My Eco Home.nl
slaapkamer-schoonmaken
Lifestyle

De Grote Voorjaarsschoonmaak Challenge Deel 3: De slaapkamer schoonmaken

Je spendeert er uren per dag, maar waar begin je wanneer je de slaapkamer eens goed ondersteboven wilt zetten. Het is zeker een ruimte die je mee wilt nemen in deze Grote Voorjaarsschoonmaak Challenge. Wij geven je hét stappenplan voor het schoonmaken van je slaapkamer op een duurzame en minimalistische manier! Vannacht kun jij weer rustig slapen in een hygiënisch schone slaapkamer die heerlijk ruikt. En met die goede nachtrust ben jij weer klaar om je dag fris en fruitig te beginnen! 

Stap 1: Haal alles weg wat niet in de slaapkamer thuishoort

Voordat je kunt beginnen met het schoonmaken van de slaapkamer kun je beter eerst alles opruimen wat er niet thuishoort. Zet alles wat niet in de slaapkamer hoort terug om zijn rechtmatige plek of geef het weg. Gooi afval weg en laat voor nu de vuilniszak nog maar even staan. Die komt straks vast nog wel van pas bij het opruimen van je nachtkastje(s) 😉 

Stap 2: De stofdoek

Hoezo is dit een stap? Het is nu eenmaal zo dat wanneer we aan schoonmaken denken we meestal alleen aan de harde oppervlakken denken (zoals het nachtkastje). Maar vergeet ook vooral de lamp, de wekker en andere voorwerpen in de kamer niet, dit zijn de echte stofvangers! Begin bovenaan met het plafond en werk naar beneden, dan landt al het stof van boven niet weer op je net schoongemaakte vloer! 

slaapkamer-schoonmaken

Stap 3: Sorteer je kleding

Tijd om je kledingkast eens goed te sorteren. Voordat je begint, zet even 3 dozen klaar, die zul je nodig hebben! Ga ieder kledingstuk van je kast langs, beoordeel in welke doos die gaat. Elke doos staat ergens anders voor: houden, weggeven of weggooien. Check ten eerste of het kledingstuk geen scheuren, vlekken of gaten heeft. Is dit wel het geval laat het maken of gooi het dan weg, óók als het je favoriete broek is. 

Heeft het kledingstuk deze test gehaald, ga dan na of je het kledingstuk wilt houden. Wees eerlijk, als je een kledingstuk vorig seizoen niet hebt gedragen geef het dan weg. Het betekent hoogstwaarschijnlijk dat je het het aankomend seizoen ook niet gaat gebruiken en je kunt er dan misschien iemand anders blij mee maken. Is het kledingstuk te groot of te klein, en het ziet er niet naar uit dat je het binnenkort gaat passen geef het dan, je raadt het al, ook weg.

Zo ga je de hele kledingkast langs. En met alles bedoelen we echt álles, ook je riemen, schoenen, sokken, jassen en tassen. 

Stap 4: Maak de kledingkast schoon en zet een systeem op

Het moment om een doekje erbij te pakken is aangebroken. Voor het schoonmaken van de slaapkamer hebben we gebruik gemaakt van de Ecover Allesreinigerspray. Een spraytje, met een doekje eroverheen en het blinkt er weer over. Sla geen plank over en neem ook de buitenkant mee en in het bijzonder de bovenkant. Daar lag zeker een stoflaag, of niet? Nu is het weer mooi schoon, love it! 

Tijd om de kleding er weer terug in te leggen. Doe dit volgens een systeem, ten eerste verdeel je de winter- en zomerkleding. Nu dat het voorjaarszonnetje weer tevoorschijn komt wordt het ook tijd om je zomerkleding weer naar voren te halen. Berg je winterkleding netjes op in een container, die kan je in het najaar weer tevoorschijn halen. Nu is ook het uitgelezen moment om je winterjas eens te wassen. Dan heb je een heerlijk schone jas wanneer je die weer gaat gebruiken! 

