My Eco Home.nl
stress

Stress

We hebben (waarschijnlijk) allemaal wel eens te maken gehad met stress. Over het algemeen wordt stress gerelateerd aan negatieve externe factoren, maar kan stress ook als positief worden ervaren? In dit artikel willen we je kort inzicht geven in wat stress is, of het ongezond is en wat je er tegen kunt doen.

Wat is stress?

Volgens Wikipedia is stress een bepaalde lichaamsspanning die optreed naar aanleiding van externe prikkels en die vervolgens bepaalde fysiologische reacties kunnen veroorzaken. Stress kan ook omschreven worden als zijnde omstandigheden, situaties en prikkels waar we aan blootgesteld worden die emotioneel belastend kunnen zijn.

Stress is veelal afkomstig van externe factoren zoals omgeving, mensen, werkdruk, emoties en andere prestaties of druk die we onszelf opleggen. Echter, de gevoeligheid voor stress kan ook in je persoonlijkheid zitten.

Wanneer is stress ongezond?

Langdurige blootstelling aan stress kan op den duur ongezond zijn. Je kunt bijvoorbeeld denken aan mensen die voor lange tijd gebogen gaan onder een hoge werkdruk, dit kan uiteindelijk leiden tot een burn-out. Wanneer iemand een bepaalde periode stress heeft ervaren is het belangrijk dat er periode volgt van rust en herstel. 

Wanneer er geen balans is tussen stress en herstel kan dit negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid. Ook kunnen deze negatieve reacties optreden bij kortstondige maar hevige blootstelling aan stress. Denk aan het overlijden van een dierbaar persoon. 

Negatieve resultaten van stress zijn naast een burn-out bijvoorbeeld:

  • Lichamelijke klachten
  • Mentale klachten
  • Emotionele klachten

Kan stress ook gezond zijn?

Nu is het zo dat een bepaalde mate van stress ook gezond kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan stress die je ervaart voor het maken van een bepaald examen of presentatie die je moet geven. Deze stress zorgt ervoor dat je geconcentreerd aan het werk kunt en alert bent. 

Daarnaast kan je ook stress ervaren vlak voor je vakantie (wat moet ik allemaal mee?) of voor een spannende sportwedstrijd. Het positieve aan deze stress is dat je het kort ervaart en dat er vervolgens een periode van rust en herstel is waardoor je een goede balans houdt.

Het is per persoon ook verschillend hoe en wanneer er bepaalde stress wordt ervaren en hoe hier vervolgens mee om wordt gegaan. Sommige mensen claimen dat een bepaalde mate van stress (op werk bijvoorbeeld) zorgen dat zij beter kunnen presteren. 

relaxen in hangmat

Stress verminderen?

Belangrijk is dat je stress en stressreacties gaat herkennen bij jezelf. Hierdoor kan je eerder reageren en mogelijke negatieve effecten voorkomen. Signalen van stress zijn bijvoorbeeld:

  • Moe en futloos zijn;
  • Piekeren;
  • Emotioneel zijn;
  • Vage lichamelijk klachten hebben.

Wat je zelf kunt doen om stress te verminderen is bijvoorbeeld mindfulness toe te passen. Wil je meer weet over mindfulness, wat het is en hoe je het toe kunt passen? Dan zijn de volgende artikelen een aanrader om te lezen:

Hopelijk hebben we jou duidelijk kunnen uitleggen wat stress is en wat je er eventueel tegen kunt doen! Ervaar jij wel eens stress? Laat het ons weten in de reacties!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.