My Eco Home.nl
garage-opruimen
Lifestyle

In vier stappen overzichtelijk, effectief en snel je garage opruimen!

We zijn er bijna! Dit is het allerlaatste artikel van de Grote Voorjaarsschoonmaak Challenge. Een maand lang hebben we iedere week 2 ruimtes van het huis aangepakt. Als het goed is blinkt je hele huis. Wat een heerlijk gevoel, wij houden hem erin, die grote voorjaarsschoonmaak! Nu komt dus het laatste deel, de garage. Je garage opruimen lijkt een berg die niet gemakkelijk te beklimmen is, maar het tegendeel is waar. Gewoon beginnen is de truc, dan komt de rest vanzelf wel. Heb je toch nog een zetje in de rug nodig dan kan dit artikel je misschien helpen. Wij leggen in vier stappen uit hoe je effectief en snel je garage kan opruimen! 

Wat je nodig hebt

Om te beginnen is het makkelijk om de spullen die je nodig gaat hebben voor het opruimen alvast bij elkaar te zoeken. Ook het opruimen van de garage kan op een duurzame manier, dus kies altijd voor milieuvriendelijke schoonmaakspullen en opbergdozen. Maar, genoeg gepraat, hierbij de ‘garage opruimen’-checklist:

 • Bezem
 • Trapkrukje
 • Stofzuiger
 • Sopje met allesreiniger (Wij gebruiken Marcel’s Green Soap)
 • Dweiltjes
 • Spinnenrag
 • Opbergdozen/containers
 • Permanente marker
 • Handschoenen (optioneel)

Stap 1: Haal alles uit de garage

Kies een zonnige dag om de garage op te ruimen en haal alles naar buiten. Zo houdt je het in de garage overzichtelijk. Het zorgt ervoor dat je het later allemaal makkelijker een eigen plekje kan geven en dan kun je straks alles in de garage goed schoonmaken! Sorteer alvast alle spullen wanneer je het buiten zet, dat maakt de volgende stap weer makkelijker. Zet het gereedschap bij het gereedschap, kerstspullen bij de kerstspullen, enzovoorts. 

garage-opruimen

Stap 2: Zoek alle spullen uit

Zet de ‘Houden’, ‘Twijfel’ en ‘Doneer/Afval’ dozen maar weer klaar. Het is tijd om minimalisme in de garage toe te passen! De garage is een plek waar alles snel wordt neergezet zodat het uit het zicht is. Dat betekent alleen niet dat het er niet meer is. 😉 Je spullen heb je als het goed is al gesorteerd. Check nu alle items en beslis of je het nodig hebt of niet. Maak daarbij niet te vaak gebruik van de Twijfel box, die staat er echt alleen voor de extreme twijfelgevallen!

Dit maakt het opruimen van de garage alleen maar lastiger. Wat kan helpen is door de volgende vragen te stellen aan jezelf:

 •         Hoe lang ligt het al in de garage?
 •         Hoe vaak heb je het uit de garage gehaald om dit te gaan gebruiken?
 •         Als je het niet meer zou hebben zou je het dan missen?

Mocht je er voor kiezen om dat waar je over twijfelt te houden, probeer het dan ook echt te gebruiken. Als je het de volgende keer tijdens het opruimen van de garage weer tegenkomt terwijl je het niet hebt gebruikt weet je dat het tijd is om het weg te doen.

Heb je spullen in de Doneer/Afval box gedaan, ga dan na wat er gedoneerd kan worden en wat weg moet. In het kader van een gezonde planeet is het altijd mooi om spullen een tweede kans te gunnen! Zorg je er trouwens voor dat de doneer/afval spullen wel echt weg gaan? Anders heb je straks een hoek vol met spullen in de garage die je eigenlijk niet meer wilt hebben, dat zou zonde zijn! 

Stap 3: Maak de hele garage schoon

Nu dat de garage helemaal leeg is kun je gemakkelijk alles schoonmaken. Werk altijd van boven naar beneden, dus begin maar met de spinnenwebben in de hoek. Wij hebben thuis in de garage ook stellingen staan, mocht het mogelijk zijn haal die van de muur en haal daar natuurlijk ook een sopje overheen. Gebruik voor het schoonmaken van de garage duurzame schoonmaakproducten. Tegenwoordig heb je genoeg keuze, check vooral de producten van Sophie’s Choice, Ecover en Marcel’s Green Soap eens. In dit geval heb ik Marcel’s Green Soap gebruikt, maar de keuze is geheel aan jou 😉 

Ik vind het gemakkelijker om eerst de bezem door de garage te halen en daarna de stofzuiger. De bezem haalt zo het ergste vuil al weg, waardoor de stofzuiger het niet zo zwaar krijgt. Zet de stellingen weer op zijn plek en voel je vrij om te kijken wat de beste indeling gaat zijn. Je wilt het maximale uit je garage halen, dus kijk vooral op wat voor manier je de meeste opslagruimte hebt. 

Stap 4: Zet alles geordend en gelabeld weer terug

De spullen had je als het goed is al gesorteerd en uitgezocht. Om makkelijk en snel bij het juiste item te komen is het goed om het netjes op te bergen. Daar gebruiken wij oude kartonnen dozen voor. Dat is natuurlijk hartstikke goed voor het milieu, maar het is niet handig omdat je niet kunt zien wat er precies in de doos zit. We hebben het erop geschreven, maar puntje bij paaltje moet ik altijd minstens 2 dozen openen voor ik het item dat ik zoek heb gevonden. Ik zou daarom nu zeker investeren in goede opbergdozen of containers die transparant zijn. Neem de boxen van Iris Ohyama nu bij Bol.com, die heeft boxen met verschillende groottes, zijn transparant en voor een mooie prijs. Bij normaal gebruik gaan die hartstikke lang mee! 

iris-ohyama

Stop de spullen niet klakkeloos in de box, haal het maximale uit de ruimte en leg het er geordend in terug. Ditzelfde geldt voor het terugzetten van de boxen in de garage. Bedenk welke spullen je het meeste gebruikt en ze die boxen vooraan op grijphoogte. De boxen die je minder vaak gebruikt, kerstspullen bijvoorbeeld, juist achteraan. En onthoudt, niets is permanent, werkt het voor jou niet dan deel je het gewoon weer anders in. Dat is hartstikke makkelijk nu dat alles in die handige boxen zit! 

Bonus stap 5: Geniet van je opgeruimde garage

Neem eens een stapje terug en kijk om je heen. Hoe fijn is dat, een opgeruimde garage! Geniet vooral van je harde werken, je hebt nu een garage waar je alles makkelijk kunt vinden en je geen overbodige spullen meer hebt. 

Makkelijk hè? Had je dat nu maar veel eerder gedaan. Nu dat alles een eigen plek heeft en geordend is blijft het vast langer netjes!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.