My Eco Home.nl
yoga-nidra
Lifestyle

Yoga Nidra, dé manier om volledig tot rust te komen!

Heb jij moeite met slapen, dingen loslaten of last van angst, depressie of een burnout? Dit kan allemaal worden opgelost met Yoga Nidra. Deze praktijk van yoga wint aan populariteit over de hele wereld vanwege zijn helende werking. Tegenwoordig ontvangen we constant prikkels en die worden niet of slecht verwerkt. Met Yoga Nidra kom je fysiek, mentaal en emotioneel tot rust gewoon door op je rug te liggen. Wij gaan je introduceren in de wereld van Yoga Nidra, wat het is en hoe het werkt. Hopelijk bereik jij dan binnenkort ook positieve resultaten met Yoga Nidra! 

Wat is Yoga Nidra?

Yoga Nidra betekent ‘slaap van de yogi’s’. In 1950 werd het door Satyananda Saraswati ontdekt en gecreëerd zoals wij Yoga Nidra vandaag de dag kennen. Het is echter niet zo dat je ook echt slaapt. Je bewustzijn ligt tussen waken en slapen in, een niveau dat je normaal alleen bereikt tijdens je diepe slaap. Wat je wilt bereiken is volledige lichamelijke ontspanning terwijl de geest wakker blijft. Na een sessie voel je je uitgerust en verfrist. Er wordt zelfs gezegd dat een uur Yoga Nidra gelijk staat aan 4 uur slaap. Toch betekent dit niet dat je niet meer hoeft te slapen. Uiteindelijk heeft iedereen nog steeds een goede nachtrust nodig. 

Iedereen kan het beoefenen. Je hoeft namelijk geen ingewikkelde yoga poses aan te nemen. Draag comfortabele warme kleren, die je warm houden. Je kunt op een yogamat op de grond, op de bank of in bed liggen. Neem een ontspannen houding aan, zet een video op en laat jezelf begeleiden naar die diepe bewuste ontspanning. Probeer niet in slaap te vallen, maar mocht dit gebeuren geeft dit natuurlijk niet. Je lichaam had dan waarschijnlijk behoefte aan rust en onbewust luister je alsnog mee naar de sessie. Je kunt er geen fouten mee maken! 

yoga-nidra

Hoe werkt Yoga Nidra?

Het is eigenlijk vrij simpel, je gaat op de grond liggen en volg een stem die instructies geeft. De stem legt uit wat je moet doen en waar je op moet letten. Een sessie gaat bijvoorbeeld zo: je begint vaak met ademhalings- en bewustzijnsoefeningen. Daarna zet je een intentie voor de meditatie: de Sankalpa. (Sankalpa is een korte positieve zin die zich richt op een probleem dat je wilt oplossen zoals ‘ik ben gezond’ of ‘ik laat mijn angsten los’). Deze Sankalpa blijft bij je totdat het probleem is opgelost, pas daarna kies je een nieuwe. Daarna komt een bodyscan, maar dat is niet helemaal hetzelfde zoals bij mindfulness. De stem gaat je hele lichaam af in een vrij snel tempo en jij stelt je het genoemde lichaamsdeel voor of breng je bewustzijn er naar toe. Nu begint het ademwerk, je volgt instructies op over hoe snel je adem haalt en focust je op bepaalde delen van de adem. Hierdoor verschuift je aandacht van je fysieke lichaam naar de diepere lagen. Hierna komt de visualisaties, er worden objecten of beelden geschetst en jij gaat je die voorstellen. Daarna kom je weer terug bij je Sankalpa en herhaalt die nog een aantal keren en dan kom je langzaam weer terug in het hier en nu.  

Waarom is ontspannen belangrijk?

