Luchtzuiverende planten kopen? 10x opties voor een schone omgeving!
Luchtzuiverende planten, je hoort er steeds meer over. Planten staan dus tegenwoordig niet alleen meer bekend om de sfeer die ze brengen maar ook om de functie. Zo zou een luchtzuiverende kamerplant de lucht zuiveren op een natuurlijke manier. Wanneer je de planten in iedere ruimte in huis zet maak je optimaal gebruik van deze natuurlijke luchtreinigers! Wij hebben een lijstje opgesteld met de 10 beste luchtzuiverende planten!
1. Calathea – Calathea Amabilis
De Calathea vinden wij een super mooie plant die ook nog eens een nuttig functie heeft. Er zijn verschillende soorten vormen Calathea’s verkrijgbaar maar ze zijn herkenbaar aan de kleuren. Iedere soort heeft namelijk de kleuren lichtgroen, donkergroen en paars erin verwerkt. Daarnaast vinden wij het ook heel gaaf om te zien dat de Calathea zichtbaar leeft! De bladeren van de plant sluiten ‘s avonds en gaan ‘s ochtends weer open. De plant gedijt goed in de schaduw en houdt van natte voeten. Een mooie luchtzuiverende plant voor in je kantoor misschien?
2. Gatenplant – Monstera Obliqua
De gatenplant is een makkelijke plant om te onderhouden voor mensen zonder groene vingers én is daarbij sterk luchtzuiverend. Dit is de ideale luchtzuiverende plant voor op kantoor!
De gatenplant ziet er daarnaast grappig uit door zijn gekke vorm blad. Een beetje water geven en weer door. De gatenplant komt er in verschillende formaten, van heel groot tot heel klein, daarom is er voor elk huis wel een geschikte te vinden.
3. Blauwvaren – Phlebodium Areum
De blauwvaren is herkenbaar aan zijn koele kleur, niet alleen koel van koud maar ook omdat wij hem gewoon cool vinden! De blauwvaren haalt schadelijke stofjes uit de lucht en zuivert deze door gewoon aanwezig te zijn. Deze plant doet het het beste in een (half) schaduw omgeving en houdt van een vochtig bodem. Een mooie luchtzuiverende plant die geschikt is voor veel ruimtes in huis!
4. Lepelplant – Spathiphyllum Silvana
Een luchtzuiverende kamerplant met witte bloemetjes ofwel lepeltjes aan de bovenkant. Dit is ook weer een flexibele plant welke er mooi uitziet en makkelijk in de verzorging is. Regelmatig water geven, de witte bloemen eens in de zoveel tijd eruit halen (geen zorgen, ze komen terug!) en af en toe nat spuiten. Een recept wat er voor gaat zorgen dat jullie heel gelukkig met elkaar worden.
5. Vrouwentong – Sansevieria Trifasciata
Ook wel de studentenplant genoemd. Deze plant is namelijk onverwoestbaar. Dit was de eerste plant die ik in huis had, de verkoopster noemde het toen studentenplant en ik voelde me helemaal verontwaardigd want ik was toch geen student meer? Nu na jaren heb ik de plant nog steeds, hij heeft overal gestaan, op de vensterbank in de woonkamer (volle zon), slaapkamer (geen zon), hal (ook geen zon) en hij doet het dus nog steeds prima! Ook ben ik hem zo vaak vergeten water te geven, maar de plant leeft nog steeds. Ik snap wel waar die naam vandaan komt. Ideaal dus als je de lucht wilt reinigen maar soms nog wel eens water vergeet te geven! Het meest bijzondere aan deze plant is dat hij ’s nachts ook in staat is CO2 om te zetten in zuurstof. Een hele geschikte luchtzuiverende plant voor in de slaapkamer dus!
