My Eco Home.nl
voorjaarsschoonmaak
Lifestyle

10 tips voor het opruimen en schoonmaken van de keuken!

Een fenomeen van vroeger, de voorjaarsschoonmaak. Vroeger werd het hele huis ondersteboven gekeerd wanneer de eerste zonnestralen de ramen in schenen. De kolenkachels zorgde voor veel stof en dat was zichtbaar in dat fijne voorjaarszonnetje. Meubels werden naar buiten gehaald, houten kasten werden in de was gezet, tapijten werden uitgeklopt, alles werd afgestoft, opgezogen en uitgezocht. Er werd geen hoekje overgeslagen en na een aantal dagen had je een schoon en opgeruimd huis!

Tegenwoordig wordt er niet echt meer een voorjaarsschoonmaak gehouden. En toch raden wij het wel aan, eens per jaar al je kasten langsgaan is echt geen verkeerd idee. Dan weet je weer wat je precies in huis hebt en kun je spullen weg doen die je niet meer gebruikt (goed voor een minimalistische lifestyle ;-)). In de Grote Voorjaarsschoonmaak Challenge komen alle ruimtes in je huis aan bod. De hele maand maart posten we blogs die je helpen om stap voor stap je hele huis duurzaam te transformeren naar een schoon paleis! 

In deze blog zetten we de keuken in de spotlight. Een dagelijks gebruikte ruimte waar vaak genoeg een doekje over het aanrecht wordt gehaald, maar hoe vaak worden de koelkast, de oven, het fornuis, de afzuigkap en keukenkastjes opgeruimd en schoongemaakt? Wij gokken ongeveer net zo vaak als bij ons en let me tell you, dat is niet vaak genoeg ;). Afijn, hier zijn 10 tips om jouw keuken te organiseren en schoon te maken!

1. Check je servies

Hoeveel borden, kopjes en kommen heb jij in de kast staan die gebarsten zijn of totaal niet bij de rest van je servies horen? Gooi die kom met een chip erin nu écht weg. Dit zie je ook vaak: servies gaat kapot en uiteindelijk heb je nog maar één bord van een set over. Gooi het weg of breng het naar de kringloopwinkel. Meestal hebben we allang een nieuwe set servies en wordt dat ene bord helemaal niet meer gebruikt. 

Check ook hoeveel je van alles hebt. Ben je met z’n vieren thuis dan is het niet nodig om 10+ extra borden te hebben. Rouleer je servies, zo gebruik je niet altijd de bovenste vier borden, maar wordt alles regelmatig gebruikt. 

grote-voorjaarsschoonmaak

2. Ruim de koelkast en voorraadkasten op

Pak de vuilnisbak er maar bij! Ga alle producten na en check of er producten over de datum zijn. Zijn ze ver over de datum gooi het weg, producten op het randje zet je vooraan in de kast en degene die nog lang mee kunnen achteraan. We streven er natuurlijk naar om helemaal geen producten over datum weg te gooien, maar het overkomt ons allemaal wel eens. Door een systeem in je voorraadkasten en koelkast te op te zetten, zul je beter weten wat je in huis hebt en voorkom je dat je iets weg hoeft te gooien. 

Blader je kookboeken door of zoek met een snelle klik op internet naar recepten met ingrediënten die jij nog in huis hebt. Zo eet je weer eens iets nieuws en raakt eindelijk dat product op wat je nooit gebruikt! Tip van Flip: wanneer je toch in die kookboeken bekijkt, denk dan na of je ze eigenlijk wel wilt houden. 

3. Koop geen luxe gadgets en gooi ongebruikte gadgets weg

Ach ja, we zijn er allemaal wel schuldig aan. Hoeveel gadgets heb jij in huis die je nooit gebruikt? Het leek echt heel handig is de redenatie, ondertussen heb je 2 dunschillers, een ongebruikte eierpeller en 3 pollepels. Zonde van het geld wanneer het niet of niet vaak wordt gebruikt. Is de kwaliteit nog goed breng het dan naar de kringloopwinkel of geef het aan familie, vrienden of buren. Ruimt bij jou weer op! 

Koop ook niet zomaar nieuwe gadgets. Denk eerst goed na hoe vaak je het realistisch gezien gaat gebruiken en of je het dus wel echt nodig hebt. Weet je zeker dat je het wilt, kijk dan of je een duurzame variant kan kopen (een LoofCo schoonmaakspons in plaats van plastic afwasborstel bijvoorbeeld). Is het antwoord dat je het niet zo vaak gaat gebruiken, dan kun je beter kijken of je het desbetreffende apparaat misschien kunt lenen! 