Het is belangrijk om dagelijks een moment van ontspanning in te lassen. We krijgen ontzettend veel prikkels gedurende de dag binnen en kunnen ons daardoor niet volledig ontspannen. Dit veroorzaakt stress of we ons er nu bewust van zijn of niet. Stress verstoord alle processen in het lichaam, zoals ademhaling, bloeddruk, temperatuur etc. Terwijl je lichaam juist bezig is om deze functies in balans te houden. Het is schadelijk wanneer je lichaam constant uit balans is en het kan meerdere lichamelijke en mentale klachten veroorzaken. Vaak wordt gedacht dat je ontspant door thuis op de bank te ploffen en tv te kijken of door een boek te lezen. Dit klopt niet, dit zorgt ervoor dat je tijdelijk bent afgeleid, maar je krijgt alsnog prikkels binnen. Yoga Nidra brengt je naar een ultieme ontspanning. Dankzij die ontspanning laat je juist de spanning in je lichaam los. Zo komen je lichaam en geest weer in balans. 

Er zijn verschillende lengte van sessies, van 10 minuten oplopend tot ruim een uur. Zo kun je een sessie kiezen waar je op dat moment tijd voor hebt. Met de kortere sessies bereik je uiteraard een minder diep niveau dan de langere sessies. Het kan gemakkelijk worden toegepast in verschillende situaties. Ben je op kantoor en heb je behoefte aan rust dan kun je gemakkelijk een korte sessie inlassen. Dit helpt je ook om focus te houden en daarna weer met volle concentratie aan het werk te gaan. 

yoga-nidra

Wat zijn de voordelen van Yoga Nidra?

Klinkt allemaal leuk en aardig dit, maar je vraagt je misschien af waar Yoga Nidra goed voor is. Dat is nog best een lange lijst! Er zijn veel mensen die Yoga Nidra beoefenen voor een betere nachtrust. Heb je moeite om in slaap te komen, dan kan het helpen om een sessie in te lassen. De intentie kan dan zijn om in slaap te vallen tijdens de sessie, zo heb je een diepere slaap en een betere kwaliteit van slapen. Het geeft meer energie en minder angst en frustratie. Het brengt rust, creativiteit en versterkt je immuunsysteem. Met Yoga Nidra is je geest ontspannen en is deze ontvankelijk voor suggesties en verandering. Zo integreer je gewoontes makkelijker en verbetert het je mentale focus. Het schoont je onderbewustzijn op en helpt je stress los te laten. Verder helpt het tegen depressies, burnouts, verslavingen, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. We zeiden het al, het is nog een hele lijst van voordelen. Snel beginnen dus! 

Waar kun je een sessie volgen?

Je kunt niet jezelf begeleiden tijdens een Yoga Nidra sessie. Dit komt omdat je dan je bewust moet zijn van wat je doet, terwijl je juist volledig tot rust probeert te komen. Wil je het een keer proberen, dan kun je op YouTube verschillende video’s vinden. Ben je echt geïnteresseerd geraakt en wil je een programma volgen, dan is de online cursus Yoga Nidra van Happy with Yoga iets voor jou. Dit programma is gemaakt door Melanie en Rolf (van de Mindfulness cursus!). Je betaalt eenmalig €37 en je hebt levenslang toegang tot de cursus. Bevalt het je niet dan kun je binnen 30 dagen je geld terugvragen. 

Bij dit programma ontvang je een aantal dingen:

  • 7 Yoga Nidra sessies van verschillende lengtes (Nederlandstalig)
  • Een E-book met meer uitleg over Yoga Nidra en de achtergrond ervan 
  • 3 korte Yoga lessen die je eventueel voor de Yoga Nidra sessie kunt doen (dit is uiteraard geen vereiste)
  • Een aanmelding tot de Yoga Nidra Facebook groep van Happy with Yoga. Zo kun je contact leggen met andere beoefenaars van Yoga Nidra, mocht je hier interesse in hebben. 

Ben jij geïnteresseerd geworden in het beoefenen van Yoga Nidra? Check dan vooral de Yoga Nidra cursus van Happy with Yoga. Wij zijn in ieder geval super enthousiast en hopen dat jij ook alle voordelen uit Yoga Nidra haalt! 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.