My Eco Home.nl
thuis kantoor laptop
Lifestyle

De Grote Voorjaarsschoonmaak Challenge deel 6: je (thuis) kantoor schoonmaken!

We gaan lekker! Deel 6 van de My Eco Home Grote Voorjaarsschoonmaak Challenge. We zijn inmiddels al ruim over de helft en wij moeten toegeven, opruimen en alles grondig schoonmaken voelt goed! De kunst zit hem uiteraard in het bijhouden, wat we uiteraard écht gaan proberen. Vandaag is het de beurt aan het kantoor, een ruimte die we sinds een jaar allemaal veelvuldig gebruiken. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar bij ons op kantoor kwam `s avonds altijd een schoonmaakploeg die alles schoon maakte. Omdat ik daar thuis geen gebruik van kan maken (helaas 😉) 5 tips voor het schoonmaken van je kantoor!

Kantoor schoonmaken tips

1. Ruim alle rommel op

Een tip die eigenlijk in alle delen van deze challenge voorkomt. Zorg dat alles is opgeruimd voordat je begint met schoonmaken. Als je een verzameling kopjes en borden op je bureau hebt staan is het nu tijd om die naar je vaatwasser te brengen.

Probeer verder orde te scheppen. Ik merk zelf dat wanneer ik in een omgeving werk waar veel spullen staan, ik continue afgeleid ben. Ik vind het daarom prettig om niet te veel spullen op en bij mijn bureau te hebben.

Daarnaast bewaar ik alleen noodzakelijke accessoires in een bakje op mijn bureau. Denk aan pennen, oordopjes en mijn notitieboek. Verder staat er een plantje op mijn bureau en dat is het. Werkt voor mij prima, maar jij moet doen wat voor jou werkt uiteraard!

Tip: Wanneer je gebruikt maakt van notitieboeken om je notities kwijt te kunnen heb je waarschijnlijk veel volgeschreven velletjes op je bureau. Bij mij slingerde ze in ieder geval overal rond. Ik heb daar nu een ideale oplossing voor: namelijk het Bambook notitieboek! Dit is een uitwisbaar notitieboek waarin je eindeloos kunt schrijven doordat je je notities kunt wissen.

Ik heb ‘m een tijdje getest en vind deze echt super handig. Geen zorgen voor de notities die je nog wilt bewaren, deze kun je namelijk opslaan in de Bambook app. Zo gaan je notities nooit verloren!

2. Ga voor alle grote oppervlaktes

Oke, daar gaan we. Eerst alles even stofvrij maken, neem een droog dweiltje en neem alle oppervlaktes af, je bureau, beeldscherm, vensterbanken, boekenplankjes en ga zo maar door. Totdat er nergens meer stof ligt. Neem ook even de vloer mee. Hier kun je uiteraard een stofzuiger voor gebruiken! 😉

Maak vervolgens een heet sopje wat heerlijk ruikt en duurzaam soppen support. Denk bijvoorbeeld aan Marcel’s Green Soap Allesreiniger Sinasappel & Jasmijn! Ruikt heerlijk, maakt goed schoon en bevat enkel natuurlijke ingrediënten. Plus, doordat het zo lekker ruikt wil je graag doorgaan met schoonmaken!

Neem nu alle oppervlaktes af die je net stofvrij hebt gemaakt, laat alleen je beeldscherm, bureaustoel en toetsenbord nog even achterwege. Die komen zometeen aan bod!

Vergeet ook niet je deuren en je klinken te doen! Hier zitten ongemerkt vaak veel bacteriën op. Oja, en wanneer je ramen hebt is het tijd om die ook even een beurt te geven. 😉 Sowieso lekker om je ramen even open te zetten wanneer je aan het schoonmaken bent!

laptop bureau bril

3. Toetsenbord schoonmaken

Het toetsenbord, sinds het thuiswerken wordt hij dagelijks urenlang gebruikt. Toegegeven, ik eet soms ook wel eens achter mijn computer waardoor de nodige kruimels op het toetsenbord belanden. Dus, tijd om het toetsenbord grondig schoon te maken!

Wat heb je nodig?

 • Een sopje met een dweiltje en een beetje allesreiniger
 • Een droge doek
 • Een mes

Begin met het toetsenbord los te koppelen van je computer. Draai hem om en klop het toetsenbord uit zodat de kruimels eruit vallen. Je zult waarschijnlijk zien dat dit al behoorlijk wat troep oplevert.

Vervolgens ga je met een dweil en een beetje sop het toetsenbord schoonmaken. Wanneer je dit hebt gedaan maak je vervolgens het toetsenbord weer droog met een doek. Wanneer je een laptop hebt en geen gebruik maakt van een los toetsenbord raden we je aan om voorzichtig te zijn met het water. Maak je dweiltje niet te nat zodat het water geen schade maakt aan je laptop.

