My Eco Home.nl
Netflix
Lifestyle

Duurzame Documentaires op Netflix! Groene Bingewatchers Top 15

Onlangs heb de serie One Planet op Netflix van David Attenborough gekeken nadat ik zijn duurzame documentaires een aantal keer voorbij had zien komen in het nieuws. Kleine prins George van het Britse koningshuis triggerde mij. Als zo’n klein jongetje er ontdaan van is dan moet ik het ook zien. Ik heb gekeken en ook ik was ontdaan. Het was nog niet eens de documentaire die hij had gezien. In ieder geval, het drukte mij weer eens met de neus op de feiten waarom bijvoorbeeld minder plastic en het verder verduurzamen van ons leven zo belangrijk is.

Het inspireerde mij vervolgens om een lijstje te maken over de Beste Duurzame Netflix Documentaires. Het zijn series over de natuur, aarde maar ook over ons voedsel en de plastic soep. Het enige wat je nodig hebt om te starten is een Netflix abonnement. Ik weet zeker dat ook jij geïnspireerd én (opnieuw) gemotiveerd raakt na het zien van deze docu’s. Veel kijk plezier!

Top 15 Beste Groene Netflix Series

1.       David Attenborough – A Live On Our Planet

De meest recente docu van David Attenborough, een doorgewinterde natuur documentairemaker. Ik heb deze laatste nog niet gezien, maar er wordt ingegaan op hoe de wereld ten tijde van zijn leven is veranderd en dat het tijd is voor ons om actie te ondernemen.

2.       One Planet

One Planet heb ik onlangs gekeken en heeft mij weer even met de neus op de feiten gedrukt. The time for change is now! Prachtig beeld met een mooie dieren en natuur maar ook erg confronterend. Wel een goede motivatie om door te gaan met plastic vrij leven.   

Elephant Baby

3.       Kiss the Ground

Deze documentaire wil de kijker, in tegenstelling tot veel andere natuurdocu’s, niet verdrietig en depressief achterlaten, maar juist hoopvol stemmen! Omdat er wel degelijk een oplossing is voor klimaatverandering, namelijk de grond onder onze voeten. De oplossing blijkt eigenlijk heel simpel te zijn. De documentaire laat je in ieder geval niet achter met een moedeloos gevoel, ook wel eens lekker!

4.       A Plastic Ocean

Deze duurzame documentaire start met de opmerking “Elk jaar wordt er 8 miljoen ton aan plastic in onze oceaan gedumpt”. Slik. Vreselijke beelden om zoveel plastic te zien in de zee, maar ook op het land. En wat dit betekent voor de dieren en de mensheid. Na het zien van deze docu wil je echt je plastic gebruik wel terugdringen! Lees bijvoorbeeld onze blog over een plasticvrije badkamer voor meer inspiratie en hoe te beginnen.

5.       Minimalism

Minimalism is een documentaire die gericht is op consuminderen, of minimalisme. Met deze prijswinnende documentaire proberen de makers de kijkers de ogen te openen over de consumptiemaatschappij waar wij in leven. En hoe het ook anders kan en waarom je dat zou doen. Hoezo zou je blij moeten worden van een nieuwere telefoon, of een reactie op Social Media? Een eyeopener.

Wil je weten hoe je kunt beginnen met minimalisme? Lees dan zeker deze blog! Of ben je al klaar voor de volgende stap?

6.       Mission Blue

Een soortgelijke documentaire als A Plastic Ocean, over de veranderingen voor de oceaan en zij die er in leven. Oceanograaf Sylvia Earle wordt gevolgd tijdens haar missie om het leven in de oceaan te verbeteren. Indrukwekkende documentaire.

schildpad onder water

7.       Chasing Coral

Heftige documentaire waarin het verbleken van ons koraal aan de tand wordt gesteld. Maar omdat het zo pijnlijk is is het juist een reden waarom je deze zou moeten kijken! Mocht je geen Netflix abonnement hebben, dan kun je hem ook in zijn geheel kijken op YouTube. Zo belangrijk vinden de makers van Netflix het dus. 😉

