My Eco Home.nl
Aluminiumfolie
Keuken

Milieuvriendelijke alternatieven voor aluminiumfolie

Aluminiumfolie en het milieu gaan alles behalve hand in hand. De energie die het kost om aluminiumfolie te produceren is ontzettend slecht voor onze planeet. We schreven al eens eerder over Food Huggers, siliconen hoesjes die je om restjes groenten en fruit doet. Dat is al een mooi alternatief voor aluminium- en huishoudfolie. Er zijn echter nog meer opties om aluminiumfolie volledig uit je keuken te verbannen! 

Aluminiumfolie

Aluminiumfolie, ook wel alu-folie of alu genoemd, is een veelgebruikt product in de keuken. Lunches worden ermee ingepakt, het wordt gebruikt op de barbecue, als afdeklaag op je ovenschotel, om restjes groenten te verpakken en ga zo maar door. Ideaal zou je denken, zo’n multifunctionele folie. Toch schaad het ondertussen niet alleen het milieu, maar ook je lichaam. Aluminium is oplosbaar wanneer het in aanraking komt met zouten of zuren. Verpak je bijvoorbeeld een schijfje citroen in aluminiumfolie dan smelt dit en komt dit op de citroen terecht. Eet jij dit weer op dan krijg je dus, onbewust, aluminium in je lichaam. We hebben het hier uiteraard over kleine hoeveelheden die onder de norm van het WHO (World Health Organisation) vallen. Het is tot nu toe nog onduidelijk wat aluminium precies in je lichaam doet, maar er wordt gedacht dat aluminium Parkinson en Alzheimer kan veroorzaken. 

Voor het milieu is aluminium ook al niet veel beter. De productie van een kilo aluminium kost zo’n 15 kWh aan energie. Om dat te verduidelijken: een gemiddelde wasmachine draait ongeveer 14 keer met 15 kWh. Het kost dus veel energie om aluminium te produceren en ondanks dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van groene stroom wordt het overgrote gedeelte van energie nog steeds geproduceerd via kolen-, gas- en nucleaire centrales. Daarbij is aluminiumfolie een wegwerpproduct, dus in plaats van herbruikbare producten te gebruiken blijven we nieuwe aluminiumfolie kopen. 

Bee’s Wrap

Om maar gewoon met een heel tof product te beginnen, bijenwasdoeken, ook wel bee wraps genoemd. Deze bee wraps maken het gebruik van plastic zakjes, huishoudfolie en aluminiumfolie volledig overbodig! De bijenwasdoeken zijn gemaakt van biologisch katoen, boomhars, jojoba-olie en bijenwas. De bijenwas is afkomstig van duurzaam gehouden bijen. De doeken hebben een antiseptische werking en daardoor blijven de verpakte etenswaren langer goed. De doeken komen in 3 verschillende maten, small (17.5 x 20 cm), medium (25 x 27.5 cm) en large (33 x 35 cm).

Waar kun je Bee’s wrap voor gebruiken?

Je kunt de bijenwasdoeken gebruiken om schalen en bakjes mee af te dekken of etenswaren in te verpakken. Je vouwt de wrap om het eten heen en door de warmte van je handen zal de wrap afsluiten. Gebruik de wraps niet om rauw vlees, kip, ei of vis in te verpakken. 

De bijenwasdoeken gaan zo’n 10 tot 12 maanden mee, afhankelijk van hoe vaak ze worden gebruikt. De wrap ‘plakt’ uiteindelijk niet goed meer en dan wordt het tijd om ze te vervangen. Dankzij de natuurlijke materialen is de wrap volledig composteerbaar. Een nadeel van de Bee’s Wraps is dat ze vrij duur zijn. Voor een 3-pack Bee’s Wrap (S/M/L) betaal je €23. Daar tegenover staat dat het eco-vriendelijk en herbruikbaar is. 

