Natuurlijke kaarsen, hoe gezond zijn ze echt?
Kou, kaarsjes, donkere dagen, gezelligheid, herfst, winter. Ik ben een type dat houdt van kaarsjes aansteken als het buiten koud wordt. In het verleden deed ik dat dan ook iedere dag rond een uur of vijf. Zo min mogelijk gebruik maken van kunstmatig licht, maar gezelligheid creëren door middel van kaarslicht. Onlangs wees mijn partner me op het feit dat hij hier eigenlijk helemaal niet zo blij van werd. Wel van de gezelligheid uiteraard maar niet van de schadelijke stoffen die de lucht in komen.
Hij had een aflevering gezien bij Radar of Kassa over het vrijkomen van fijnstof bij het aansteken van kaarsen maar ook bij bakken en braden. Sindsdien wijst hij mij elke keer op het feit dat ik moet ventileren wanneer ik een kaars aan steek. Uiteindelijk heb ik besloten om me er toch maar in te gaan verdiepen, want als het echt zo slecht is als hij beweert wil ik minder kaarsjes aansteken. Dus, tijd voor een onafhankelijk onderzoek naar natuurlijke kaarsen! 😉
Is het gebruik van (geur) kaarsen in huis schadelijk?
Om maar met de deur in huis te vallen, alles waar je te voor zet is niet goed voor je. Teveel eten, teveel drinken, maar dus ook teveel kaarsen. Onderzoekers van TNO maar ook van de Universiteit in Utrecht zijn het erover eens dat fijnstof, het stofje wat vrijkomt tijdens het koken en het branden van kaarsen, slecht is voor de gezondheid. Het kan onder andere problemen voor de luchtwegen veroorzaken. Er wordt zelfs gesteld dat wanneer je een kaars brand en er verschijnt zwart roet boven de vlam dat dit kankerverwekkende stoffen kunnen zijn.
Onderzoekers zeggen dat dat kaarsjes branden hetzelfde effect heeft als meeroken. Hier schrok ik persoonlijk wel van en vind ik dan meteen een goede reden om het branden van kaarsen te verminderen. Daarnaast is het verstandig om goed te ventileren wanneer je wel kaarsjes aan hebt in huis. Door het ventileren van de lucht in huis verspreid de fijnstof zich waardoor je er minder van inademt. Ventileren is dus dé tip! Persoonlijk ventileren wij ons huis al goed, dus af en toe een kaarsje aan kan volgens mij geen kwaad. Wel vind ik het goed om je hier bewust van te worden!
Maar hoe zit het dan met natuurlijke kaarsen, zijn deze minder schadelijk?
Er bestaan ook kaarsen welke van natuurlijke producten worden gemaakt. Zo zijn er sojakaarsen, bijenwas kaarsen, maar ook raapzaad kaarsen. De vraag is of deze kaarsen ook daadwerkelijk minder schadelijk zijn in vergelijking met gewone kaarsen. Uit onderzoek is gebleken dat het voor de uitstoot van fijnstof niet uitmaakt of je natuurlijke kaarsen brandt of gewone kaarsen. Wel is het zo dat er in natuurlijke kaarsen vaak geen (of minder) chemische stoffen worden gebruikt. Echter is hier geen onderzoek naar gedaan, dus of dit uiteindelijk ook minder schadelijk is weten we niet. Wel denken wij persoonlijk dat als je dan kaarsen brandt, je het beste kunt kiezen voor varianten met zo min mogelijk schadelijke stoffen.
Natuurlijke kaarsen zijn overigens niet altijd beter voor het milieu. Zo is het winnen van soja en raapzaadolie niet duurzaam en slecht voor het milieu. Aan sojakaarsen wordt daarnaast ook palmolie toegevoegd om de substantie steviger te maken. Palmolie willen wij zelf zo veel mogelijk vermijden, daarom zouden we deze kaarsen ook niet kopen.
Wil je toch sojakaarsen kopen dan kunnen we je deze variant van We Love The Planet van harte aanbevelen! De kaars is namelijk gemaakt van 100% soja en hier is geen palmolie aan toegevoegd. Daarnaast is het een geurkaars welke in 5 verschillende geuren beschikbaar is. Bijkomend voordeel, de kaars brandt wel tussen de 40-45 uur, veel langer dan een gewone kaars dus. Een heel leuk cadeautje voor jezelf of een ander!
Bijenwas kaarsen komen volgens ons dan het beste uit de bus. Kies voor een 100% bijenwas variant die o.a. hier verkrijgbaar zijn. Goedkopere bijenwaskaarsen bevatten vaak chemische ingrediënten. Kijk dus goed wat er precies inzit wanneer je een bijenwaskaars koopt.
Conclusie
De natuurlijke kaarsen kwestie vinden we lastig. Feitelijk gezien is het beter om helemaal geen kaarsen te branden. Zelf proberen we op het moment dat we kaarsen branden wel een raampje open te zetten en om te kiezen voor natuurlijk bijenwas. Doordat de bijenwas ook een stuk duurder is dan normale kaarsen ben je misschien ook minder geneigd om ze in brand te zetten. 😉
Mijn partner kwam nog met de optie van LED kaarsjes. Persoonlijk ben ik daar geen fan van want het ziet er nep uit, het is van plastic en niet duurzaam. Ik kies daarom voor andere kleine lichtjes in huis, zoals de zoutlamp en onze standaard verlichting maar dan gedimd. Geeft ook een gezellige sfeer en de zoutlamp reinigt direct de lucht in huis. Ik wil proberen om in de winter maximaal 2 avonden in de week de kaarsjes aan te steken. Meeting in the middle dus. 🙂
Brandt jij veel kaarsjes thuis? En heb jij nog opties voor natuurlijke kaarsen of sfeermakers? Laat het ons weten in de reacties!
Geef jij wel eens geurkaarsen cadeau en ben je naar aanleiding van dit artikel op zoek naar andere duurzame cadeaus? Check dan zeker dit artikel!