6. Vioolbladplant/Tabaksplant – Ficus Lyrata
De vioolbladplant is ook weer zo’n echte allemansvriend. De plant komt in diverse vormen, kleuren en maten, zo is er voor ieder wat wils. De plant doet een beetje denken aan de jungle en houdt daarom ook van een vochtige bodem. Regelmatig even voelen dus! Daarnaast houdt de Ficus van zon en moet hij wanneer je hem verplaatst vaak een beetje wennen aan zijn nieuwe stek. Wel goed om te weten dat het witte sap wat in de plant zit licht giftig is, pas dus om met kleine kinderen.
7. Aglaonema – Aglaonema Stripes
Een plant met donkergroene randen en een lichtgroene binnenkant vol met mooie patronen. Een makkelijke plant die niet houdt van direct zonlicht, zet hem dus op een (half) schaduw plek en hij zal zijn werk het beste doen. Geef de Aglaonema niet teveel water maar laat de grond eerst wat opdrogen voor je hem weer wat geeft. In de winter is de plant op rust en heeft hij helemaal niet zoveel water nodig. Hij blijft dan uiteraard wel zijn werk doen. 😉
8. Goudpalm – Areca Lutescens
De goudpalm doe ons ook daadwerkelijk denken aan een palm en is een snelle groeier. De plant vraagt wel wat aan verzorging, hij houdt van water, lekker veel licht en de bruin geworden bladeren dienen regelmatig gesnoeid te worden. Ondanks dat de plant van licht houdt is het belangrijk om hem niet in direct zonlicht te zetten, daar kan hij niet zo goed tegen. De goudpalm is er in verschillende maten en is daarom met uitstek geschikt om als luchtzuiverende plant te dienen in de woonkamer.
9. Olifantsoor – Alocasia Zebrina
Een prachtige, bijzondere plant, maar wel met een gebruiksaanwijzing (weten wij uit ervaring). De bladeren van de olifantsoor lijken, uiteraard, op olifantsoren maar wij vinden het ook wel wat weg hebben van hartjes. De plant houdt van kleine hoeveelheden water maar absoluut niet teveel, dan gaat hij druipen. Daarnaast houdt een olifantsoor van veel licht, het is aan te raden om hem dicht bij een raam te zetten. Denk er daarbij wel om dat hij niet naast een kachel moet staan, de lucht is daar vaak te droog. De Alocasia is constant in ontwikkeling en creëert daarbij nieuw bladeren en stoot oude bladeren af. Een scheutje pokon op zijn tijd kan deze jongen dus echt wel gebruiken.
Persoonlijk ben ik echt dol op deze plant, het is een ware Eyecatcher in huis maar wel behoorlijk moeilijk in onderhoud. Ik ben er nog steeds niet achter wat de meest geschikte plek is voor deze plant. Daarnaast is deze plant ook giftig, let dus op met kleine kinderen en dieren.
10. Aloe Vera – Barbadensis
Een super makkelijke plant in onderhoud, hij kan namelijk weken zonder water omdat hij deel uitmaakt van de vetplantenfamilie. Daarnaast houdt de vetplant van licht, een (thuis)kantoorruimte of woonkamer is daarom erg geschikt. De Aloe Vera groeit voornamelijk in de breedte waardoor af en toe verpotten nodig is.
Wij hebben inmiddels een aantal luchtzuiverende planten in huis staan. Wij merken daarbij dat sommige planten moeilijk in onderhoud zijn en andere makkelijker. Dit is natuurlijk helemaal afhankelijk van de plaats en de verzorging die je de planten geeft. Een tip: lees dus altijd wat een plant nodig heeft en of jij dit kan bieden. Zo fijn dat er zo veel planten zijn die ook nog eens de lucht schoonmaken en de ruimte gezellig maken. We love plants!
Heb jij al luchtzuiverende planten in huis? Zo ja, merk je verschil? Of weet jij nog andere luchtzuiverende planten voor in huis? Laat het ons weten in de reacties!
Ben je naast luchtzuiverende planten ook geïnteresseerd in minimalisme en hoe dit toe te passen? Lees dan zeker dit artikel!