8.       Brave Blue World

We gaan nog even verder met de duurzame documentaires over water, alleen gaat deze docu niet over het water in de oceanen. Het gaat over het beschikbaar maken van water voor iedereen ter wereld en hoe we dat op een duurzame manier kunnen doen. Daar komen namelijk best wat uitdagingen bij kijken. Toch is dit een optimistische documentaire die laat zien dat er erg slimme mensen bezig zijn om een oplossing uit te werken. Een inspirerende documentaire die pas onlangs is uitgekomen op Netflix (oktober 2020).

 9.       Cowspiracy

Cowspiracy is een erg Amerikaanse documentaire die zorgt voor een heleboel hallelujah en Oh My God momenten. Echter worden er onderzoeken aangehaald die helemaal niet wetenschappelijk onderbouwd zijn. Toch wel een tip om te kijken omdat ze inzoomen op een plantaardig dieet. Dat is natuurlijk ook goed voor de aarde!

Tractor op akker

10.   Rotten

Rotten gaat niet over rottend fruit maar wel over verschillende stinkende zaken met betrekking tot de voedselindustrie. Het zijn afleveringen van een uur die telkens een ander onderwerp heeft. Zo komt de avocado industrie aan bod maar ook de melkindustrie en pinda’s bijvoorbeeld. Doordat ze maar een klein uurtje duren kijkt het makkelijk weg en opent het je ogen voor de industrieën achter bepaalde producten.

11.   Tidying Up with Marie Kondo

Deze afleveringen reeks draait om Marie Kondo, een Japanse opruimgoeroe die pleit voor enkel nog spullen in je leven waar je echt gelukkig van wordt. De afleveringen kijken heerlijk makkelijk weg maar hebben wel een onderliggende boodschap welke een minimalistische levensstijl ondersteunt. Ook komen indirect de voordelen hiervan aan bod. Wij hebben hier eerder ook een blog over geschreven mocht je meer te weten willen komen over de voordelen van minimalisme.

Hold each item you have and ask yourself “Does it spark joy?” – Marie Kondo

12.   Broken

Iedereen wil de meest mooie nieuwe spullen voor een zo goedkoop mogelijke prijs. Deze afleveringen reeks laat zien wat voor effect deze lage prijs heeft voor andere delen in de wereld. Want daar wordt juist een hele hoge prijs betaald voor onze goedkope producten. Broken is van de makers van Rotten en zoomt onder andere in op recycling en goedkope meubel industrie.

13.   What the Health

What the Health is van dezelfde maker als Cowspiracy en kent hetzelfde Amerikaanse tintje. De documentaire is op sommige momenten schokkend, hoe kan het dat mensen dit niet weten?! Maar zoals we bij Cowspiracy ook al aangaven, erg Amerikaans. Wel uiteindelijk een boodschap die een plantaardig dieet support, dus kijken waard, maar neem het met een korreltje zout 😉.

Save the planet

14.   Explained

In de serie Explained komen verschillende onderwerpen aan bod die in 20 minuten worden uitgelegd. Een super interessante serie met diverse thema’s die makkelijk wegkijken. Wij voegen Explained in dit lijstje toe vanwege de afleveringen over het beschikbare water in de wereld en de toekomst van vlees. Interessant en toegankelijk!

15.   History 101

In History 101 wordt de geschiedenis van verschillende onderwerpen toegelicht. Zo is er een aflevering die ons meeneemt naar het ontstaan van plastic en hoe dit de wereld heeft veranderd, zowel positief als negatief.

Zo, met dit lijstje aan bingewatchers hoef jij voorlopig de deur niet uit. Hopelijk raak ook jij weer opnieuw geïnspireerd om bezig te zijn met duurzaam leven door deze docu’s. Want echt, ook kleine stappen maken verschil!

Heb jij nog meer duurzame documentaires voor op dit lijstje? Laat het ons weten in de reacties!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.