My Eco Home.nl
thuiswerken
Lifestyle

15 tips voor duurzaam thuiswerken!

Nu we allemaal al maanden thuis zijn is thuiswerken voor velen werkelijkheid geworden. Voorheen werkten mensen misschien één hooguit twee dagen in de week thuis. Tegenwoordig is het eerder fulltime. Persoonlijk vind ik dat er veel voordelen zitten aan thuiswerken, maar vergeet ook zeker de nadelen niet. Doordat veel mensen thuis een niet al te ergonomische werkplek hebben kunnen er op den duur klachten optreden. Denk bijvoorbeeld aan rug- en nekklachten of een muisarm.

Daarnaast kun je je eenzaam voelen, omdat je alleen thuis zit en geen collega’s om je heen hebt. Het praatje bij de koffiemachine is er bijvoorbeeld even niet bij. Er zijn gelukkig een heleboel dingen die je kunt doen om thuiswerken leuk, draagbaar en duurzaam te maken. Wij zetten, vanuit eigen ervaring, 15 tips voor thuiswerken op een rij!

Duurzaam thuiswerken doe je zo met deze tips!

1. Ga iedere dag een frisse neus halen

Inkoppertje wel. Maar het blijkt zo moeilijk in de praktijk, om iedere dag een frisse neus te gaan halen. Even een rondje lopen en niet denken aan werk maar genieten van je omgeving. Wij kunnen je dit echt aanraden! Het hoeft ook niet lang te zijn, al is het maar 20 minuten. Wanneer je alleen loopt en normaal gesproken graag muziek of een podcast luistert, probeer dan dit eens een keer niet te doen. Op deze manier ben je ook nog bewust (mindful) bezig met je rondje.

Je zult merken dat je daarna weer met zin aan de slag gaat. Daarnaast zorgt een dagelijks rondje er ook voor dat je aan de nodige stappen komt. Want geef toe, we lopen met zijn allen een stuk minder nu we thuiswerken!

2. Neem pauze op vaste tijden

Op kantoor werkte ik volgens een vast schema. Rond 10 uur ging ik even staan en een fruitje eten, om 12 uur ging ik lunchen/wandelen en om 15 uur ging ik weer even staan en koffie drinken met collega’s. Door het thuiswerken merkte ik dat het moeilijker werd om dit schema aan te houden. Ik dronk bijvoorbeeld gewoon koffie achter mijn laptop en hield mijn pauze ook wel eens tussen het werken door. Helemaal niet goed!

Probeer net als op kantoor (als je dit ook deed) om volgens een vast schema pauze te houden. Dus bijvoorbeeld net als hierboven. Zet om 10 uur een melding aan dat je even naar beneden loopt voor een kopje koffie. Kan je gelijk je benen even strekken.

3. Organiseer een challenge op je werk

In het kader van meer bewegen helpt het vooral om dit samen te doen. Omdat je door het thuiswerken niet wordt gemotiveerd door je collega’s is het tijd om dit digitaal te gaan doen. Organiseer bijvoorbeeld een wandel- of een fiets challenge met een leuke/grappige prijs voor degene die de meeste stappen haalt. Je verplicht (motiveert) jezelf en je collega’s om te gaan bewegen en het is nog leuk ook vanwege het wedstrijdelement. Wees creatief en leef je uit! 

4. Investeer in een bureau en/of goede bureaustoel

Heel belangrijk, goed materiaal om aan te werken. Dit kan veel klachten voorkomen aan rug en nek, maar ook bijvoorbeeld een muisarm. Misschien wordt dit wel geregeld vanuit je werkgever, maar anders is het zeker de moeite waard om dit zelf aan te schaffen. De toekomst zal het leren, maar fulltime werken op kantoor gaat het na deze pandemie zeker niet meer worden wat ons betreft 😉

thuiswerken met koffie

5. Voor de luxepoezen: koop een mooi koffiezetapparaat

Mis je de cappuccino’s van kantoor? Dan zijn deze tips voor thuiswerken voor jou! Je zou kunnen overwegen om een mooi koffiezetapparaat aan te schaffen en jezelf om te toveren tot barista. Dan kun jij voortaan thuis genieten van een heerlijke latte machiato of cappuccino. Mocht je nog een prima koffiezetapparaat hebben thuis zou je ook kunnen kiezen voor een losse melkopschuimer. Hiermee creëer je ook heel makkelijk een lekker kopje koffie of warme chocomel. 😉

6. Drink voldoende water

Zorg dat je voldoende blijft drinken tijdens je werkdag. Ik doe dit zelf door voor ik begin twee flessen water op mijn bureau neer te zetten. Wanneer het er staat drink ik het namelijk. Plus je hoeft niet telkens naar beneden voor een nieuw glas (wel beter voor de stappen natuurlijk). Wij hebben de beste duurzame drinkflessen voor je op een rijtje gezet in dit artikel.

Wil je meer weten over de voordelen van water drinken? Lees er hier alles over!

7. Bel voor iedere vraag die je hebt een andere collega

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb twee collega’s die ik werkelijk voor alles bel. Daardoor loop je het risico dat het contact met je andere collega’s verwaterd. Dit wil je natuurlijk niet, want op kantoor spraken jullie elkaar veel vaker. Daarom heb ik de volgende oplossing bedacht: bel voor iedere vraag een andere collega uit je team! Daarmee onderhoud je de contacten met je andere collega’s veel makkelijker! Ik weet zeker dat je collega’s dit ook een van de betere tips voor thuiswerken vinden. 😉

wandel vergadering

8. Doe aan wandelend vergaderen

Bewegen en vergaderen, een gouden combinatie! Tijdens die suffe vergadering waar je anders maar stil zit en makkelijk afdwaalt ga je nu gewoon lekker naar buiten. Telefoon mee, oortjes in en gaan. Dat is nog eens goed combineren. 😉

9. Houdt je werkplek gescheiden van je woonomgeving

Heel belangrijk, een werkplek en een woonplek. Doordat we thuiswerken is de balans tussen werk en privé vaak moeilijk in evenwicht te houden. Daarom vinden we dit een van de belangrijkste tips voor thuiswerken. Wanneer je ‘s avonds op de bank zit en je laptop staat in het zicht pak je hem er toch makkelijk bij, om nog even dat mailtje te beantwoorden.

