My Eco Home.nl
afwasmiddel-en-afwasborstel
Keuken

Een afwasmiddel en afwasborstel voor een duurzame wereld!

Een duurzame afwasborstel en afwasmiddel dat milieuvriendelijk is, dat blijkt niet de standaard te zijn in het gemiddelde Nederlandse huishouden. Je zult voornamelijk een plastic afwasborstel vinden en afwasmiddel verpakt in een plastic fles met een inhoud die microplastics bevat. Tijd voor verandering, in dit artikel laten we je allerlei mooie producten zien die beter zijn voor het milieu en waar je afwas nog steeds stralend schoon van wordt!

Afwasmachine of afwassen met de hand?

Wat is nu eigenlijk beter een afwasmachine of afwassen met de hand? In principe is afwassen met de hand beter voor het milieu, echter zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Er wordt minder water verbruikt wanneer je met de hand afwast, maar waar echt het verschil wordt gemaakt is het energieverbruik. De energie die het kost om het water op te warmen is veel schadelijker. Om energieverbruik zo laag mogelijk te houden is het goed om hem alleen te laten draaien als hij helemaal vol zit. Zet de temperatuur van de vaatwasmachine zo laag mogelijk, dit is voor een gebruikelijke vaat in principe prima. De temperatuur hoeft alleen hoger gezet te worden wanneer je echt een hele vieze vaat hebt die bijvoorbeeld al een week staat. Schraap verder het voedsel goed van de vaat af dan is voorspoelen niet nodig. Heb je een vaatwasmachine gebruik dan afwasblokjes dat biologisch verantwoord is zoals de Ecover vaatwastabletten.

afwasmiddel-en-afwasborstel

Tips voor afwassen met de hand

Zoals net al gezegd, is afwassen met de hand meestal beter voor het milieu. Toch kunnen we ook daar nog verbeteren om water en energie te besparen. Hier een aantal tips om zo duurzaam mogelijk af te wassen:

  • Gebruik een teiltje. Dit geldt zowel voor het voorspoelen als het afwassen. Een gootsteen is vaak groter en dieper dan een teiltje en je hebt dus meer water nodig om te vullen. Verder is een teiltje ook hygiënischer. Was vooral niet af onder een lopende kraan, dit kost heel veel water en energie. In dat geval is het gebruik van een vaatwasmachine beter. 
  • Spoel de vaat voor (of na) met koud water. Met koud water komt het ergste vuil net zo gemakkelijk los als met warm water, maar het kost minder energie. Is je vaat echt héél vies gebruik alleen dan warm water. 
  • Doseer je afwasmiddel. Wanneer het afwasmiddel niet meer schuimt betekent dat niet dat het ook niet meer actief is. Voeg alleen meer afwasmiddel toe wanneer het vuil niet meer goed loskomt van de vaat.
  • Gebruik zo weinig mogelijk warm water. Warm water kost meer energie en het is vaak onnodig om heel heet water te gebruiken om de afwas te doen. Heet water betekent niet per se dat de vaat schoner wordt.  
  • Hervul je teiltje niet te snel met nieuw water. Vaak is het onnodig om je water te vervangen. Alleen bij heel veel afwas heeft dat zin. 
  • Leeg je teiltje in de gootsteen. Klinkt misschien raar, maar er zijn mensen die het in de tuin gooien. Doe dit niet, dit is alles behalve goed voor het milieu! 
afwasmiddel-en-afwasborstel

Afwasborstel

Kunststof afwassponsjes, je hebt er vast ooit een vastgehouden. Die handige dingen geven microplastics vrij tijdens het schrobben. Dat is niet zo mooi want dat eindigt in de natuur, je voedsel en je lichaam. Gelukkig zijn er genoeg producten die je als vervanging kunt gebruiken en dat is uiteraard niet de plastic afwasborstel ;-).

Ooit wel eens van loofah gehoord? Dit is een sponskomkommer en mocht je niet weten wat dat is, het is dus gewoon een plant (ja, seriously). Het gedroogde vezelrijke deel van de plant wordt in winkels verkocht als afwasspons, bijvoorbeeld door LoofCo. Het is hard wanneer het droog is en goed geschikt om het hardnekkige vuil te verwijderen. Wanneer het nat is wordt het zacht en soepel, dan kan je hem gebruiken om je mooie servies en glazen mee schoon te maken. Hij kan in de wasmachine dus je weet zeker dat je spons langdurig schoon blijft!

Was jij liever met een afwasborstel af dan is er ook zeker voor de plastic variant een duurzaam alternatief. Een afwasborstel van beukenhout met een vervangbare kop van Eco Living. De haren zijn gemaakt van de tampico plant en dus vegan! Is de kop aan vervanging toe dan bestel je gemakkelijk een nieuwe. De oude kop is composteerbaar en niet milieubelastend. Super fijn! 

afwasborstel-eco-living

Afwasmiddel

Op het gebied van afwasmiddel kunnen we ook nog verbeteren. Je denkt er vaak niet over na, maar je afwasmiddel komt uit een plastic fles en bevat vaak ook nog microplastics. Er zijn verschillende keuzes die je kunt maken om te verduurzamen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je eigen afwasmiddel te maken. Check vooral het internet voor verschillende recepten. Je eigen afwasmiddel maken is heel milieuvriendelijk én goedkoop, en dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen! 

Gemak dient de mens is het gezegde, dus is zelf maken niets voor jou dan zijn er genoeg andere opties! Een mooi ecologisch verantwoorde optie is bijvoorbeeld Marcel’s Green Soap. Deze schoonmaak zepen zijn gemaakt van natuurlijke, biologisch afbreekbare en plantaardige ingrediënten en vrij van onder andere parabenen, chloor en kleurstoffen. De verpakking is gemaakt van gerecycled PET plastic. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat het afwasmiddel Lavendel en Rozemarijn echt heerlijk ruikt dankzij de biologische oliën en het werkt net zo goed als reguliere afwasmiddel. Koop jij liever geen afwasmiddel dat verpakt is in plastic kun je ervoor kiezen om voor vaste zeep te gaan. Werfzeep heeft een schoonmaakzeep die onder andere geschikt is voor de afwas. Snijd een stukje af of wrijf met je afwasborstel of spons even over de zeep en je kunt beginnen!

Krijg jij ook spontaan zin om de afwas te gaan doen? Heb jij tips nog meer om afwassen zo duurzaam mogelijk te maken? Laat het ons weten!

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.