My Eco Home.nl
mindfulness
Lifestyle

Vijf super easy mindfulness oefeningen voor thuis!

In de drukte van alledag is het heel belangrijk om af en toe een momentje voor jezelf in te lassen. Je hoofd even leegmaken van alle prikkels van thuis, werk, nieuws en bijvoorbeeld je telefoon. Veel mensen doen dit door dagelijks tijd vrij te maken voor een mindful moment. Maar hoe pas je mindfulness dan toe? Als beginner in het land der mindfulness kan het lastig zijn om te bepalen waar je moet beginnen. Wij helpen je op weg met deze super easy mindfulness oefeningen voor thuis!

Wat is mindfulness?

Even kort, wat is mindfulness nou ook alweer precies? Met mindfulness wil je een bepaald bewustzijn bereiken, een state of mind waarbij je je bewust bent van je eigen omgeving en je lichaam bijvoorbeeld. Leven in het moment, of leven in het nu, ook wel een mooie omschrijving.

Mindfulness wordt door sommige mensen zweverig gevonden, maar eigenlijk is dit het totaal niet. Persoonlijk vind ik het heel down to earth, omdat je zo bewust bezig bent met je omgeving en wat je aan het doen bent.

Wil je heel uitgebreid antwoord op het concept van mindfulness en de voordelen ervan? Lees dan: Wat betekent mindfulness en wat zijn de voordelen?

Hoe vaak mindfulness per dag toepassen?

Ehm, iedere dag? Ja, iedere dag! Dat klinkt als heel veel, maar dit is het helemaal niet! Al doe je iedere dag maar 5 minuten iets. Ja dat kan echt, 5 minuten bezig zijn met mindfulness. Je zult merken hoe makkelijk je dit kunt integreren in activiteiten die je waarschijnlijk al doet (maar zonder er mindful mee bezig te zijn).

Naarmate je dit vaker doet, wordt het makkelijker en ga je ook de voordelen ervan zien. Dat motiveert je waarschijnlijk om langer door te gaan met de oefeningen! Wat de voordelen dan zijn? Oke, die zullen we nog even samenvatten. 😉

Mindfulness buiten

Wat zijn dan de voordelen van mindfulness?

Spoiler alert: de voordelen van mindfulness zijn eindeloos! Zo is mindfulness….

o   … stress reducerend;

o   … angst verminderend;

o   … productiviteit verhogend;

o   … energie verhogend;

o   … tijdbesparend, je kunt activiteiten sneller afronden wanneer je focus hebt;

o   … een way of life waardoor je kleine dingen meer gaat waarderen en geniet van het nu!

Nou… als dit geen redenen zijn om te gaan beginnen met mindfulness? En dit kan je gewoon bereiken door hier 5 minuten per dag mee bezig te zijn!

Wil je meer diepte met betrekking tot informatie over mindfulness? Dan zijn er genoeg boeken die je kunt lezen! Wil je onze top 10 mindfulness boeken weten? Klik dan hier!

Oke, ben je klaar voor wat praktische handvatten en oefeningen om direct mee aan de slag te gaan? Let’s go then!

Mindfulness oefeningen voor thuis!

We streven ernaar om oefeningen aan te bieden die iedereen direct kan toepassen. Laat het ons weten als dat is gelukt!

♡ Doe 1 ding 

Klinkt makkelijk, is het zeker niet. Beeld je eens even de volgende situatie in. Je bent aan het koken/afwassen/opruimen/wandelen. Dit zijn simpele activiteiten die je waarschijnlijk op de automatische piloot doet. Terwijl je dit aan het doen bent, ben je in hoofd met 36 andere dingen bezig. Je boodschappen aan het bedenken, wat je vanavond gaat eten, je bent misschien over je werk aan het denken, of alle andere dingen die je nog moet doen. Hierdoor ervaar je druk en misschien een onrustig, gejaagd gevoel.

Oke, stop nu met wat je aan het doen bent en focus je enkel op de activiteit die je aan het verrichten bent. Je zult misschien merken dat dit lastig is, dat je moeilijk je gedachten kan uitschakelen. Gebruik je zintuigen, wat voel je, wat ruik je en wat zie je. Probeer je daar mee bezig te houden in plaats van alle andere dingen. Door dit toe te passen kom je ‘uit je hoofd’ en ‘in het nu’. En dat is nou precies wat we willen bereiken.

In het begin kan het lastig zijn om dit te doen, maar hoe vaker je het oefent, hoe makkelijker het wordt! Beloofd.

Ademhaling mindfulness

♡ Ben je bewust van je ademhaling

Ben je je wel eens bewust van je ademhaling? Waarschijnlijk niet. Ademhalen is ook zo’n ding wat op de automatische piloot gaat.Ik adem bijvoorbeeld heel hoog, dus niet naar mijn buik. Een buikademhaling waarbij je diep inademt en langzaam uit kent veel voordelen. Het help mee aan een sterke mindset, zorgt voor meer focus en het werkt stress verlagend. Goed voor de gezondheid dus!

Probeer eens op je ademhaling te letten, vlak voor het slapen (je slaapt ook makkelijker in namelijk), tijdens het douchen of misschien wel lezen. Dit hoeft ook maar vijf of tien minuutjes te zijn, maar het helpt je om in het nu komen.

♡ Ga wandelen!

Hup naar buiten! Een frisse neus halen is natuurlijk nooit verkeerd. Maar laat je wandelmaatje en je muziek/podcast eens een keer thuis. Ga gewoon lekker alleen naar buiten en neem alles bewust in je op. Het weer, de omgeving, de vogeltjes die fluiten en je ademhaling. Probeer echt hier mee bezig te zijn en probeer je gedachten onder controle te houden. Je zult merken dat je je thuis als nieuw voelt. Opgeladen en aanwezig in het nu, heerlijk!

“Smile, breathe and go slowly.” ~Thich Nhat Hanh

♡ Probeer écht te luisteren

Deze is zo herkenbaar voor mij. Ik ben zo’n persoon die luistert (of het probeert) en vervolgens niet luistert omdat ik in gedachte al bezig ben met 100 andere dingen. Aan het eind van het verhaal heb ik dus eigenlijk niets gehoord. Zo’n slechte eigenschap. Daarom probeer ik door het toepassen van mindfulness deze skill ook te oefenen. Wanneer iemand je iets verteld, probeer dan écht te luisteren naar wat die persoon te vertellen heeft. Laat de boel gewoon de boel en luister. Naast dat het prettig is voor jezelf om te weten wat die andere persoon precies heeft gezegd is het ook fijn voor de ander. Dat ze een aanwezige gesprekspartner hebben die een luisterend oor biedt.

♡ Ga eens puzzelen!

Echt een activiteit die is herontdekt in de quarantaine tijden! Puzzelen! Een heerlijke mindful oefening. Het enige wat je moet doen is een puzzel kopen (wij zijn gek van de Jan van Haasteren puzzels, klik hier!) en hem in elkaar proberen te zetten. Het is zo ontspannend (en soms een beetje frustrerend). Je bent mindful bezig, het is fijn om even geen TV aan te hebben of op je mobiel te zitten en je kan tegelijkertijd goed letten op je ademhaling. Easy does it!

Ga je van start kunt met deze mindfulness oefeningen voor thuis? Of ben je al toe aan meer verdieping en een stok achter de deur om mindfulness echt te integreren in je leven? Ga aan de slag met de mindfulness cursus van de Happy With Yoga Academy om mindfulness in 8 weken te integreren in je leven!

En, kan jij iets met deze mindfulness oefeningen voor thuis? Laat het ons weten in de reacties!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.