Wanneer je werkspullen in het zicht liggen kom je nooit echt los van je werk. Daarom raden wij je aan om een apart kantoor ruimte te creëren in huis. Om 17 uur trek je de deur achter je dicht en je bent ‘vrij’. Wanneer je geen ruimte in huis hebt om een eigen kantoor te creëren thuis raden wij je aan om de spullen na je werkdag wel op te ruimen en niet op tafel te laten liggen. Dit geeft zó veel meer rust. Probeer het eens!

10. Hanteer thuis een clean desk policy

Bij ons op kantoor werd ’s avonds altijd schoon gemaakt. Daarnaast hanteerden wij flex plekken waardoor het niet mogelijk was om spullen achter te laten op je bureau. De volgende dag zou een andere collega er gebruik van kunnen maken namelijk. Nu we allemaal thuiswerken en je je bureau niet hoeft te delen met 50 anderen is het belangrijk om thuis ook een clean desk policy te hanteren. Je werkdag begint gewoon een stuk rustiger wanneer je aan een opgeruimd en schoongemaakt bureau zit!

gezellige werplek thuis

11. Maak je werkplek gezellig

Een aanrader, maak je werkplek gezellig, zodat je er met plezier naar toe gaat. Zet een foto neer van je hond/kat/man of kind. Schilder de muren in een gezellig kleurtje. Zet een aantal luchtzuiverende planten neer of koop een zoutlamp, die houden de lucht ook nog eens schoon waardoor je je beter kan concentreren. Groen doet goed, je zult het zien!

12. Let op je energieverbruik

In het kader van duurzaam thuiswerken, denk om je energie verbruik. We pakken door het thuiswerken natuurlijk veel minder de auto wat dus minder CO2 uitstoot betekent. Alleen staat daar nu tegenover dat we vaker de kachel aanzetten thuis en gebruik maken van licht en elektronische apparatuur. Heb je daar al eens over nagedacht?

Probeer dus het licht uit te doen in ruimtes waar je niet aanwezig bent en trek de stekker uit het contact van apparatuur die je op dat moment niet gebruikt. Je kunt ook een extra trui aantrekken en de kachel een graadje lager zetten. Zo zijn er nog veel meer opties!

13. Schaf een uitwisbaar notitieboek aan

Dit is eerlijk gezegd een van mijn lievelings tips voor thuiswerken. Gebruik jij ook zo veel papier om je notities tijdens je werk op te schrijven? Wat dat betreft ben ik best wel een ouderwetse miep, ik hou van lijstjes en schrijven op papier in plaats van op de laptop. Helaas resulteert dat in veel papier dat allemaal moet worden versnipperd. Hier worden onnodig bomen voor gekapt.

Hier wilde ik iets aan doen en het blijkt dat het makkelijker is dan ooit. Zo is er dus het uitwisbare notitieboek! The best of both worlds: gewoon lekker schrijven op ‘papier’ maar geen onnodige verspilling van blaadjes en bomen! Ik ben zó enthousiast! Ik gebruik het uitwisbare notitieboek van Bambook. Zij hebben supergave uitwisbare notitieboeken en agenda’s. Zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen op hun website.

Bijkomend voordeel: voor ieder product wat ze verkopen planten ze een boom terug! Hun missie is om in 2025 1 miljoen bomen te hebben geplant. Daar wil je toch zeker een steentje aan bijdragen?! Klik hier voor alle producten!

uitwisbaar notitieboek

14. Werk volgens een gepland schema

Hier kun je gelijk je uitwisbare notitieboek voor inzetten. Maak aan het begin van je werkdag een schema met wat je wilt gaan doen. Geef ook een tijdsindicatie aan hoelang je erover gaat doen. Je kunt ook je pauzes invoegen. Door van te voren je dag uit te stippelen kun je veel efficiënter werken. Het is daarnaast ook nog motiverend om een vinkje te zetten als je iets hebt afgerond.

Let wel op: wees realistisch met je planning. Voeg ook pauzes in en probeer goed in te schatten qua tijd wat je nodig gaat hebben. Je kunt beter te weinig hebben ingepland en extra tijd over hebben voor een aanvullend klusjes dan wanneer je je dag helemaal vol plant en je doel niet kan halen. Dat werkt dus niet motiverend. 😉

15. Bel eens met een collega over niet werk gerelateerde zaken!

Heel belangrijk punt! Op kantoor ben je namelijk veel eerder geneigd om met collega’s te spreken over koetjes en kalfjes. Met thuiswerken gebeurt dat toch veel minder vind ik. Bel daarom eens een collega en probeer eens om over iets anders te praten dan werk. Zo belangrijk om het sociale aspect met je collega’s goed te onderhouden. Ik merk zelf dat we allemaal een luisterend oor kunnen gebruiken of een grapje op zijn tijd.

Je kunt natuurlijk ook een online quiz organiseren voor je collega’s of een muziekbingo. Succes gegarandeerd!

Hopelijk hebben we jou met dit lijstje kunnen motiveren en inspireren om er het beste van te maken tijdens het vele thuiswerken! Zet ‘m op!

Heb jij nog tips om thuiswerken leuk en groen te houden? Laat het ons weten in de reacties!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.