My Eco Home.nl
Minimalistische plantje
Lifestyle

Voordelen van minimalisme, 15 redenen om nu te beginnen!

In ons eerdere artikel over minimalisme hebben we uitgelegd hoe je als leek makkelijk kan beginnen met minimalisme. We hebben het alleen niet echt gehad over de voordelen van minimalisme en dat zijn er nogal wat. Niet voor niets wordt minimalisme steeds bekender bij het grote publiek. Om je een beetje extra motivatie te geven om hier mee aan de slag te gaan geven we in dit artikel 15 voordelen van een minimalistisch leven!

1. Meer geld

Heel logisch eigenlijk, doordat je minder spullen koopt hou je meer geld over. Misschien levert een minimalistisch leven in het begin zelfs geld op. Denk bijvoorbeeld aan alle spullen die je kan verkopen omdat je het niet meer nodig hebt óf omdat het geen joy meer sparkt. 😉

2. Altijd een opgeruimd huis

Heb je ook dat wanneer je ergens komt waar heel veel spullen aanwezig zijn je een benauwd gevoel krijgt? Weer zo’n mooi voordeel van minimalisme. Doordat er minder spullen aanwezig zijn in je huis oogt het automatisch opgeruimd! Alle spullen die je wel wilt houden hebben een vaste plek en daardoor is het veel netter in huis.

Minimalistisch interieur

3. Minder schoonmaken

Doordat er minder spullen aanwezig zijn in je huis hoef je ook minder schoon te maken. Alle prullaria die je misschien eerder bezat en enkel stof stonden te vangen zijn nu weg. Deze hoeven dus ook niet meer afgestoft te worden tijdens je wekelijkse poets sessie.

4. Meer overzicht

Een minimalistisch leven biedt overzicht. Dit komt omdat er minder afleiding is om je heen en je daardoor goed overzicht kunt bewaren in je huis én hoofd. Als je op een druk kantoor werkt of veel onderweg bent met bijvoorbeeld het openbaar vervoer wordt je constant omgeven door prikkels. Of door prikkels van bijvoorbeeld je mobiele telefoon. Wanneer je dan ook nog thuiskomt in een overvol huis kan je het overzicht compleet verliezen. Minimalisme helpt je om dit overzicht te bewaren.

5. Meer focus voor dingen die je belangrijk vindt

Doordat je minder wordt afgeleid door spullen om je heen heb je meer tijd om na te denken over dingen die je echt belangrijk vind. Bijvoorbeeld meer tijd met je partner en kinderen. Of vaker een rondje hardlopen in het bos als je daar gelukkig van wordt. You name it!

6. Meer ruimte

Wauw wat is je huis ruim en groot opeens! Minder spullen betekent automatisch meer ruimte. Heerlijk!

7. Minder stress

Als er minder spullen aanwezig zijn in je omgeving heb je ook minder tijd om je druk te maken over bepaalde dingen. Denk aan die stapel tijdschriften die je nog moet lezen en overal rondslingeren. Onbewust zorgt dit misschien voor stress. Als je accepteert dat je ze toch niet gaat lezen kun je er beter een ander blij mee maken (duurzaam!) en weggeven.

8. Tijd en energie

Wanneer je minimalisme toepast in je leven hou je hoe dan ook meer tijd over. Je houdt meer tijd over omdat je minder schoon hoeft te maken en op hoeft te ruimen bijvoorbeeld. Doordat je minder tijd hebt om je af te laten leiden door prikkels hou je ook meer energie over. Die energie kun je weer gebruiken om je te focussen op alle dingen waar je wel blij van wordt. Of om eindelijk eens te beginnen aan het opzetten van je eigen bedrijf. Minimalisme geeft ook meer ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.

9. Dankbaarheid voor alles wat je hebt

Wanneer je materieel gezien minder spullen bezit wordt je je automatisch bewust van alle spullen die je wel bezit en ben je daar meer dankbaar voor. De spullen die je namelijk hebt behouden betekenen waarschijnlijk echt iets voor je of hebben een duidelijke purpose.

10. Minder gevoelig voor trends

Mensen die zich (actief) bezighouden met minimalisme hebben minder impulsaankopen en zijn daarom minder gevoelig voor trends. Als je je bewust bent van wat je bezit en waar het vandaan komt hou je je indirect ook minder bezig met trends en reclames. Je koopt enkel spullen als je het echt nodig hebt. Als je het al wilt kopen, je zou bijvoorbeeld ook aan nieuwe spullen kunnen komen door te ruilen of lenen. Veel duurzamer!

11. Kleine dingen in het leven meer waarderen

Alle hierboven genoemde voordelen leiden er uiteindelijk toe dat je de kleine dingen in het leven meer gaat waarderen. Je zult met het toepassen van minimalisme minder bezighouden met randzaken, minder stress ervaren en meer bewustzijn creëren. Dit resulteert erin dat je je bewust wordt van je omgeving en de momenten die je beleeft. Dus bijvoorbeeld de zonnestralen op je gezicht als je in alle rust geniet van een kopje koffie buiten op een bankje!

Dankbaarheid

12. Minder belasting voor het milieu

Wist je dat minimalisme ook heel goed is voor het milieu? Wanneer je minder spullen koopt doordat je je bezig houdt met minimalisme hoeven er minder producten geproduceerd te worden en bespaart dit onder andere energie en grondstoffen. Wanneer je wel producten aankoopt en daarbij meer zero waste producten koopt ben je helemaal goed bezig!

13. Kiezen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit

Zoals we eerder al aangeven hou je als het goed is geld over wanneer je minimalisme toepast in je leven. Doordat je geld overhoudt kun je dit investeren in duurzame en kwalitatief goede producten wanneer je wel overgaat tot aankopen. Wij vinden dat kwaliteit boven kwantiteit gaat, je weet waarschijnlijk ook beter wat je wilt en kiest voor duurzame merken die iets toevoegen aan de wereld van morgen. Of tenminste, dat is wat wij zouden doen 😉. Bespaart uiteindelijk ook weer geld trouwens!

14. Je wordt een voorbeeld voor anderen

Wie goed doet, goed ontmoet was een uitspraak die bij ons in huis vaak werd geroepen. Daarmee wordt bedoeld dat wanneer je zelf het goede voorbeeld geeft en dit uitdraagt er ook mooie dingen op je pad kunnen komen. Daarnaast maak je andere mensen ook bewust van een minimalistische levensstijl en inspireer je ze er mogelijk mee. Dat is dus ook een mooi voordeel van minimalisme, want hoe meer mensen zich hiermee gaan bezighouden hoe beter!

15. Vergelijken met iemand anders is niet meer van belang 

Nog zo’n mooi voordeel van minimalisme wat je veel rust gaat brengen. Doordat je je minder bezig houdt met materialiteit hoef je jezelf ook niet te vergelijken met andere mensen. Het gras lijkt namelijk altijd groener bij de buren. Wanneer je je hiervan bewust wordt ga je je hier ook niet meer mee bezig houden. Hè, wat heerlijk dat die druk van de ketel is!

En hebben we je een beetje kunnen inspireren om aan de slag te gaan met minimalisme in je huishouden? Laat het ons weten in de reacties!

Mocht je nou op zoek zijn naar meer handvatten om je bezig te houden met minimalisme, dan kunnen we je de Online Cursus Minimalisme van Happy with Yoga Academy van harte aanbevelen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.