My Eco Home.nl
Vrouw met wit shirt en lang haar
Badkamer,  Reviews

Review time: de beste Shampoo Bar zonder SLS!

De populariteit van de shampoo bar is inmiddels niet meer te ontkennen. Iedereen heeft er wel eens over gehoord of zelfs een shampoo bar geprobeerd! Er bestaan zoveel soorten dat het lastig is om te kiezen welke soort shampoo bar nou bij jou past. Net zoals bij shampoos in fles zijn er varianten voor krullend haar, droog haar, blond haar en noem maar op.

Doordat er ondertussen zoveel opties bestaan vonden we het bij tijd voor een check. Wat vinden we nu echt belangrijk naast duurzaam, vrij van plastic en een lekker geurtje? We kwamen snel tot de conclusie dat we dan kiezen voor zo ecologisch mogelijk, wat volgens ons in ieder geval zonder SLS betekent. Maar wat is SLS nu precies en waarom is het slecht voor ons en de natuur? Wat zijn de beste shampoo bars zonder SLS? In dit artikel vertellen we je er alles over!

Wat is SLS ?

In veel shampoos is het stofje SLS toegevoegd. SLS betekent Sodium Lauryl Sulphate. Dit is een sulfiet dat er voor zorgt dat shampoos lekker gaan schuimen en onze hoofdhuid goed schoonmaakt. Klinkt eigenlijk als iets wat je niet per se zou willen mijden bij het gebruiken van een shampoo.

Echter, het is inmiddels ook bekend dat SLS als stof in shampoo zorgt dat je hoofdhuid uitdroogt en trekkerig aan kan voelen. Dit komt omdat SLS het bovenste laagje van je opperhuid verwijdert. Van nature gaat je hoofdhuid vervolgens talg aanmaken om deze droogheid te bestrijden waardoor je huid en haar weer vet worden. Dit is iets wat we juist willen voorkomen! SLS maakt de huid zo droog dat het geïrriteerd aan kan voelen en kan zorgen voor jeuk.

Doordat het een goedkoop product is en zorgt voor lekker veel schuim vind je SLS in vrij veel shampoos en andere cosmetische producten terug. Overige producten waar SLS in zit zijn bijvoorbeeld tandpasta’s en huidcrèmes. SLS zorgt er namelijk ook voor dat een product lekker smeerbaar is.

Goed om te weten is verder dat SLS een agressief ingrediënt is wat ook wordt gebruikt in bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen. Nog meer reden om eens na te gaan of je dit wel wilt hebben in jouw lieveling shampoo of conditioner.

Hoe zit dat dan met SLES?

SLES wordt voluit ook wel Sodium Laureth Sulphate genoemd. SLES is vergelijkbaar met SLS alleen is het iets minder chemisch. Sommige mensen kunnen SLES daarom ook beter verdragen dan SLS. Echter, wanneer jij tijdens het haren wassen merkt dat je hoofdhuid nog steeds droog en trekkerig aanvoelt is het beter om deze ingrediënten beide te gaan mijden.

Het goede nieuws voor ons is dat er inmiddels aardig wat shampoo bars bestaan waarin SLS en SLES niet meer zijn toegevoegd! 

Meerdere soorten shampoo bars naast elkaar

Voor het eerst een shampoo bar zonder SLS/SLES gebruiken

Wanneer je voor het eerst een shampoo bar zonder SLS/SLES gaat gebruiken kan het zijn dat je haar eraan moet wennen. Dit komt omdat je hoofdhuid en haar waarschijnlijk al jarenlang gewend is aan producten waar deze sulfaten inzitten. Op het moment dat je producten gaat gebruiken zonder SLS/SLES moet je eigenlijk een beetje ‘afkicken’.

Verder is het naast het wennen voor je hoofdhuid en je haar ook wennen voor jezelf. Dit omdat de shampoo aanzienlijk minder zal schuimen dan dat je gewend was in vergelijking met reguliere shampoos.

Toch raden we je aan om door te zetten omdat je na een aantal keer wassen zult merken dat je huid en haar er beter op zullen reageren. Wel voelt je haar waarschijnlijk plakkerig en minder zacht aan na het wassen, dit wordt beter na enkele wasbeurten. De hoeveelheid hiervan kan per persoon verschillen en varieert tussen de 1 tot 10 wasbeurten. Uiteindelijk zul je minder last hebben van een droge, trekkerige huid, schilfervorming en haaruitval. Klinkt goed toch! Wij vinden dat de voordelen uiteindelijk zwaarder wegen dan de nadelen. 😉

Tien redenen nodig waarom jij een shampoo bar moet gaan gebruiken? Lees dan dit artikel!

