My Eco Home.nl
Slaapkamer inspiratie
Lifestyle

Slaapkamer inspiratie, 9 tips voor het inrichten van je duurzame slaapkamer!

Naast dat we regelmatig tips delen over het verduurzamen van de badkamer en keuken werd het tijd om een artikel te wijden aan de slaapkamer. Want het merendeel van de tijd brengen we slapend door. En waarom zou je dan niet kiezen voor een groenere slaapkamer? Nooit over nagedacht zeker!? Maar tegenwoordig is er een heleboel mogelijk voor wat betreft het verduurzamen van je slaapkamer. Wij zetten negen duurzame tips voor slaapkamer inspiratie op een rij!

1. Duurzame verf

Een goed begin voor het verduurzamen van je slaapkamer is starten bij de basis, de muren. Tegenwoordig bestaan er, naast reguliere verf opties die je vooral in de bouwmarkten vindt, ook duurzamere varianten. Maar wat houden deze opties dan in? Er zitten verschillende voordelen aan duurzame verf. Zo bestaat reguliere verf voornamelijk uit fossiele grondstoffen. Dit zijn grondstoffen waarvan er niet veel beschikbaar zijn en die in de nabije toekomst op zullen raken. Ook zijn deze verven vaak chemisch bewerkt en daarom giftig. Duurzame verf wordt veelal gemaakt van natuurlijke grondstoffen en niet chemisch bewerkt. De verf is daarom een stuk minder giftig én beter voor het milieu! Bijkomend voordeel is dat duurzame verf vaak ook beter in kwaliteit is en langer meegaat. Win-win dus!

 Mooie duurzame verf opties zijn bijvoorbeeld de verf van KEIM en Arora. Deze verven zijn gemakkelijk te bestellen via de website van eco-logisch. Dé website voor duurzaam klussen, je vindt hier alle klusbenodigdheden onder één dak vanuit duurzaam oogpunt!

 Oja, en geen zorgen, de verf is er in evenveel kleuren als de reguliere verf. Voor ieder wat wils dus!

2. Duurzaam bed

Ook slapen kan tegenwoordig op een ecologisch bed. De Nederlandse webshop Yumeko is daar een mooi voorbeeld van. Deze webshop biedt alles omtrent het onderwerp ecologisch slapen, dus ook ecologische matrassen. De matrassen worden gemaakt in Nederland, nadat jij je order hebt geplaatst. Hierbij wordt enkel gebruik gemaakt van ecologische materialen en dit merk je aan de kwaliteit. Echt een droom om op te liggen! Plus alleen al het rondkijken op hun website gaf ons een berg aan slaapkamer inspiratie!

Ook bij hetecobed.nl kun je ook alles omtrent ecologisch slapen bestellen. Van dekbed, tot matras en beddengoed. Duurzaam slapen is dus absoluut mogelijk!

Yumeko Shop NU

3. Beddengoed van Yumeka

Duurzaam beddengoed maakt ook echt verschil bij het inrichten van je duurzame slaapkamer. Neem bijvoorbeeld de overtreksets van Yumeko van 100% linnen. Duurzaam en tegelijkertijd luxe, je hoeft met deze bedlinnen dus geen concessies te doen. Daarbij letten ze bij Yumeko ook op het ecologische aspect. Bij het produceren van de overtreksets is er altijd water bespaart en CO2 uitstoot verminderd. Dat is een fijn idee wanneer je iedere dag onder zo’n mooi dekbed kruipt. Voor degene die liever niet onder een linnen dekbed slaapt, ze hebben verschillende soorten materialen overtreksets zoals 100% biologisch katoen of flanel. Absoluut de moeite waard om eens op de website te kijken. De dekbedden zijn wel duur in aanschaf, alleen op termijn een stuk goedkoper. De overtreksets gaan jaren mee en de kwaliteit is geweldig. Wij zeggen ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit.

4. Duurzame dekens

Ook dekens maken het verschil. Zelf slapen wij onder een dekbed van schapenwol. Bij Yumeko verkopen ze wollendekbedden van 100% biologisch schapenwol onder andere in een 4 seasons variant. Zij hebben naast wollen dekbedden ook nog andere varianten, zoals dons. Handig is dat je de dekbedden vast kunt maken met touwtjes, hierdoor blijven ze goed zitten. Ook zijn de dekbedden in verschillende maten verkrijgbaar. Wij zijn fan van wollen dekbedden, lekker warm en een beetje zwaar. Maar andere ecologisch geproduceerde dekbedden zijn natuurlijk ook prima! Wij vinden dat duurzaamheid voorop dient te staan.

