My Eco Home.nl
duurzame-keuken
Keuken

Vandaag nog een duurzame keuken met deze tips!

Je hoeft niet altijd meteen in milieuvriendelijke producten te investeren om duurzaam te zijn. Er zijn genoeg kleine stappen die je kunt nemen die geen extra geld of moeite kosten. Voorbeelden zijn de lampen uit doen in kamers waar je op dat moment geen gebruikt van maakt en het toilet doorspoelen met de kleine knop. Maar in dit artikel gaan we het over duurzame tips in de keuken hebben en welke veranderingen jij vandaag nog kunt doorvoeren om de planeet een handje te helpen!

Maak een eetschema

Tja, klinkt zo simpel hè.. Zet op papier wat je deze week gaat eten, wanneer je boodschappen gaat doen koop je zo alleen wat je nodig hebt. Zo haal je geen overbodige etenswaren in huis en hoef je dus minder eten weg te gooien. Tip van Flip: hou een dag of twee in de week vrij om later in te vullen. Vaak heb je restjes van de dagen ervoor die je zo op kunt maken. Goed voor het milieu én voor je portemonnee! 

duurzame-keuken

Eet minder vlees

Vlees en andere dierlijke producten zijn een van de grootste vervuilers voor onze planeet. Er komt een zeer hoge uitstoot van CO2 vrij voor het verwerken van dierlijke producten. Ben jij een echte vleeseter, introduceer dan vleesvrije dagen. Zo kan jij van tijd tot tijd lekker een biefstukje eten en verminder je alsnog je ecologische voetafdruk! Oja, voordat je dit idee direct verwerpt, check vooral het gangpad van de vleesvervangers. Tegenwoordig is er ontzettend veel keuze wat minstens net zo lekker is. Persoonlijke favoriet is de vegetarische kaasschnitzel van Vivera! 

Zet een systeem op in je koelkast

Gebeurt het jou ook wel eens dat je etenswaren vind die jij alweer helemaal was vergeten? Inmiddels bedorven en je kunt er niets meer mee? Ik sluit me bij je aan. Het is zonde om eten te laten bederven. Zet een systeem op in je koelkast zodat je nooit meer eten laat bederven. Zo kun je overzichtelijk zien wanneer je wat moet gebruiken, voordat het onbruikbaar wordt! 

Doe deksels op je pannen

Ja, doe de deksel op de pan! Zo blijft de warmte in de pan en kost het minder tijd om bijvoorbeeld je water te koken. Zo simpel, maar heel effectief! 

Koop plasticvrij verpakte groenten en fruit

Gouden tip: ga naar de markt. Daar zijn de groenten en fruit niet ingepakt in plastic en is het vaak goedkoper! Voor de echte fanatiekelingen onder ons, je kunt ook een moestuintje beginnen. Misschien ontdek je wel een nieuwe hobby?

duurzame-keuken

Verspil geen water

Ik gok meestal hoeveel water ik nodig heb om de groenten, aardappels, rijst of pasta te koken. Zo gebeurt het regelmatig dat ik teveel water in de pan heb. Onnodig en zonde, pas het water af. Zo kookt het sneller en verspil je geen water. Oh en vergeet je de deksel niet? 😉

Zet de afzuigkap op de juiste stand

Nog zo’n simpele, laat je afzuigkap niet harder draaien dan nodig is. Zo bespaar je energie, alle kleine beetjes helpen uiteindelijk! 

Zet je oven meteen uit

Laat de oven niet aan staan wanneer er niets meer instaat. Je kunt zelfs de oven al wel een aantal minuten eerder uitzetten. De oven blijft lang genoeg warm om je gerecht af te maken. 

Haal stekkers uit het stopcontact

Trek de stekker uit je koffiezetapparaat, blender en keukenmachine wanneer je het niet gebruikt. Dit geldt overigens niet alleen in de keuken, maar voor alle huishoudelijke apparaten in huis!

Kook elektrisch in plaats van gas

Elektrisch koken is beter dan op gas. Zorg er dan wel voor dat je écht groene energie hebt. Want groene energie blijkt vaker wel dan niet toch grijze energie te zijn. Pure Energie en Vandebron zijn goede opties.

Zet de koelkast niet in de buurt van de verwarming

Dan kost het meer energie om de koelkast op temperatuur te brengen en houden. Klinkt logisch toch?

Stel je koelkast en vriezer niet te koud in

Check jij wel eens de temperatuur van je koelkast? Uit een onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat maar 18% van de Nederlandse huishoudens de temperatuur van de koelkast goed heeft staan. Zet je koelkast op 4°C, zo bederft je eten niet te snel en krijgen bacteriën niet de kans om zich te vermenigvuldigen. Voor de vriezer geldt een gemiddelde temperatuur van -18°C. De koelkast en/of vriezer op een koudere stand zetten doet niet veel voor de houdbaarheid van je producten. Waar je enig verschil zult merken is op je energierekening. 

Keukenpapier fan?

Dat kun je beter laten, probeer waar mogelijk gebruik te maken van wasbare dweiltjes en doeken. Werkt minstens zo goed én gaat veel langer mee! 

Scheid je afval

Nog niet zo heel lang geleden was het normaal om al je afval bij elkaar te gooien. Dat is niet meer van deze tijd en toch gaat het nog regelmatig fout. Scheidt je afval en doe de planeet een plezier! 

Lees meer: Tips om afval te scheiden of heeft afval scheiden nut?

duurzame-keuken

Maak je keuken schoon met eco schoonmaakmiddelen

Iedereen houdt van een schone keuken en gelukkig hoeft dit niet ten koste te gaan van het milieu. Duurzaam schoonmaken is helemaal hip! Ecover en Marcel’s Green Soap hebben goede en betaalbare producten om jouw duurzame keuken te laten stralen! 

En, ben jij geïnspireerd geraakt? Welke tips en tricks hoorde je voor het eerst en welke pas je al toe om een duurzame keuken te realiseren? Wij zijn benieuwd! 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.