De kleding die wel in de kast komt te liggen verdeel je ook op soort. Lange broeken op een stapel, jurkjes bij elkaar, shirts met lange en korte mouwen verdelen. Leg het dan terug op een manier die voor jou werkt.

Tip van Flip: kijk Marie Kondo op Netflix om een toffe opvouwtechniek te leren!  

Stap 5: Het bed

Voor de volgende stap gaan we alles wat je met je bed te maken heeft onder handen te nemen. Wat je onder andere kunt doen is je dekens en kussens wassen. Kijk uiteraard wel uit dat ze op tijd droog zijn zodat je er weer onder kunt liggen óf zorg ervoor dat je een extra deken hebt. 

Om je matras echt goed schoon te maken haal je de stofzuiger over het matras heen. Zo komt al dat stof wel uit je matras vandaan. Druppel een paar druppels essentiële olie zoals lavendel of chamomile erop, laat dit een uur inwerken en stofzuig dan weer het matras. Je matras heeft nog nooit zo fijn geroken! 

En als laatste draai je matras om, het hoofdeinde naar het voeteneinde en boven naar onder. Done! Tijd om je bed weer op te maken. Ben je nog op zoek naar nieuw beddengoed? Het Nederlandse bedrijf Yumeko kan je helpen, zij maken prachtig duurzaam beddengoed met een GOTS certificatie en nog steeds voor een betaalbare prijs! 

slaapkamer-schoonmaken

Stap 6: Je gordijnen

Oke, om eerlijk te zijn, ik zie altijd zo op tegen dit klusje. Ik vind het een vreselijk gedoe om die gordijnen van de rails af te halen. Reden om het toch te doen, want het was al veel te lang geleden. Mijn gordijnen kunnen in de wasmachine, check het waslabel in je gordijnen hoe je de jouwe het beste kunt schoonmaken. Zit er geen label in? Wij leggen uit hoe je gordijnen zonder waslabel kunt schoonmaken. Heb je een rolgordijn haal dan de stofzuiger erover heen!

Stap 7: De ramen

Er is niets beters dan een beetje frisse lucht door de kamer te laten gaan. Sowieso is het een goed idee om iedere dag je raam even open te zetten. Maar als je dan toch bij het raam staat maak ze dan direct even schoon. Om je leven makkelijker te maken, gebruik de Method Glas Reiniger. Schone ramen zonder vegen! Oh, en neem de spiegel ook direct maar mee. 

Stap 8: De vloer

Last but not least, de vloer! Haal al je meubels aan de kant en stofzuig overal, onder het bed, achter de kast. Laat geen plekje onaangeraakt! Ik ben een beetje pietluttig en neem ook altijd de dweil mee om de plinten even af te vegen. Ongelofelijk hoeveel stof er op zo’n klein randje kan liggen 😉

Tapijt is heerlijk warm aan je voeten wanneer je uit bed stapt, maar het is ook een stofverzamelaar. Stofzuigen alleen is niet genoeg, tapijt is dieper dan je denkt en met de stofzuiger maak je alleen het bovenste laagje schoon. Tijdens het schoonmaken van de slaapkamer is het de uitgelezen kans om je tapijt wat aandacht te geven. Verwijder in ieder geval eventuele vlekken, Ecozone Tapijt Shampoo kan je daarbij helpen. Je kunt je hele vloer ook insprayen met speciale tapijtsprays. Dit doodt de bacteriën en nadien hoef je de vloer niet meer te zuigen! 

Heb je iets anders dan tapijt, dweil de vloeren dan goed. Heb je een houten vloer, geef het dan een beetje extra aandacht met Method Vloerreiniger – Houten Vloeren

slaapkamer-schoonmaken

Zo, dat was het schoonmaken van de slaapkamer. Een hygiënisch schone kamer die heerlijk ruikt en een vers opgemaakt bed. Er is niets beters! Er rest mij niets te zeggen behalve dit: slaap lekker! 

Ben jij benieuwd naar deel 4 van de Grote Voorjaarsschoonmaak? Hou dan onze Instagrampagina in de gaten, daar zullen we van de week alvast een tipje van de sluier lichten!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.