My Eco Home.nl
zeepbel

Wat is SLS en SLES?

Als je je een beetje hebt verdiept in milieuvriendelijk haarwassen ben je het vast tegengekomen, SLS of SLES. Deze stoffen komen vaak negatief aan bod en dat is niet zonder reden. In dit kennisbank artikel leggen we je kort en bondig uit wat SLS/SLES is en waarom je beter voor shampoo of zeep kunt kiezen zonder deze ingrediënten. 

SLS is kortgezegd een stofje die ervoor zorgt dat producten (shampoos bijvoorbeeld) lekker gaan schuimen. SLS is een afkorting voor Sodium Lauryl Sulphate. De stof is niet goed voor onze huid omdat het ervoor zorgt dat deze uitdroogt. Dit komt doordat de stof de bovenste laag van je opperhuid verwijdert. Hierdoor denkt je huid, hey dit wordt wel erg droog en gaat vervolgens talg produceren om deze droogheid te bestrijden. Door het produceren van meer of extra talg kun je weer een vette (hoofd)huid krijgen. Uiteindelijk kan je huid zelfs gaan jeuken en geïrriteerd aanvoelen. 

SLES, ook wel Sodium Laureth Sulphate genoemd is een vergelijkbare stof alleen iets minder chemisch. Sommige mensen kunnen SLES beter verdragen, dit komt doordat de stof minder chemicaliën bevat. Wij zjin van mening dat je nog steeds beter kunt kiezen voor producten waar de stof niet aan is toegevoegd. 

Andere producten waar SLS/SLES aan toe zijn gevoegd zijn huidcrèmes, tandpasta’s en schoonmaakmiddelen. Met name de laatste maakt dat wij geen producten meer met SLS/SLES willen gebruiken. Want waarom zou je iets wat terugkomt in schoonmaakmiddelen op je huid smeren? 

Heb je inspiratie nodig om je huidige producten te gaan vervangen voor varianten zonder SLS/SLES? Start gemakkelijk, schaf bijvoorbeeld een shampoo bar zonder SLS aan! Of deze fijne tandpasta’s van Ben & Anna, die bevatten sowieso geen schadelijke ingrediënten én zijn zero waste.

Was jij al bekend met SLS/SLES en de effecten ervan? Of heb je nog tips voor fijne producten zonder deze stoffen? Laat het ons weten in de reacties!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.