Wanneer het toetsenbord zo is schoongemaakt pak je een mes en wikkel je die in een uitgeknepen dweil. Zorg dat de dweil niet te nat is. Ga nu met het mes tussen alle rijen van het toetsenbord door om alle vuiligheid weg te halen. Wanneer je dit gedaan hebt ben je klaar en is je toetsenbord weer helemaal fris!

Vergeet trouwens niet om ook meteen even een dweiltje over je muis heen te halen nu je toch bezig bent. Gaat lekker zo he, dat kantoor schoonmaken.😉

laptop bureau eten

4. Beeldscherm schoonmaken

Ook het beeldscherm van je PC of laptop kan behoorlijk vies worden, denk bijvoorbeeld aan vette vingervlekken. Goed om die eens in de zoveel tijd ook schoon te maken. We raden je aan om wel voorzichtig te zijn met het schoonmaken van je beeldscherm, die kan namelijk snel beschadigen.

Wat heb je nodig?

 • Een zachte droge doek
 • Een spuitbus met een beetje water en azijn

Als het goed is heb je het beeldscherm al stofvrij gemaakt in een eerdere stap. Nu is het de beurt om hem lekker schoon te maken. Haal het beeldscherm in ieder geval uit het stopcontact, water en stroom is geen goede combinatie. 😉

Wees voorzichtig met gebruik van reguliere schoonmaakmiddelen voor het reinigen van je beeldscherm, sommige schermen hebben een soort coating dat niet goed tegen stoffen in bepaalde schoonmaakmiddelen kan. Daarom kiezen wij er voor om het beeldscherm schoon te maken met water. Je kunt er eventueel nog een beetje azijn in doen.

Spray een klein beetje water op de droge doek en maak zo het beeldscherm schoon door zacht te wrijven. Zorg er voor dat de doek niet te nat is, vaak vinden beeldschermen dit niet zo fijn. Wrijf zachtjes over het scherm totdat alle vlekken verdwenen zijn. That’s it!

laptop met tijd

5. Bureaustoel schoonmaken

Ja, ook de stoel waar je hoogstwaarschijnlijk uren op doorbrengt moet schoongemaakt worden!

Wat heb je nodig

 • Heet sopje met een dweil (gebruik natuurlijk schoonmaakmiddel)
 • Zachte droge doek
 • Stofzuiger

Oke, laten we beginnen. Maak eerst de bureaustoel helemaal stofvrij als je dat nog niet hebt gedaan. Kijk of je bureaustoel een label heeft waarop de verzorging van de stoel op staat gespecificeerd. Wanneer dit niet het geval is, ga dan door met ons stappenplan. Als er bijzonderheden zijn pas onze routine daar dan op aan.

Eerst gaan we de stoel stofzuigen om zo alle kruimels te verwijderen. Wij doen dit zelf met een borstelkop voor bekleding om zo beschadigingen te voorkomen.

Pak nu een nat dweiltje, zorg dat het dweiltje niet te nat is maar dat je hem goed uitwringt. Dit om mogelijke vlekken in de stof te vermijden. Wanneer je gebruik maakt van een allesreiniger is het verstandig om het eerst te testen op een onopvallend plekje op de bekleding. Op deze manier weet je of je stoel goed reageert op het product. Wanneer je geen problemen ondervindt ga je met zachte hand de stoel schoonmaken. Zorg dat de bekleding niet beschadigd door rustige bewegingen te maken.

Wanneer je de bekleding volledig hebt afgenomen ga je verder met de armleuningen en de stoelpoot. Dit is veelal gemaakt van plastic waardoor het makkelijk schoon te maken is. Je kunt de stoel omdraaien op het moment dat je bij de wieltjes aankomt. Deze dien je ook mee te nemen. Bij sommige bureaustoelen kun je de wieltjes er makkelijk af halen. Dit is handig wanneer je wieltjes niet goed meer rollen of wanneer er iets tussen zit.

Maak de wieltjes nu één voor één schoon en droog ze af, plaats ze terug en draai de stoel weer om. Klaar ben je met het schoonmaken van je kantoor!

Nou, op deze manier heb jij weer een schone werkplek waar je productief aan de slag kunt! Ik kan de hele dag genieten van een frisse werkplek! Hopelijk werken deze tips voor jou voor het schoonmaken van je kantoor! Laat je het ons weten in de reacties?

Andere delen van onze Grote Voorjaarscchoonmaak Challenge lezen? Dit zijn de eerdere editities:

One Comment

 • Marie

  Inderdaad goed om ook je stoel goed schoon te maken wanneer je je kantoor schoonmaakt. Mijn stoel wordt snel stoffig en er kan vuil tussen de wieltjes van de stoel gaan zitten. Desinfecteren is daarnaast ook belangrijk voor je gezondheid.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.