My Eco Home.nl
zolderkamer
Lifestyle

De Grote Voorjaarsschoonmaak Challenge Deel 7: De Zolder Opruimen!

Normaal gesproken hoor je met schoonmaken van boven naar beneden te werken. Zodat al het ‘gevallen’ stof beneden kan worden meegenomen. Nu gaan we er maar vanuit dat jij je eigen structuur aanhoudt met deze challenge. 😉 Vandaag gaan we in ieder geval aan de slag met het laatste deel van onze Grote Voorjaarsschoonmaak Challenge: de zolder opruimen. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar in de meeste huishoudens is de zolder een werkplek, een slaapkamer óf een ruimte waarvan je de deur liever niet open doet omdat er zoveel troep in ligt.

Bij mij thuis is het dus een combinatie van werkkamer en rommelhok. Hoogste tijd om deze ruimte en alle spullen eens te gaan opruimen en schoonmaken! Wij nemen je mee in ons stappenplan voor het opruimen van de zolder!

1. Werk stap voor stap  

Oké, even een kleine disclaimer vooraf. Als jouw zolder in de afgelopen jaren een verzamelplek is geworden voor spullen besef je dan dat je dit waarschijnlijk niet in een middagje gaat fixen. Al die spullen zijn hier namelijk ook niet in één middagje terecht gekomen. Als je je hier bewust van bent is het veel makkelijker om te beginnen.

Dus, werk stap voor stap je zolder door. Begin met één kast of één doos met spullen. Zo blijft het leuke en behapbaar. Vanuit ervaring kan ik je vertellen dat je zolder opruimen echt wel een tijdje gaat duren. Al die oude spullen die door je handen gaan laten je ook stil staan bij herinneringen uit het verleden. Denk aan fotoboeken, oude agenda’s enzovoorts.

2. Hou je doel voor ogen

Nog een kleine tip voordat je begint. Zoals ik net aangaf kom je waarschijnlijk bij het opruimen van je zolder allerlei oude spullen tegen zoals fotoboeken. Wees daarom wel een beetje streng voor jezelf en hou je doel voor ogen: de zolder opruimen! En niet alle oude spullen bekijken en wegzwijmelen, op die manier lukt het nooit om je zolder opgeruimd te  krijgen. Dit is meteen de nummer één valkuil waardoor het uren kan duren voordat de zolder is opgeruimd.

fotoboek bekijken tijdens opruimen

3. Kom in een opruim mood!

Dit helpt mij altijd om in een opruim mood te komen: zoek een lekker swingend lijstje op Spotify en zet die aan. Pak je eerste doos, hoek en kast en begin. Met een lekker muziekje op gaat alles beter. Accepteer dat je even zoet gaat zijn en begin volgens onze onderstaande methode.

opbergboxen

4. Opruimen doen we zo: Bekijken, beoordelen en beslissen!

Oke, zorg voor je begint dat je drie dozen/kisten tot je beschikking hebt. Deze drie dozen vertegenwoordigen de volgende begrippen: Houden, Twijfel en Afval/Doneer. Klinkt simpel en dat is het ook. Bekijk ieder shirt, boek of wat je dan ook aan spullen hebt en beoordeel in welke kist die terecht komt. Beslis direct en bij dingen waar je echt langer over na moet denken gebruik je de Twijfel box. Je mag hier dan nog een nachtje over slapen, maar de volgende keer dat je verder gaat met opruimen dien je een beslissing te nemen.

Probeer niet te vaak gebruik te maken van de Twijfel box, dit maakt het opruimen van de zolder alleen maar lastiger. Wat kan helpen is door de volgende vragen te stellen aan jezelf.

  •         Hoe lang ligt het al op zolder?
  •         Hoe vaak heb je het van zolder gehaald om dit te gaan gebruiken?
  •         Als je het niet meer zou hebben zou je het dan missen?

Mocht je er voor kiezen om hetgeen waar je over twijfelt te houden, probeer het dan ook echt te gebruiken. Als je het de volgende keer tijdens het opruimen van de zolder weer tegenkomt terwijl je het niet hebt gebruikt weet je dat het tijd is om het weg te doen.