Veel mensen vinden de prijs van eerlijk geproduceerde producten vaak duur in vergelijking met ‘normale’ producten. De vraag die hier speelt is hoe normaal die producten eigenlijk zijn? Stel dat ze niet duurzaam worden geproduceerd, wat erg slecht is voor het milieu maar ook niet onder eerlijke omstandigheden zijn gemaakt? Denk aan de het te weinig uitbetalen van de producent, geen duurzame grondstoffen of zelfs kinderarbeid. Wanneer je bijvoorbeeld de producten koopt van Yumeko weet je zeker dat dit niet aan de orde is en dat de producten onder eerlijke, duurzame omstandigheden zijn geproduceerd met oog voor de natuur. Dat betekent ook dat de (eerlijke) prijs vaak iets hoger ligt. Maar dit is het volgens ons dan ook meer dan waard!

man in bed met dekens

5. Luchtzuiverende planten

Weer een leuke tip in deze slaapkamer inspiratie reeks, ga voor een groenere slaapkamer! En daarmee bedoelen we niet de kleur (kan natuurlijk ook), maar wel het aantal planten. Het is bewezen dat meer planten een omgeving goed doen. Denk bijvoorbeeld aan een schonere lucht welke je slaapkwaliteit aanzienlijk kan verbeteren. Ook stralen planten rust uit, en dat is precies wat je wilt hebben in de slaapkamer natuurlijk. 😉

Het beste is om te kiezen voor luchtzuiverende planten. Deze planten maken, zoals de naam al aangeeft, de lucht in je slaapkamer extra schoon. Deze planten halen met hun bladeren schadelijke stoffen uit de lucht. Er zijn verschillende soorten luchtzuiverende planten, kijk hier bijvoorbeeld eens voor een pagina vol!

pannekoekenplant watergeven

6. Zoutlamp in je slaapkamer

Een zoutlamp kon niet ontbreken in dit slaapkamer inspiratie lijstje! Misschien voor veel mensen niet onbekend, maar naast de functionaliteiten is deze lamp ook een echte eyecatcher in je slaapkamer. De zoutlamp maakt de lucht schoon van positieve ionen en vult deze aan met negatieve ionen. Van negatieve ionen is aangetoond dat we ons beter voelen. Daarnaast reinigt een Himalaya zoutlamp de lucht ook, creëert het een ontspannen vibe en maakt de lamp dat je makkelijker in slaap valt.

zoutlamp

7. Regelmatig je slaapkamer luchten

Misschien een overbodig punt maar wij vinden hem het vermelden waard! Iedere dag minimaal een half uur het raam open in je slaapkamer maakt dat je een gezonde slaapkamer creëert waarin de lucht ververst en stabiliseert. Laat alleen niet je kachel volop draaien ;-). 

8. Minimalistische inrichting

Een minimalistisch interieur creëert een sereen gevoel van ruimte en rust. Iets wat je in je slaapkamer graag wilt hebben. Bijkomend voordeel is dat een minimalistische slaapkamer ook praktische oogpunten kent. Bijvoorbeeld minder opruimen en afstoffen omdat er minder spullen aanwezig zijn. Daarnaast is minimalistisch ook mooi én goed voor het milieu. Meer weten over minimalisme? Lees alle voordelen van minimalisme in dit artikel!

9. Ga voor tweede kansjes

Mocht je wel opzoek gaan naar bepaalde items voor in je slaapkamer kun je in overweging nemen om deze te gaan scoren op bij een kringloopwinkel. Naast dat je spullen koopt met karakter en een verhaal, is dit ook nog eens goed voor onze planeet. Bij het aanschaffen van tweede kansjes worden namelijk geen nieuwe grondstoffen gebruikt of extra CO2 geproduceerd. Neem eens een kijkje in een vintage store, je zult zien wat voor mooie items daar staan tegen leuke prijsjes. Win-win dus!

Hopelijk hebben we jou kunnen inspireren met deze duurzame slaapkamer inspiratie tips! Heb jij je slaapkamer al een groene update gegeven? Laat het ons weten in de reacties. Slaap lekker!

One Comment

  • Marie de Jonge

    Wij willen onze slaapkamer ook opnieuw inrichten zodat het een plek is waar we echt tot rust kunnen komen. We zijn daarom ook aan het kijken naar duurzame bedden die gemaakt zijn van goede materialen. Binnenkort gaan we ook op zoek naar een fijn matras.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.