My Eco Home.nl
Zijn siliconen veilig voor jou

Zijn siliconen veilig voor jou en de natuur?

Je hebt allerlei siliconen producten die ook vaak worden gezien als een soort plastic. Is dit echter rechtvaardig? Zijn siliconen veilig en waar wordt het eigenlijk van gemaakt? Is het recyclebaar? Je leest het allemaal in dit artikel en meer! 

Waar zijn siliconen van gemaakt?

Siliconen worden nogal eens verward met plastic. Plastic en siliconen zijn echter niet hetzelfde, er komen aan siliconen heel wat minder chemische stoffen te pas. Siliconen zijn in tegenstelling tot plastic bijvoorbeeld vrij van BPA, weekmakers en pvc. Zonder het al te moeilijk te maken worden siliconen gemaakt van silicium en zuurstofatomen met daarbij carbon en waterstof. Resultaat: een rubberachtig materiaal dat goed tegen kou, hitte, vocht en zelfs tegen een stootje kan. Onbreekbaar materiaal eigenlijk! Inmiddels worden er ook siliconen producten gemaakt met plastic vullers en/of siloxanen. Dit is mogelijk een kankerverwekkende stof, let dus op wanneer je een siliconen product in huis haalt dat het 100% siliconen is. 

Wanneer is het 100% siliconen?

Zoals we al eerder zeiden worden er nog wel eens siloxanen of andere plastic vullers toegevoegd aan siliconen. Het is namelijk een stuk goedkoper om te produceren. Soms wordt er op de verpakking al aangegeven dat een product 100% siliconen is. Je kunt dit testen door het product in te drukken, te draaien of uit te rekken. Wordt het wit? Dan is er gebruikt gemaakt van plastic vullers en is het geen 100% siliconen. 

Wat is het verschil tussen food grade en medical grade siliconen?

Soms wordt op de verpakking van een product medical grade of food grade siliconen vermeld. Medical grade siliconen kunnen langer dan 30 dagen in je lichaam verblijven zonder schadelijk te zijn. Voorbeelden hiervan zijn borstimplantaten gemaakt van siliconen, maar ook de menstruatiecup en katheters.

Food grade siliconen worden voornamelijk in de keuken gebruikt als bakvormen, ijsvormen, rietjes, Food Huggers en voedselcontainers. Nog een verschil tussen de twee soorten siliconen is dat food grade siliconen beter bestand zijn tegen hitte en kou en dus zeer geschikt voor de vriezer of de oven. 

Wat zijn de voordelen?

Laten we beginnen bij, naar mijn mening, het grootste voordeel: siliconen zijn zo goed als onbreekbaar en gaan oneindig lang mee, wat het ontzettend duurzaam maakt. Ze zijn goed schoon te maken, gooi het in de vaatwasser, kook het uit of was het af en ze zijn weer klaar voor gebruik. Siliconen zijn bestand tegen temperaturen van -80 tot 200 graden Celsius.

Er is een discussie gaande of siliconen wel bestand zijn tegen 200 graden Celsius. Het zou mogelijk gevaarlijke stoffen kunnen lekken bij die temperatuur. Er is nog geen definitief antwoord dus raden wij aan om voorlopig siliconen producten niet aan temperaturen hoger dan 150 graden Celsius bloot te stellen.  

Een ander voordeel is dat siliconen zijn vrij van schadelijke weekmakers, BPA en pvc. Daarnaast kunnen siliconen in principe gerecycled worden. Helaas gebeurt dit in Nederland op dit moment nog niet, hoogstwaarschijnlijk omdat er te weinig siliconen producten worden weggegooid. En het laatste voordeel, siliconen producten zijn niet poreus. Het is onmogelijk voor bacteriën om door te dringen! 

Heb jij al producten vervangen voor de siliconen variant? Wij zijn benieuwd, laat het ons weten in een reactie!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.