De beste shampoo bar zonder SLS van Flow Cosmetics

Wij van My Eco Home zijn fan van de shampoo bars van Flow Cosmetics. Flow Cosmetics is een Nederlands bedrijf opgericht in 2004. Ze maken cosmetische producten van biologische oorsprong, gefabriceerd in een kleine fabriek in Finland. Een heel mooi concept waarbij ze enkel gebruik maken van natuurlijke ingrediënten. Ook zijn de producten vrij van conserveermiddelen, veganistisch en dierproefvrij. Mooi hè!

Bij Flow Cosmetics hebben ze naast gezichts- en lichaamsverzorgingsproducten ook haarproducten in het assortiment. Zij hebben meerdere soorten shampoo bars zonder SLS waarvan wij vinden dat dit de beste zijn! Zo zijn er onder andere varianten voor blond-, bruin- en rood haar, krullend haar en zeer droog haar. De beste variant kan natuurlijk voor jou anders zijn afhankelijk van jouw type haar. 🙂 Lees snel verder om te zien welke shampoo bar van Flow Cosmetics wij het beste vinden!

Vrouw wast haar met shampoo

Beer & Oat Protein Shampoo Bar

De Beer & Oat Protein Shampoo bar van Flow Cosmetics is een product voor fijn en droog haar. Na gebruik krijgt jouw haar echt een volume boost en wordt haaruitval verminderd. De bar is neutraal van geur en bestaat uit enkel natuurlijke ingrediënten. De shampoo bar zit vol vitamine B en is een goede keuze voor droog en futloos haar.

Na gebruik blijkt dat de shampoo bar lekker schuimt, zelfs zonder SLS! Dit is natuurlijk super fijn omdat we hier stiekem toch een beetje aan gewend zijn. 😉 De shampoo bar is ook nog eens zero waste en kan goed bewaard worden in een zeepbakje (deze is heel fijn :D). Daarnaast gaat de shampoo bar tot wel 80 wasbeurten mee! Wel kan je haar iets stug voelen na het wassen. Maar daar hebben ze bij Flow Cosmetics ook iets op bedacht: de Flow Heather Haarspoeling!

Heather Haarspoeling

De Heather Haarspoeling van Flow Cosmetics is een soort conditioner speciaal ontwikkeld voor droog haar. Daarnaast maakt het je haar zacht en glanzend en sluit hij dus perfect aan op het gebruik van de Beer & Oat Proteïne shampoo bar. De geur is lekker kruidig en de haarspoeling ondersteunt de shampoo bar nog eens extra bij het verminderen van haaruitval.

Wel is het gebruik even wennen. De Heather Haarspoeling zit in een glazen fles en dient voor gebruik vermengd te worden met water. Per wasbeurt los je ongeveer 10 tot 20 ml haarspoeling op in 100 tot 200 ml warm water. Even schudden en aanbrengen op je haar, laat dit even intrekken en spoel het haar vervolgens uit. Resultaat: zacht en glanzend haar, wat makkelijk doorkambaar is. Een fles Heather Haarspoeling gaat tussen de 25 tot 30 wasbeurten mee.

De prijs van de shampoo bar is €15,00 en de conditioner is €22,00. Dit is natuurlijk iets duurder dan een standaard shampoo en conditioner maar, aangezien de shampoo bar tot wel 80 wasbeurten mee gaat valt het relatief gezien wel mee. En daarbij vinden we de shampoo en conditioner echt veel beter dan reguliere shampoo welke verkrijgbaar zijn bij de drogist. Je merkt écht verschil en bent daarnaast lekker bezig om een betere planeet te realiseren!

Kortom, wij vinden de haar producten van Flow Cosmetics een aanrader! Het was de eerste maand wel even wennen om met minder schuim je haar te wassen. Ook vergt het iets aan planning om de conditioner te gebruiken, maar na een paar keer werd dit de normale routine. Uiteindelijk wordt je haar (en hoofdhuid) er zoveel gezonder van.

Dat wil jij toch ook? Wij zijn erg benieuwd wat jullie vinden van deze producten! Laat het weten in de reacties!

Meer reviews lezen?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.