My Eco Home.nl
tuin-zomerklaar-maken
Lifestyle

Je tuin zomerklaar maken; Grote Voorjaarsschoonmaak Challenge deel 5

We gaan de handjes laten wapperen en de tuin zomerklaar maken! Nu dat we over de helft zijn met onze Grote Voorjaarsschoonmaak Challenge en het in huis al aardig blinkt, is het tijd om onze focus op het balkon of de tuin te vestigen. Een plek waar we in de zomer veel tijd spenderen en ook in het voor- en najaar kan het een veelgebruikte plek zijn. Heb je tot nu toe altijd de tuin bewerkt met chemische producten, dan is nu ook hét moment om over te stappen op een duurzame en milieuvriendelijke tuin. Oké, handen uit de mouwen, laten we beginnen! 

Ben jij net zoals ik dan heb je weinig tot geen tijd in de tuin doorgebracht deze winter. Ik laat na de herfst de boel de boel en kom in het voorjaar wel weer terug. Dit betekent wel dat alles groeit naar gelang en kan het allemaal wat extra aandacht gebruiken. 

Het gazon

Ga met een kantensteker langs de randen van je gazon en maakt het allemaal weer recht. In het voorjaar is ook het moment om je gras duurzaam te bemesten. Je kunt het beste je gras 2-3 keer per jaar bemesten, ongetwijfeld in het voorjaar en dan nog in de zomer en/of het najaar. Hier is een kort stappenplan om je gazon zomerklaar te maken:

ECOstyle om je tuin zomerklaar te maken

Om op een duurzame en milieuvriendelijke manier met de planeet om te gaan hebben wij gekozen voor ECOstyle. ECOstyle ontwikkeld al meer dan 50 jaar producten op een ecologisch verantwoorde manier. Ben jij op zoek naar biologische producten om jouw gazon, grond, planten en bloemen gezond te houden, dan raden wij zeker ECOstyle aan. Het is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com.

tuin-zomerklaar-maken

Verwijder de winterse resten

Net zoals in de andere delen van het huis, moet ook de tuin worden opgeruimd. Verwijder spullen die niet in de tuin horen. Neem het af met een sopje en controleer de spullen die er nog staan. Hoe zien je tuinmeubels eruit? Kan het misschien een likje duurzame verf gebruiken en hoe zien je tuinkussens eruit? Vaak kunnen kledingmakers ook tuinkussens maken, dus breng die weg naar je lokale kledingmaker. Zo support je lokale ondernemers en heb jij weer mooie tuinkussens! 

Verwijder dode planten

Tja, weinig aan toe te voegen. Alle planten die de winter niet hebben overleefd kun je uit de grond halen. Dit geeft ook ruimte om nieuwe planten te planten of om misschien zelfs een moestuin. Een duurzame tuin heeft in principe van alles een beetje. Kijk dus wat er ontbreekt in jouw tuin dat de biodiversiteit kan supporten. Je hebt tegenwoordig ook zogenoemde vlinderbommen, dit is een mix van wilde bloemen die je in de tuin gooit en waar vlinders, bijen en andere insecten op af komen. Zaadbommen zijn ook ontzettend toffe duurzame cadeaus om te geven. Staat leuk, laag in onderhoud en is goed voor insecten! 

Verpot en snoei planten

Had jij vorig jaar een mooie pot plant die goed groeide? Dan is het misschien wel tijd om deze over te zetten in een grotere pot. Gebruik duurzame potgrond en maak direct de pot weer even schoon. Want die kan na een jaar buiten staan ook vast wel een doekje gebruiken. 😉 Heb je geen grotere pot dan kun je ook de plant snoeien zodat hij weer de juiste grootte heeft. Haal de plant nog steeds uit de pot en doe er nieuwe potgrond in. Ook de planten in de tuin kun je snoeien. Zo staat alles er weer mooi bij! 

tuin-zomerklaar-maken

Maak alles schoon

In het voorjaar is het ook het moment om het houtwerk van je huis schoon te maken. Hoeft echt niet moeilijk te zijn, een sopje met een dweil en een droge doek en het ziet er al snel weer als nieuw uit. Lap je ramen en neem ook de kozijnen af.

Onkruid verwijderen

Onkruid vergaat niet.. Maaar je kunt er wel iets aan doen 😉 En gelukkig hoeven we daar geen onvriendelijke producten zoals bleekmiddel of een hogedrukreiniger meer voor te gebruiken. Heb je last van groene aanslag, giet er kokend water overheen, even laten inwerken en schrobben maar. Wil je van dat onkruid af? Gebruik dan ECOstyle Ultima Onkruid en Mos. Works like a charm! 

tuin-zomerklaar-maken

Neem de tijd

Om eerlijk te zijn, ik heb vorig jaar de tuin zomerklaar gemaakt bij mijn ouders en daar gingen wel een paar dagen overheen. Zet jezelf vooral niet onder druk, de lente duurt 3 maanden. Geniet vooral van de lekkere voorjaarsdagen en ga naar buiten. Werken in een voorjaarszonnetje is heerlijk en als je eenmaal aan de gang bent dan valt het best mee. Bedenk je vooral hoe je jezelf straks ziet zitten in je mooie opgeruimde tuin! 

Ik vind de tuin zomerklaar maken eigenlijk heel leuk! Hoe zit dat met jou, heb jij groene vingers? Wij zijn benieuwd, laat het ons weten! 

Ben je nieuwsgierig naar de andere delen van van Grote Voorjaarsschoonmaak Challenge? Lees ook:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.