Bees-wrap

Reiniging van de Bee’s Wrap

Omdat je de wrap vormt met je handen zal het altijd goed om het eten zitten en de wraps zijn voorzien van een touwtje en knoopje om de wrap ook goed bij elkaar te houden. Na gebruik reinig je de doeken door het af te spoelen onder koud water en indien nodig eventueel wat afwasmiddel. Spoel de wraps nooit onder warm water af, de bijenwas kan niet tegen warmte. Hierna laat je de wrap drogen en is hij weer klaar om opnieuw gebruikt te worden. De Bee’s Wraps zijn niet geschikt om in de vaatwasser of wasmachine te doen. 

De Bee’s Wrap komen in verschillende formaten en in toffe printen. Wil je graag een vegan wrap, dan is dat ook mogelijk. Ze bieden een vegan variant aan gemaakt van candelillawas in plaats van bijenwas. Bee’s Wrap is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com

If You Care 100% gerecycled aluminiumfolie

Soms is het hebben van aluminiumfolie toch gewoon heel handig. Wij gebruiken het nu enkel nog om een schaal mee af te dekken wanneer het in de oven staat of voor op de barbecue. De alternatieven die we hebben gevonden zijn helaas niet bestand tegen extreme hitte. Daar komt If You Care in beeld. Zij bieden een folie aan die gemaakt is van 100% gerecycled aluminium. Het kost hen 95% minder energie om de aluminiumfolie te maken in vergelijking met het energieproces van traditionele aluminiumfolie. Omdat het met 100% gerecyclede materialen wordt gemaakt zorgt de productie voor minder afval én een kostbare grondstof wordt hergebruikt. 

De aluminiumfolie van If You Care werkt exact hetzelfde als traditionele aluminiumfolie. Het wordt aanbevolen om niet te gebruiken voor zure of vette etenswaren. De aluminiumfolie is verpakt in een ongebleekte papieren verpakking zonder chemische lijm en is geprint met plantaardige inkt. De verpakking kan dus ook 100% gerecycled worden! En het allermooiste is nog dat de aluminiumfolie opnieuw kan worden gerecycled als je plaatselijke recyclingcentrum aluminiumfolie accepteert. 

if-you-care-aluminiumfolie

If You Care 100% gerecycled aluminiumfolie is verkrijgbaar bij Big Green Smile voor €4.25!

Foodhuggers

Je hebt verschillende soorten vershouddeksels die je om restjes groenten en fruit doet. Meest bekend is zeker het merk Foodhuggers. De siliconen hoesjes zijn gemaakt van 100% siliconen en gaan levenslang mee. Dat maakt Foodhuggers een super alternatief voor aluminium- of huishoudfolie. Wil jij precies weten wat wij van Foodhuggers vinden lees dan vooral ons review artikel

Wil jij ook deze geinige siliconen hoesjes in een gave kleur? Ze zijn te koop bij zowel Bewust Puur als Big Green Smile

aluminiumfolie-food-huggers

We merken dat alle alternatieven voor aluminiumfolie zowel voor- als nadelen heeft. Wij gebruiken alle bovenstaande merken en ze hebben allemaal hun eigen doel. We proberen om de gerecyclede aluminiumfolie zo min mogelijk te gebruiken. Puur en alleen omdat, ondanks dat het gerecycled is, het ooit wel is geproduceerd en energie heeft gekost. We zien liever dat aluminiumfolie uiteindelijk helemaal niet meer wordt geproduceerd. 

Ben jij benieuwd naar nog meer milieuvriendelijke producten? Lees dan ons artikel over onze tips voor een zero waste keuken

One Comment

  • Vincent Rondwijk

    Leuk om hier meer te lezen over alternatieve en milieuvriendelijke verpakkingen. Zelf vind ik het ook belangrijk om duurzame keuzes te maken in het dagelijks leven. Ook probeer ik folies en verpakkingen te hergebruiken wanneer dat mogelijk is.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.