4. Organiseer de kasten

Zoek een systeem dat voor jou werkt. Leg spullen die je veel gebruikt dicht bij en de spullen die je minder vaak gebruikt verder weg. Zo maak je het tijdens het koken ook makkelijker voor jezelf. Gooi glazen potten van producten niet weg, maar maak ze schoon en vul ze met bijvoorbeeld muesli, gedroogd fruit of noten. Zo zie je in een oogopslag wat je in huis hebt en blijft het eten langer goed. Ziet er leuk uit en je hoeft niet te investeren in vershoud containers! 

voorjaarsschoonmaak

5. Geef dubbele spullen weg

Twee pannen van hetzelfde formaat? Maak iemand anders er blij mee. Geeft jou ook een goed gevoel! Check zo al je spullen, van pannen tot borden, schaaltjes, bestek en bakvormen. Heb je moeite met dingen weggooien? Zelfs in de keuken heb je items met sentimentele waarde, bekijk het vanaf de andere kant! In de woorden van Marie Kondo: ‘The important thing in tidying is not deciding what to discard, but rather what you want to keep’.

Wat zij daarmee bedoelt is dat het belangrijk is om te focussen wat je wél wilt houden in plaats van wat je weg doet. Zo focus je op de positieve aspecten van spullen opruimen en wordt het makkelijker om spullen weg te doen. 

6. Koop niet teveel in

Sowieso vind je portemonnee dat niet leuk. Maak op wat je in huis hebt, ook die kleine beetjes. Zoek recepten op waarvoor je het kunt gebruiken of geef het weg. Kijk ook van tijd tot tijd eens wat er allemaal in de vriezer ligt. Het is nu eenmaal zo dat we vaak vergeten wat we eigenlijk in huis hebben. Wees creatief, misschien kun je een ingrediënt wel voor iets heel anders gebruiken als dat je het in eerste instantie hebt gekocht! 

7. Verdeel het werk

Woon je samen, verdeel het werk dan. Iedereen kan meehelpen, geef taken en ga samen aan de slag. Ook kinderen kunnen de handen uit de mouwen steken. Mijn moeder liet mij gespaarde zegeltjes plakken wanneer zij de keuken aan het schoonmaken was. Maar kinderen kunnen ook een doekje halen over bijvoorbeeld alle kruidenpotjes en de peper en zoutmolen. Je geeft ze het goede voorbeeld en leert ze dat opruimen onderdeel van het leven is! 

8. Ga georganiseerd te werk

Trek niet gelijk alle kasten en lades open. Doe het laatje voor laatje en het werk het liefst van boven naar beneden, zo blijft het overzichtelijk. En maak het jezelf ook niet moeilijk, gebruik de stofzuigermond om lades goed uit te zuigen. Zo hoef jij niet te knoeien om de laatste kruimels uit de hoeken te krijgen. Maak alles schoon, dat is inclusief de afzuigkap, de muurtegels en misschien heb je zelfs wat vlekken op het plafond. Heb je last van hardnekkig vuil op het fornuis of in de oven? Gebruik de Ecover Power Cleaner, duurzaam schoonmaken is nog nooit zo makkelijk geweest! Ohja, geef extra aandacht aan de grepen en vergeet ook de knoppen van de oven niet! 

9. Haal het maximale uit je keuken

Gebruik je spullen voor meer dan één ding. Een voorbeeld is om een mooie schaal gebruiken als fruitschaal. Staat tof op je keukenblad en dan is het niet alleen puur ter decoratie! Kijk ook of je je keukenkastjes slim kunt indelen. Is het mogelijk om een kruidenrek aan de binnenkant van een keukenkastje te hangen? Dat is nu misschien nog verwaarloosde ruimte en kan dan maximaal worden gebruikt! 

Voorjaarsschoonmaak

10. De vriezer

Waar je voor kunt kiezen is om de vriezer over te slaan. Ik zou zeggen als je bezig bent doe het dan goed, maar je kunt ook wachten tot het buiten warmer is. Zet de lades in de zon en dat opgehoopte ijs zal zo ontdooid zijn! 

Zo, dat was hem dan! Vind jij het niet heerlijk, een opgeruimde en schone keuken? Wij houden ervan. Vergeet niet om je keuken schoon te maken met duurzame schoonmaakmiddelen, dat vindt de natuur ook fijn! Wij gebruikten voor het schoonmaken van de keuken onder andere de Allesreiniger Lavendel & Rozemarijn van Marcel’s Green Soap. Een goed werkend product voor een eerlijke prijs en een heerlijke geur! 

Dat was de Grote Voorjaarschoonmaak Challenge deel 1! Ben jij benieuwd welke ruimte we volgende keer onder handen nemen? Kom dan zondag terug!

One Comment

  • Marie de Jonge

    Georganiseerd te werk gaan is inderdaad belangrijk. Wanneer ik schoonmaak begin ik altijd boven en werk ik naar beneden. Meestal plan ik er een aantal dagen voor in wanneer ik wat extra vrije tijd heb.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.