Degene die je kan helpen bij het opruimen van de zolder is ook wel Marie Kondo, een Japanse opruimgoeroe die de afgelopen jaren ongekend populair is geworden met haar opruimmethode. Zij vraagt steevast aan haar klanten of bepaalde spullen nog ‘joy sparken’. Ofwel, brengt het je nog geluk? Zo ja dan hou je het, zo nee dan doe je het weg! Er is zelfs een serie over gemaakt op Netflix en ze heeft verschillende boeken geschreven. Echt een aanrader als je meer wilt weten over opruimen en minimaliseren.

5. Regel het meteen!

Als je zo bezig bent geweest met de zolder heb je vast een doos met spullen die je weg kunt doen. Zoals je inmiddels misschien wel weet houden wij van duurzaamheid. Zomaar spullen weggooien gaat tegen onze principes in. Daarom bieden wij je een aantal opties die je zou kunnen doen met spullen die je niet langer kunt gebruiken.

  •  Zet het op marktplaats! Op deze manier hou jij er wat aan over en maak je er een ander weer blij mee!
  • Heb je geen zin om je spullen op marktplaats te verkopen? Dan kun je je spullen bijvoorbeeld wegbrengen naar de kringloop. Op deze manier krijgen je goede spullen nog wel een tweede kans.
  • Veel oude kleding waarvan je niet meer de mogelijkheid ziet om ze te verkopen, maar denk je dat ze nog wel een rondje mee kunnen? Breng ze naar een kledingbank of de Humana bak. Een kledingbank is eigenlijk een soort winkel voor mensen die geen budget hebben om nieuwe kleding te kopen maar zo wel af en toe ‘nieuwe’ kleding krijgen. Wanneer je je kleding naar de Humana bak brengt krijgt het een tweede kans in een arm land ergens in de wereld. Allebei mooie gedachtes vinden wij!

Uiteraard zijn er nog veel meer dingen die je kunt doen met spullen die jij niet meer nodig hebt. Wees creatief! Punt is wel, op het moment dat je spullen hebt die weg kunnen om het meteen te regelen. Anders blijven de spullen die je niet meer nodig hebt onnodig staan. Dit helpt natuurlijk niet mee aan het opruimen van je zolder en het opgeruimde gevoel wat je er zelf van krijgt.

opruimen

6. Inspiratie opdoen bij anderen!

Heb je je spullen opnieuw uitgezocht en zoek je een mooie én praktische manier om ze op te ruimen? Bekijk dan eens de serie Get Organized with The Home Edit op Netflix. In deze zeer Amerikaanse serie worden zolders, kasten en keukens opgeruimd en opnieuw ingericht. Daarbij houden ze niet alleen oog voor praktische oplossingen, maar ook voor mooie oplossingen! Daar worden wij ook blij van! En naast dat je er heerlijk geïnspireerd door raakt is het ook super fijn om te kijken naar al die mooi opgeruimde kamers en kasten.

7. Alles uitgezocht? Tijd om te soppen!

Wanneer je alles hebt uitgezocht en opgeruimd is het tijd om de zolder eens grondig schoon te maken. Neem je emmer, dweil, stofzuiger en je favoriete duurzame allesreinigers (zoals Marcel’s Green Soap) mee en ga aan de slag!

Maak alles stofvrij, ga stofzuigen, neem alles af, dweil en sop de ramen! Zo heb je naast een opgeruimde zolder straks ook nog een heerlijk frisse zolder! Door gebruik te maken van natuurlijke schoonmaakmiddelen ben je ook nog eens goed bezig voor de natuur. Dat is weer een win-win situatie!

8. Minimaliseren kun je leren

Zo, nu je kan genieten van een heerlijk opgeruimde zolder! Zin om door te pakken? Je zou kunnen overwegen om de Online Cursus Minimalisme van Happy With Yoga Academy te gaan volgen. Tijdens deze training leer je hoe je minimalisme kunt toepassen in jouw leven met als doel om meer tijd, ruimte en vrijheid te ervaren! Tijdens deze online cursus doorloop je vijf modules die je handvatten geven om hiermee aan de slag te gaan. Wij vinden dit echt een dikke tip!

Hoe vond jij dit deel van deze challenge? Heb jij nog meer tips voor het opruimen van de zolder? Laat het ons weten in de reacties!

Meer lezen over onze Grote Voorjaarsschoonmaak Challenge? Lees dan de eerdere edities:

Het kantoor
De slaapkamer
De badkamer
De woonkamer
De keuken
De tuin

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.