend snel groeit en composteerbaar is. Sisal is een vezel afkomstig van agave planten, wat het volledig biologisch afbreekbaar maakt, heel fijn! Sisal wordt vaak in combinatie met perenhout of beukenhout gebruikt, bijvoorbeeld door het merk Kostkamm. 

Pandoo

Pandoo heeft een volledig duurzaam én veganistische borstel ontwikkeld. Deze haarborstel bestaat uit een handvat en borstelharen van 100% biologisch geteeld bamboe. De pad is van natuurlijk rubber waardoor de borstel volledig composteerbaar is. Het is geschikt voor alle haartypes en lengtes en voor iedereen met een gevoelige hoofdhuid. Het heeft een lange levensduur en past daarom helemaal in het lijstje van milieuvriendelijke haarborstels!

Te koop bij oa Big Green Smile

houten-haarborstel

Kostkamm 

Kostkamm maakt houten haarborstels met borstelharen van sisal. Sisal was voor ons ook een onbekend ingrediënt, maar dit is een vezel welke afkomstig is van de agave plant. Deze vezel is een mooie groene optie voor borstelharen. Zij hebben veel verschillende soorten borstels afhankelijk van de lengte van je haar en welk type haar je hebt. Het handvat is gemaakt van peren- of beukenhout en wil je geen borstel maar een kam, dan hebben ze die ook in overvloed beschikbaar! De borstels worden handgemaakt in Duitsland van lokaal hout.

Je kunt een Kostkamm krijgen bij oa Ecco Verde

Bass Brush

De haarborstel van Bass Brush was voor ons nieuw. Het merk Bass Brush maakt de borstel met gebruik van maizena. Het handvat van de borstel is gemaakt van maïs, cassave en aardappelzetmeel. De pinnen zijn gemaakt van nylon, wat de borstel een niet volledig plasticvrij product maakt. Echter is de borstel alsnog voor 95% biologisch afbreekbaar en daarom benoemen we hem wel! 

Verkrijgbaar bij oa Big Green Smile

houten-haarborstel

Tot slot

Twijfel je nog steeds of je wel een milieuvriendelijke haarborstel wilt dan hebben wij nog een leuk feitje! Wist je dat er gezegd wordt dat een houten haarborstel sowieso beter is dan een plastic borstel? De houten haarborstel is nagenoeg altijd milder voor je haar. Wat inhoudt dat er minder kans is op haarbreuk, haaruitval en je haar wordt niet statisch. En nog mooier, door het masseren van je hoofdhuid met een natuurlijke haarborstel stimuleer je de bloedsomloop waardoor je haar beter groeit. Als dat niet een mooie reden is om over te stappen op een houten haarborstel, dan weten wij het ook niet meer! 

Wil jij graag een volledig plasticvrije haar routine, check dan dit artikel over de beste SLS vrije shampoo bar en conditioner! 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.