My Eco Home.nl
Aloë vera plant

Wat is aloë vera en wat doet het voor je?

Aloë vera, ook wel de wonderplant genoemd, wordt al sinds jaar en dag als geneesmiddel gebruikt voor onder andere acne, psoriasis, een zonverbrande huid, snijwonden en insectenbeten. Niet alleen wordt de plant uitwendig gebruikt als gel of in cosmetica, ook inwendig zijn er producten met aloë vera. Er bestaan namelijk aloë vera drankjes! 

Wat is aloë vera?

Aloë vera is een niet-giftige plant met een geneeskrachtige werking. Hij kan een hele lange tijd zonder water omdat de plant water opslaat in zijn bladeren. Het geneesmiddel wordt al gebruikt sinds 2200 voor Christus, dus het gaat al jaren mee. Waar het van origine vandaan komt is niet helemaal duidelijk, wel is duidelijk dat het een woestijnplant is. De plant werd al snel verscheept naar alle hoeken van de aarde. Inmiddels groeit de aloë vera plant in voornamelijk mediterrane landen zoals Mexico, Indonesië en de Canarische Eilanden. 

Wat zit er in aloë vera?

Aloë vera zit bomvol goede ingrediënten, waaronder vitamine A, C en E, mineralen zoals calcium, ijzer, kalium, magnesium, zink en zeker 18 tot 20 essentiële aminozuren. Dit zijn enzymen die belangrijk zijn voor je lichaam, ze helpen bijvoorbeeld met je spijsvertering, stofwisseling en immuunsysteem.

Waarvoor wordt aloë vera gebruikt?

Decoratie

Je kunt aloë vera op verschillende manieren gebruiken. Om te beginnen als decoratie plant, bij vele tuincentra en bouwmarkten kun je de aloë vera plant kopen. Het is een goede starter plant omdat het weinig vraagt. Een zonnige, half-schaduwrijke plaats en niet te veel water houd je aloë vera plant lang gelukkig. Een bijkomend voordeel is dat je met de aloë vera plant altijd een geneesmiddel in huis hebt. Snij een stuk af en gebruik de aloë vera gel voor uitwendig gebruik. 

Inwendig

Aloë vera wordt ook verwerkt tot drankjes. Nadat de gel van de plant is ingewonnen wordt het blad fijngemalen en het sap eruit geperst. Het drankje wat je vervolgens krijgt en drinkt kan helpen tegen obstipatie. Het heeft namelijk een licht laxerende werking.  Daarnaast werkt het hydraterend en is het een caloriearm drankje, een goed alternatief van suikerhoudende dranken en vruchtensappen. Let wel op hoeveel toegevoegde suikers en andere ingrediënten zijn gebruikt. 

Last but not least, aloë vera wordt gedronken als hulpmiddel voor gewichtsverlies. Het bevordert namelijk je stofwisseling. Een goed werkende stofwisseling verbrand calorieën  sneller waardoor je sneller gewicht verliest. Je kunt ook aloë vera tabletten slikken voor hetzelfde resultaat! 

Uitwendig

Daarnaast wordt de aloë vera uiteraard ook nog uitwendig gebruikt. Het wordt verwerkt in cosmetica producten, crèmes en gel. Voordeel van aloë vera is bijvoorbeeld dat het hydraterend en verzorgend werkt en het stimuleert de doorbloeding. Tel dit bij elkaar op en je hebt in no time je stralende, elastische en jonge huid weer terug! 😉 

Naast dat de huid verzorgd wordt is aloë vera ook dé manier om je huid te verzorgen wanneer je last hebt van eczeem, insectenbeten, een zonverbrande huid, acne en ga zo maar door. Het heeft een koelend en kalmerend effect waar je huid op dat moment precies behoefte aan heeft! 

Zo zie je maar dat een op het oog gewone plant tal van geneeskrachtige werkingen kan hebben. In welke vorm heb jij aloë vera geprobeerd? Crème, gel, tablet, als drankje of in cosmetica?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.